Fogadjunk, hogy nem hallott még a legjobban cselező focistáról!

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL FULL LENGH ACTION FALL
Swansea City's English defender Alfie Mawson (R) is booked for this challenge on Middlesbrough's Spanish midfielder Adama Traore during the English Premier League football match between Swansea City and Middlesbrough at The Liberty Stadium in Swansea, south Wales on April 2, 2017. / AFP PHOTO / Geoff CADDICK / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Ha mégis, elnézést kérünk a tévedésért. 

A svájci székhelyű CIES Football Observatory legfrissebb kutatásában az európai topligák legjobban cselező futballistáit állította rangsorba. A dobogón két viszonylag ismeretlenebb nevet is találunk.

Az élen a Premier League-ben a kiesés elől menekülő Middlesbrough játékosa, Adama Traoré végzett. A 21 éves, korosztályos spanyol válogatott támadó fiatal kora óta a barcelonai La Masia akadémia növendéke volt, de 2015-ben megvált tőle a katalán klub, 10 millió euróért cserébe az Aston Villa labdarúgója lett. Mivel az Aston Villa kiesett a Premier League-ből, 8 millióért továbbadta az épp feljutó Middlesbrough-nak, amely a 2016-2017-es idényben szintén komoly bennmaradási gondokkal küzd.

Adama Traoré, a cselgép Forrás: AFP/Geoff Caddick

Traoré a cselezésen kívül nem nagyon tudta felhívni magára a figyelmet ebben az idényben, 25 Premier League-mérkőzésen nulla gólja és egyetlen gólpassza van.

A CIES a cselezési kísérletek és a sikeres cselek számát, illetve a cselek minőségét is figyelembe vette, amikor összeállította top 100-as rangsorát. A második helyen a Chelsea kiválósága, Eden Hazard végzett, a harmadikon pedig Bastia 20 éves francia támadója, Allan Saint-Maximin.

A legtöbb cselezési kísérlet Neymar nevéhez fűződik (269), de ennek alig több mint a fele volt sikeres, ez pedig a ranglista 4. helyére volt elég a Barcelona braziljának. Ha a sikeres cselek arányát nézzük, a Nice középpályása, Wylan Cyprien (87%) a legjobb, közvetlenül megelőzve a PSG olasz légiósát, Marco Verrattit. A 100 csel fölött próbálkozók között Eden Hazard a leghatékonyabb (75%).

Az Arsenal ásza, Alexis Sánchez is befért a top 10-be (felső adat: cselek száma, alsó adat: sikeres cselek aránya) Forrás: CIES/AFP

A teljes listát ide kattintva tekintheti meg!