Az amerikai kontinensen lehet a 2026-os focivébé

foci-vb, focivébé, trófea, Jules Rimet
A Chinese customs officer looks at fake FIFA World Cup trophies confiscated over intellectual property violation in Hangzhou city, east Chinas Zhejiang province, 8 July 2010. The Hangzhou Customs confiscated a total of 65 fake FIFA World Cup trophies to be exported to Japan from Yiwu, the worlds largest commodity market, amid waves of soaring sales of products related to the World Cup.
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada közösen pályázik a 2026-os labdarúgó-világbajnokság rendezésére. A három ország sportági szövetségének képviselői hétfőn jelentették be szándékukat.

A tervekről az derült ki, hogy a vb nyolcvan meccse közül hatvanra, a negyeddöntőtől kezdve pedig az összesre az Egyesült Államokban kerülne sor, azaz Kanada és Mexikó tíz-tíz találkozónak adna otthont. A 2026-os vb lesz az első, amelyen a jelenlegi 32 helyett már 48 válogatott vesz majd részt.

A trió jó esélyekkel indul, mivel a nemzetközi szövetség (FIFA) szabályai szerint a következő két világbajnokság helyszíne miatt 2026-ra Európából és Ázsiából nem várnak pályázatot, vagy legalábbis csak akkor nyerhetnek, ha máshonnan nem érkezik megfelelő pályázat.

Forrás: Imaginechina/Liang zhen - Imaginechina/Liang Zhen

A pályázati eljárást várhatóan még ebben az évben megindítja a FIFA, amely a tervek szerint 2020-ban jelöli ki a 2026-os házigazdát. Az észak- és közép-amerikai térségben legutóbb 1994-ben rendeztek vb-t, akkor az Egyesült Államok látta vendégül a futballvilágot.

A 2018-as vb-nek Oroszország, a 2022-esnek Katar ad otthont.