Vágólapra másolva!
El tudnák azt képzleni, mi történne akkor, ha ma egy válogatott labdarúgó mesternégyest érne el a franciák ellen egy barátságos mérkőzésen? Talán mondani sem kell, hogy minden lap, tévé és rádióműsor ezzel lenne tele, miközben az internetes újságok egymást túllicitálva írnának cikkeket e fantasztikus teljesítményről. 1966-ban ez a produkció annyit sem ért, hogy a mérkőzés másnapján a sportnapilap címoldalára kerüljön. Sőt, az akkori szakírók kritikával illették azt az embert, aki négyet rúgott a franciáknak, akit a France Football "Monsieur But" (Gól Úr) néven a címlapjára tett. Farkas János, minden idők egyik legjobb magyar labdarúgója hétfőn ünnepelné a 75. születésnapját. A következő történettel rá emlékezünk.

1966. szeptember 28-án a magyar labdarúgó-válogatott a Népstadionban barátságos mérkőzésen fogadta Franciaországot.

A meccsen a 12., az 56., a 81. és a 87. percben Farkas János lőtt gólt, aki ezzel mesternégyest ért el a franciákkal szemben.

Gondolnánk, hogy a másnapi sportújság címoldalát teljes egészében kibérelte magának a Vasas zseniális futballistája. A valóság azonban kissé másképpen festett.

A franciák ellen Farkas János négy gólt lőtt, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a másnapi újságban a címlapra kerüljön Forrás: arcanum/Nemzeti Sport

Ami ennél sokkal megdöbbentőbb, hogy a mérkőzés tudósítói a négy gólos Farkas János teljesítményét kritizálták.

- keződött az értékelés. "Annál határozottabb, célratörőbb volt a kapu előtt. Nagyszerű ütemben érkezett a beadásokra, négy gólja önmagáért beszél." Mindezt arról a játékosról írták, aki az 1966-os világbajnokságon Brazília ellen olyan gólt rúgott, amelyet a mai napig százszor, ezerszer ismételnek meg a televíziók. Sehol egy lelkendező szó, vagy a földtől kissé elrugaszkodott dicséret. A franciák kissé másképpen látták a töténteket.

A France Football következő heti számának címoldalát teljes egészében Farkas János fotója foglalta el.

Az aláírás: Monsieur But, vagyis Gól úr. A franciák így tisztelegtek annak, hogy a magyar zseni ellenük négy gólt ért el.

Farkas János az 1966-os brazilok elleni vb-mérkőzésen az angliai világbajnokságon Forrás: AFP/Staff

A Népsport másnap rövid interjút is közölt Farkassal, aki a tőle megszokott szerénységgel hárította el a gratulációkat. Farkas arról beszélt, hogy voltaképpen nem is neki, hanem Albert Flóriánnak köszönhette a magyar csapat a gólokat és a győzelmet.

Azt mondhatom, hogy szinte tálcán tette elém a labdákat. Amikor megkapta a labdát én már tudtam, hogy kapu felé törhetek, mert mire átverekszem magam a védőkön, már előttem lesz a labda. Flóri ha kell, nyesi, pörgeti, ha kell erősen adja, nem tudom, hogya csinálja, de mindig jól tempírozza. Nem mondhatok mást, csak annyit: köszönöm Flóri."