Vágólapra másolva!
Nagy lépést tehet a csoportgyőzelem, ezáltal a feljutás felé a magyar rögbiválogatott, ha szombaton legyőzi Norvégiát az Európai Nemzetek Kupája-sorozat második konferenciájának északi csoportjában.

Kiss Antal, a magyar szövetség elnöke a pénteki sajtótájékoztatón elmondta: miután a magyar csapat Észtország, majd Dánia legyőzésével kezdte a csoportküzdelmeket, jó esélye van arra, hogy a csoport élén végezzen. Hozzátette: ha a norvégok ellen is sikerül diadalmaskodni, akkor nagyon közel kerül az együttes ahhoz, hogy csoportgyőztesként egy szinttel feljebb, az első konferenciában folytassa.

Az elnök kitért arra is, hogy miután a hetesrögbi szakág felkerült a nyári olimpia műsorára, a kormány a tavalyi év végén jelentős támogatásban részesítette a szövetséget. Elmondása szerint 300 millió forintot kaptak infrastruktúra, 80 milliót pedig szakmai fejlesztésre. Ez utóbbi tette lehetővé, hogy

a walesi Richie Williams személyében

olyan kaliberű szakember kerüljön a magyar nemzeti együttes élére, amilyenre korábban nem volt példa.

Czakó Attila, a válogatott egyik kulcsembere - legutóbb az Év játékosa - kiemelte: Williams érkezésével elsősorban a magyar válogatott támadójátéka javult fel, ennek köszönhető az is, hogy az együttes jelenleg vezeti az északi csoportot. Hozzáfűzte: a fizikailag erős norvégok ellen szoros mérkőzésre számít, s igyekeznek technikai téren az északiak fölé kerekedni.

Magyar rögbiválogatott Forrás: Minden jog fenntartva/Moricz Csaba

Kristian Skjold, a finneket otthon legyőző, majd a dánok ellen idegenben alulmaradó norvégok menedzsere dicsérte a magyar válogatott játékát, azt mondta, hogy kemény, de sportszerű mérkőzésre számít Esztergomban.

Stiglmayer Gábor sportigazgató arról beszélt, hogy

a magyar válogatott csak abban az esetben végez a csoport élén, ha május hatodikán, Helsinkiben a finnek ellen is győzni tud.

Amennyiben ez sikerül, nemcsak a feljutás lesz meg, hanem ezzel párhuzamosan a válogatott tovább játszhat a világbajnoki selejtezősorozatban.

A magyar válogatott eddigi csoportmérkőzései:
Észtország-Magyarország 5-53
Magyarország-Dánia 25-13

Az állás:
1. Magyarország 2 78- 18 9 (1 bónuszpont)
2. Finnország 2 82- 54 5 (1)
3. Dánia 2 33- 25 5 (1)
4. Norvégia 2 48- 51 4
5. Észtország 2 11-104 0