Társoldalunk:

A németek sikerét hozta az új rendszerű tizenegyespárbaj

2017.05.12. 11:41

A német női U17-es válogatott sikerével mutatkozott be az új rendszerű tizenegyespárbaj a korosztályos labdarúgó Európa-bajnokságon.

A Csehországban zajló női torna csütörtöki elődöntőjének nyolcvanperces rendes játékideje 1-1-es döntetlennel zárult a német és a norvég együttes között, és a szabályok értelmében hosszabbítás helyett azonnal tizenegyesek következtek.

Az új szisztémának megfelelően a játékosok nem felváltva lőttek, hanem az A-csapat első rúgóját a B-csapat elsője, majd másodikja követte, utánuk pedig ismét az A-csapatból rúgott két játékos. Ez a lebonyolítás csak a labdarúgók számára szokatlan, mert megegyezik a teniszezők által a rövidítésben már használt, ABBA néven is ismert rendszerrel.

A csütörtöki párharc során a németek első három rúgója hibázott, végül mégis 3-2-re győztek.

A német U17-es válogatott sikerét hozta az új rendszerű tizenegyespárbajForrás: uefa.com

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) márciusban hagyta jóvá az új rendszer tesztelését, mert

a kutatások szerint a hagyományos szisztémában a párharcot kezdő csapatnak hatvanszázalékos nyerési esélye van, ami tisztességtelen előnyt biztosít számára.

Az új rendszert a horvátországi férfi U17-es Európa-bajnokságon is tesztelik, ahol a magyar válogatott pénteken 12 órától Törökországgal találkozik a negyeddöntőben.