Vágólapra másolva!
Angliában Hidegkuti Nándor utódját látták benne, mégsem sikerült bekerülnie a Liverpool élvonalbeli futballcsapatába, Hollandiában gólokat szerzett az élvonalban, Adorján Krisztián mégis az olasz másodosztályú Novara csapatából lehet válogatott. A támadó középpályásként és csatárként is bevethető játékos jelenleg a Portugália elleni vb-selejtezőre készül.

Évekkel ezelőtt a Liverpool meghódítására készülő magyar kontingens egyik tagja volt Adorján Krisztián, de az utánpótlás-válogatott támadónak nem sikerült beverekednie magát az angol sztárcsapatba.

A 177 cm magas, támadó középpályásként és csatárként is bevethető játékos az MTK-nál, pontosabban a Sándor Károly Labdarúgó Akadémián nevelkedett, 2009-ben onnan került Angliába. 2009 júliusában négy magyar társával együtt próbajátékon vett részt, végül a Liverpool U18-as csapata Poór Patrikkal együtt kölcsönvette. Akkor velük együtt összesen hat magyar szerepelt ott, a keret tagja volt még Németh Krisztián, Simon András, Gulácsi Péter és Pölöskei Zsolt is.

A Liverpool nagycsapatában csak felkészülési meccsen játszott Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Tom Szczerbowski

"Minden adott, hogy egy napon ott legyek a felnőttcsapat küszöbén" – nyilatkozta 2012 novemberében, és okkal reménykedett. A 2010–2011-es szezonban az U19-esek között 19 gólpasszt adott, és 8 gólt lőtt. A következő idényben felkerült a tartalékcsapatba, ahol 3 gólt szerzett, ám itt is eljutott 18 gólpasszig. 2012 nyarán Brendan Rodgers már a felnőttek közé is betette a Toronto és a Roma elleni edzőmeccsen, majd szeptemberben a NextGen nevű utánpótlástornán az Inter ellen két góllal a meccs embere lett.

A Hereisthecity.com nevű brit portál egyik cikkében a Liverpool villogó tehetségének nevezte a támadók mögötti árnyékként is bevethető játékost. Elsősorban passzai, gyors gondolkodása és a pályán való látása miatt méltatták, és Hidegkuti Nándorhoz hasonlították az MTK-tól megszerzett focistát.

Groningenben is helytállt Forrás: Gezinsbode.nl

A klub azonban nem így gondolkodott, miután Adorján 2013 júliusában sikeres próbajátékon vett részt a Groningennél, a holland első osztályban szereplő csapat kölcsönvette. 19 mérkőzésen háromszor volt eredményes, azonban meglepetésre a következő évben nem maradt, sőt, Liverpoolból is távozott, és – a Transfermarkt szerint – 750 ezer euróért az olasz harmadosztályú Novara vette meg.

Forrás: Twitter/Novara

Az első két szezonja nem volt sikertörténet: a 2014–15-ös szezonban a harmadosztályt megnyerő csapatban mindössze három mérkőzésen játszott, összesen 76 percet töltött a pályán, de tavaly is mindössze hétszer cserélték be összesen 89 percre.

A jelenlegi szezonban azonban már számítanak rá, 20 bajnokin eddig kétszer volt eredményes: szeptember 20-án a Latina, október 29-én a Ternana ellen.

Adorján már kétgólos a Novarában Forrás: Novaracalcio.com

2015 decemberében már részt vett a válogatott bő keretében néhány foglalkozáson, így Bernd Storck szövetségi kapitány nem teljesen ismeretlenül hívta meg a megbetegedő Németh Krisztián helyére, az viszont meglepő lenne, ha a Portugália elleni világbajnoki selejtezőn valóban szerephez jutna.

A magyar válogatott kerete:
kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)
védők: Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Videoton FC), Hangya Szilveszter (Vasas), Kádár Tamás (Dinamo Kijev), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Lang Ádám (Dijon), Pintér Ádám (Greuther Fürth), Vinícius Paulo (Videoton FC)
középpályások: Gera Zoltán (Ferencváros), Holman Dávid (DVSC), Kalmár Zsolt (Bröndby IF), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna)
csatárok: Adorján Krisztián (Novara), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin), Eppel Márton (Budapest Honvéd), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Sallai Roland (Palermo), Szalai Ádám (Hoffenheim).