Balszerencse, tudatlanság és impotencia a holland válogatottnál

Danny Blind, foci, holland fociválogatott
Netherland's head coach Danny Blind gestures during the FIFA World Cup 2018 qualifying football match between Bulgaria and Netherland in Sofia on March 25, 2017. / AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV
Vágólapra másolva!
Szombaton váratlan, 2-0-s vereséget szenvedett Bulgáriában a holland labdarúgó-válogatott. Danny Blind szövetségi kapitány nem szeretné még bedobni a törülközőt, de el fog gondolkodni arról, vajon alkalmas-e a munkára.

„Nem az a megoldás, hogy most bedobom a törölközőt. Hihetetlenül csalódott vagyok, különösen azért, mert hónapok óta készülünk, és jó érzésünk volt ezzel a meccsel kapcsolatban. Hibáztam, és most tükörbe kell néznem. De ez így nem folytatódhat tovább. Azon el kell gondolkodnom, vajon alkalmas vagyok-e erre a munkára"– nyilatkozta Danny Blind.

A hollandok szövetségi kapitány 2015 szeptemberében vette át a nemzeti csapat irányítását, eddig 17 mérkőzésen ült a kispadon, hét győzelem és három döntetlen mellett hét vereséget szenvedett. Csapatával elbukta az Európa-bajnoki selejtezőket, és jelenleg a vb-kvalifikáció során öt mérkőzésen szerzett hét pontjával is csupán csoportja negyedik helyén áll.

Danny Blind Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A szakember nagyon komoly kritikát kapott, amiért a védelem tengelyébe azt a 17 éves Matthijs de Ligtet állította, aki az Ajaxban mindössze kétszer volt kezdő a szezonban, és csereként még hét meccsen belekóstolhatott az Eredivisie légkörébe.

A fiatal játékos mindkét gólban benne volt, miközben a kispadon ott ült a Lazio bekkje, Wesley Hoedt. „Valóban túl korai volt őt a csapatba állítanom, ez nem úgy sült el, ahogy reméltem. Ez az én felelősségem, de abban biztos vagyok, hogy nagyszerű védő lesz belőle. De a sztárjátékosaink sem hozták azt, amit vártunk tőlük" – tette hozzá.

Matthijs de Ligt nem bírt Spas Delevvel Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A Voetbal International szakportál azt írta, a Blind-korszakot a „balszerencse, a tudatlanság és az impotencia uralta", ennek az időszaknak véget kell vetni. A válogatott legközelebb kedden, Amszterdamban az olaszokkal vív barátságos mérkőzést, a következő világbajnoki selejtezőn június 9-én, ugyancsak otthon, Luxemburg lesz az ellenfél.