Vágólapra másolva!
A Record című portugál lapnak nyilatkozó, egykor a magyar bajnokságban is megfordult portugál futballista nem festett hízelgő képet a magyar fociról.

André Portulez a 2007-2008-as szezonban a másodosztályú Integrál DAC, majd egy kisebb honi kitérő után Magyarországra visszatérve a 2010-11-es szezonban az akkor éppen élvonalbeli Kaposvári Rákóczi keretének volt a tagja.

A 30 éves középpályás - aki a rendszerint megbízhatónak tekinthető Transfermarkt adatai szerint egyetlen meccsen lépett pályára Sisa Tibor csapatában – következtetéseit azonban nyilván nem a Haladás elleni 54 perc játékidőből vonta le.

A kevés tapasztalat is tapasztalat Forrás: Origo

„Magyarországnak komoly nehézségeket okoz, hogy átvegyen és a saját képére formáljon a focival kapcsolatos dolgokat. Az utóbbi időben ugyan nagyon sokat fektettek be a futballba, főként az infrastruktúrába, több új stadion is épült, és akadémiák létesültek.

Meglátása szerint azonban nemcsak az infrastruktúrában volt nagy a lemaradásunk, hanem a megfelelő szakemberek terén is.

„Azt látom, hogy most ezen a téren is elindult a fejlődés. Igyekeznek minden posztra megtalálni a megfelelő embereket, és egyre több edző, technikai koordinátor érkezik az országba. De így is nagy hiányosságai vannak az ottani labdarúgásnak, elég megnézni, hogy egyetlen magyar edző dolgozik csak topligában" – mondja Portulez, a cikk szerzője pedig nevesíti is a Herthát irányító Dárdai Pált.

Dárdai Pál az egyetlen igazán sikeres magyar edző napjainkban Forrás: AFP/Odd Andersen

Az egykori focista szerint ugyancsak problémát jelent, hogy a fiatalok, felismerve, hogy otthon nem igazán tudnak fejlődni, egyre korábban hagyják el az országot.

Azért jót is tud mondani a mieinkről. Megemlíti a Bolognában játszó Nagy Ádámot, aki

És hogy miért ritka a Nagy Ádáméhoz hasonló sikertörténet a külföldre igazoló magyar focisták között?

„Ennek leginkább kulturális gyökerei vannak. Nehezen vesznek át új dolgokat, és még nehezebben tudnak alkalmazkodni a számukra ismeretlen közeghez. Ezért lesz nehéz dolguk a mieink ellen az Estadio da Luzban is. Az Európa-bajnoki eufória már a múlté, és biztos vagyok a portugál győzelemben."