Nem költözik a Hertha, csak összemegy az otthona

Olympic Stadium - home ground of Hertha Berlin Olympiastadion Olympic Stadium Berlin Hertha Hertha BSC
The Olympic Stadium (Olympiastadion), home ground of German Bundesliga football club Hertha BSC, in Berlin, Germany, 27 November 2016. - NO WIRE SERVICE - Photo: Thomas Eisenhuth/dpa-Zentralbild/ZB
Vágólapra másolva!
A Hertha marad Berlinben, és jelen állás szerint az Olimpiai Stadionból sem fog kiköltözni, legfeljebb csak átmenetileg. A városvezetés döntésének értelmében nem kap új stadiont a csapat, viszont átépítheti jelenlegi otthonát.

A Bundesliga idei szezonjában a hatodik, Európ Liga-indulást érő helyen végző Hertha Berlin vezetősége már többször is hangoztatta, hogy egyre kevésbé szeretnek az 1936-ban átadott, és azóta kétszer (1974, 2004) átépített Olimpiai Stadionban játszani. A patinás létesítmény ugyanis valóban nem túl otthonos: hiába 74 500 férőhelyes (amivel a harmadik legnagyobb Németországban), ha

átlagosan csak 47 ezren ülnek a lelátón, a 64 százalékos kihasználtság pedi messze a legalacsonyabb,

80-90 százalékkal teljesítő stadionok között.

A Hertha ezért benyújtotta igényét egy új létesítményre, amit két helyen tudtak volna elképzelni: vagy a mostani stadion helyén, vagy a város déli szélén, a Brandenburg Parkban (Ludwigsfelde). A kérdést megvizsgáló városi tanács azonban úgy döntött, hogy a csapat és a stadion is marad ott, ahol van, ellenben átépíthetik az Olimpiai Stadiont.

Az új tervek értelmében a hatalmas hodályból egy igazi, futópálya nélküli, 55 ezer férőhelyes futballaréna lesz, lesülllyesztett pályával, közelebb vitt lelátókkal.

"Kezdetben valóban nem számoltunk ezzel a lehetőséggel, és bennünket is meglepett a tanulmány végeredménye, miszerint ez egy kiváló lehetőségnek tűnik" - idézi a Die Welt a klub elnökét, Werner Gegenbauert.

Közelebb kerülhetnek egymáshoz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Annegret Hilse

"A Hertha marad Berlinben és itt fogja megünnepelni alapítása 125. évfordulóját - mondta elégedetten a német főváros polgármestere, Michael Müller. - Az Olimpiai Stadion pedi a jövőben is a berlini foci szimbóluma lesz. Nagyon örülünk, hogy a Hertha igényeit és a város lehetőségeit közös nevezőre tudtuk hozni."

A Hertha idén nyáron, egészen pontosan július 25-én ünnepli alapítása 125. évfordulóját, és 1964 óta, azaz több mint ötven éve használja az Olimpiai Stadiont.