Vágólapra másolva!
Real Madrid–Atlético Madrid és Monaco–Juventus elődöntőket rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligájában.

A sorsolás során kiderült, hogy az első meccseket a Real és a Monaco játssza otthon. Az elődöntő első találkozóit május 2-án és 3-án, míg a visszavágókat egy héttel később rendezik. A június 3-ai, cardiffi döntőben a Monaco–Juventus párharc győztese lesz a hazai csapat.

Ronaldo, Falcao, Dybala és Griezmann:

A Real Madrid zsinórban hetedik BL-elődöntőjét játssza, ez páratlan a sorozat történetében. A BL-t az 1992/93-as szezontól hívják így, azóta egyetlen csapatnak sem sikerült megvédenie a címét, a Real az idén ezt a sorozatot szeretné megszakítani.

A két madridi csapat ötödik alkalommal találkozik majd egymással az európai kupában (1959 – elődöntő, 2014 – döntő, 2015 – negyeddöntő, 2016 – döntő),

az Atlético eddig egyszer tudta legyőzni a városi riválist, de akkor sem jutott túl rajta.

A tavalyi BL-döntő:

Cristiano Ronaldo az idén megszerezte 100. gólját is a Bajnokok Ligájában, az Atlético Madridnak összesen van ennyi a sorozat történetében.

A másik ágon Monaco–Juventus párharc lesz. A két csapat kétszer találkozott eddig a BL-ben, mindkétszer a Juventus jutott tovább (1998-ban az elődöntőben, 2015-ben a negyeddöntőben).

Mindössze két olyan játékos van, aki legalább 100 BL-meccsen pályára lépett, és egyszer sem emelhette magasba a trófeát, az egyikük Zlatan Ibrahimovic, a másik pedig a Gianluigi Buffon. A szakértők szerint a Juventus kapusának most nagy esélye van rá.

Buffon 39 évesen érhet pályafutása csúcsára Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport

A Juventusnak egyébként rendkívül imponáló a mérlege európai kupaelődöntőket tekintve, a 11-ből nyolcat megnyert, legutóbb két éve a Real Madridot is legyőzte 3-2-re. A védekezése egészen elképesztő az idén Massimiliano Allegri csapatának, hiszen

az egyenes kieséses szakaszban nem kapott gólt egyik meccsen sem,

pedig a Barcelonával is játszott egy oda-vissza vágós negyeddöntős párharcot.

A Juve mostani ellenfele, az AS Monaco 13 év után jutott el ismét BL-elődöntőig, akkor döntőt is játszhatott, de elveszítette José Mourinho Portója ellen 3-0-ra. A francia csapat a mostani idényben mind a négy kieséses meccsén három-három gólt szerzett.

A 18 éves Kylian Mbappe (pirosban) öt gólnál jár az idei BL-ben – aznap, amikor megszületett, Buffon a 108. meccsét játszotta a Juventusban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Federico Gambarini

Sami Khedira, a Juventus középpályása a Twitteren így reagált a sorsolásra: „A Monaco nagyon erős csapat, tele tehetséges játékosokkal és tiszteletre méltó idei eredményekkel. Óvatosnak kell lennünk, de a célunk egyértelmű.”

A 2004/2005-ös szezon óta most először fordult elő az európai kupákban, hogy egyetlen német csapat sem jutott el valamelyik sorozatban az elődöntőig, 2003 óta pedig most először tartották angol vagy német csapat nélkül a BL-elődöntők sorsolását.