Bénes László soha nem akart magyar válogatott lenni

Borussia Moenchengladbach vs Hertha BSC FOOTBALL
Moenchengladbach's Laszlo Benes gestures during the German Bundesliga soccer match between Borussia Moenchengladbach and Hertha BSC in the Borussia Park in Moechengladbach, Germany, 05 April 2017. (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Marius Becker/dpa
Vágólapra másolva!
Ján Kozák, a szlovák labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a keretet, amelynek tagjai június 10-én Litvánia ellen idegenben lépnek pályára világbajnoki selejtezőn. A keret tagja lett a Mönchengaldbachban futballozó Bénes László, aki eddig még nem játszott a szlovák felnőtt válogatottban. Márpedig ha Litvániában pályára lép, akkor soha többet nem játszhat a magyar nemzeti csapatban. Az már más kérdés, hogy Bénes fejében egyáltalán megfordult-e mindez? Úgy tűnik, egy pillanatig sem.

A kérdés felvetése azért is jogos, mert Bénes László korábban úgy nyilatkozott, hogy nem merült fel benne a magyar válogatottság lehetősége. Az Új Szó 2015. február 11-i számában Bénes így beszélt erről.

Egyértelmű, hogy a szlovák nemzeti csapat sikeresebb, és mentálisan is nagy különbség van a két válogatott játékosainak hozzáállásában. A nagyobb küzdőszellem, akaraterő az eredményeken is meglátszik" - mondta a futballista.

Bénes László alapember akar lenni Zsolnán

Hogyan éli meg a hirtelen jött érdeklődést?Minden nap hívogatnak az újságírók, ez engem is nagyon meglepett. Azt gondoltam, hogy egy fiatal játékos érkezése legfeljebb a zsolnai klub honlapjára kerül fel. Ehhez képest mindjárt az első napon újságírókkal találkoztam, még a tévébe is bekerültem. Jólesik az érdeklődés.

Bénes László édesapja a Magyar Idők című lapban a következőket mondta erről.

Vannak barátaim Dunakilitin, Gönyűn, meg sem fordul a fejükben, hogy hazaárulók lennénk csak azért, mert Laci a szlovák válogatottban játszik"

Lemaradtunk róla? | Magyar Idők

Két hete, a Bayern München ellen pályára lépett egy tizenkilenc éves magyar játékos. Bénes Lászlót nem kell bemutatni a magyar labdarúgás szereplőinek, hiszen a győri akadémián végzett, s az NB I-ben is lehetőséget kapott. Mégsem tudták, vagy nem akarták megnyerni a magyar futballnak. Bénes nem Győrből, hanem Zsolnáról igazolt a Mönchengladbachhoz.

Bénes László képességeit ismerve egyértelmű, hogy a magyar labdarúgó-válogatott hasznára lett volna a játéka. Csakhogy, amint a két idézett nyilatkozatból is kitűnik, Bénes soha nem gondolkozott el azon, hogy magyar válogatott legyen.

A Mönchengladbach játékosa, Bénes László soha nem akart a magyar válogatottban játszani Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

Éppen ezért felesleges dolognak tűnik a magyar labdarúgás vezetőin elverni a port, amiért Bénest nem sikerült rávenni arra, hogy a magyar nemzeti tizenegyben játsszon.

Ugyanolyan felesleges, mint az, ha ezért a döntéséért Bénest hazaárulónak bélyegzi meg valaki.