Vágólapra másolva!
Akár a magyar csapat – amely a franciák elleni győzelemmel kezdett – is belefuthat az új lebonyolításba, amely a horvátországi U17-es Európa-bajnokságon debütálhat majd, amennyiben az egyenes kieséses szakaszban eljutnak idáig a felek.

Az új lebonyolítási rend csak a labdarúgók számára szokatlan, mert megegyezik a teniszezők által a rövidítésben már használt, ABBA néven is ismert rendszerrel. Ezek szerint

a tizenegyespárbaj során a résztvevők nem csapatonként felváltva végzik el a rúgásokat,

hanem az A csapat első rúgóját a B csapat első, majd másodikja követi. Utánuk viszont ismét az A csapatból rúghat két játékos. Ha az öt-öt labdarúgó után sem születik döntés, a "hirtelen halálos" részhez érve hasonló szisztémában folytatnák a párbajt az érintettek.

A magyar csapat is eljuthat az új büntetőpárbajig Forrás: mlsz.hu

Az új rendszert azért próbálják ki, mert szakértői vizsgálatok bebizonyították,

annak a csapatnak a játékosain mindig nagyobb a nyomás, amely a hátrány ledolgozásáért küzd.

A tanulmány szerint az első büntetőt végző együttesnek 60 százalék a nyerési esélye, mivel megkapta a lehetőséget arra, hogy mindig előnyben legyen. Az új rendszerrel a lélektani esélyek kiegyenlítődnek.

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) márciusban engedélyezte az új rendszer tesztelését, az UEFA pedig úgy döntött, két korosztályos Eb-n is kipróbálja, köztük a Horvátországban zajló U17-es Eb-n, amelyen a magyarok is részt vesznek.