Csupa európai csapat is lehet a foci-vb nyolcaddöntőjében

Horizontal FOOTBALL FIFA
FIFA President Gianni Infantino attends a press conference during the FIFA Executive Football Summit in the Qatari capital Doha, on February 16, 2017. / AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
Vágólapra másolva!
Európa 16 résztvevőt indíthatna automatikusan a 2026-os labdarúgó-világbajnokságon, melynek két helyéért hatcsapatos interkontinentális pótselejtezőt rendeznének - derül ki a nemzetközi szövetség (FIFA) javaslatából, melyet a 2026-tól érvényben lévő, 48 csapatos világbajnokságok földrészek szerinti kvótaelosztására dolgozott ki.

A csütörtökön bemutatott tervezet szerint Európa 16, Afrika 9, Ázsia 8, Dél-Amerika 6, az észak- és közép-amerikai, valamint karibi térség (CONCACAF) 6, míg Óceánia 1 automatikus helyet kapna. A rendező ország csapatát beleszámítanák az adott kontinensre meghatározott kvótába. A fennmaradó két helyről interkontinentális selejtezőtornán döntenének. A hatcsapatos viadalon az európai szövetséget (UEFA) kivéve minden konföderáció egy-egy válogatottat indíthatna, illetve szerepelne még a rendező ország kontinensének egy csapata is. Ennek a tornának - várhatóan a vb előtti év novemberében - a világbajnokság házigazdája adna otthont. A tervezet elfogadásáról a FIFA tanácsa a májusi, bahreini ülésén dönt.

A jelenleg érvényben lévő rendszer szerint Európa 13, Afrika 5, Ázsia és Dél-Amerika 4-4, a CONCACAF pedig három biztos résztvevőt indít a világbajnokságon. Ázsia, Dél-Amerika, a CONCACAF-zóna és Óceánia egy-egy csapatának pedig lehetősége van a pótselejtezős két hely valamelyikének megszerzésére, míg a házigazda automatikusan résztvevője az eseménynek.

A nemzetközi szövetség (FIFA) januárban határozott arról, hogy bővíti a vb-mezőnyt 32-ről 48 csapatosra. Gianni Infantino FIFA-elnök februárban közölte, örülne annak, ha több ország közösen rendezné a 2026-os világbajnokságot.