Siker vagy bukás Mourinho első manchesteri szezonja?

fbl Horizontal
Manchester United's Portuguese manager Jose Mourinho watches his players warm up for the English Premier League football match between Manchester United and Cyrstal Palace at Old Trafford in Manchester, north west England, on May 21, 2017. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Különös, de a címben feltett kérdésre egyetlen mérkőzés, a szerda esti Ajax–Manchester United Európa Liga-döntő hivatott választ adni, és a klub közeljövőjét is nagyban meghatározhatja. Mérlegen José Mourinho első manchesteri szezonjának derűs és borús oldala, valamint az EL-finálé esélyei.

Szinte elképesztő, mekkora különbséget jelenthet egyetlen mérkőzés a Manchester United szezonjának megítélésében.

Ha legyőzik az Ajaxot, két trófeával zárják a szezont, és zsebben lesz a szakmailag és anyagilag is rendkívül fontos BL-indulás.

Ha a holland tinicsapat ünnepel, a United sorozatban második évben marad távol a Bajnokok Ligájától, a klub veszít nagyjából 60 millió eurót, és mindössze egy Ligakupa-siker szépítheti a Premier League-ben nehezen védhető hatodik helyet, ami az előző két idény eredményét is alulmúlja. Mourinho elődjének, Louis van Gaalnak egy negyedik, majd egy ötödik hely, illetve egy FA-kupa-győzelem után kellett távoznia.

Félig üres vagy félig teli az a pohár? Forrás: AFP/Oli Scarff

A sűrű szezon és a sok sérült miatt szinte folyamatosan panaszkodó portugál menedzsert néhány napja megkérdezték, hogy az EL-döntőn múlik-e a szezon sikeressége – amire az utóbbi hónapokban mindent feltett, már ami a BL-szereplés kiharcolását illeti.

„Az újságíróknak joguk van így gondolni, de én nem így érzem, és azt szeretném, hogy a játékosaim se érezzék így, és talán a vezetőség sem így gondolkodik, mert minden fronton keményen dolgoztunk a sikerért.”

„A szezon kezdetén megnyertük a Community Shieldet, és a minket sújtó sérüléshullámig harcban voltunk a bajnokság első négy helyezéséért is. Volt egy fantasztikus sorozatunk 25 veretlen mérkőzéssel, nyertünk egy trófeát, és bejutottunk egy nemzetközi kupa döntőjébe,

Persze megértem az újságírókat is, akik hangzatos szalagcímeket akarnak.”

Kötelező győzelmek helyett frusztráló döntetlenek

Egy olyan kemény ligában, ahol legalább hat csapat indul a bajnoki címért, irreális követelés lenne egy első éves menedzsertől elvárni a végső sikert, de akárhogy is nézzük, Mourinho Zlatan Ibrahimoviccsal, Paul Pogbával, Eric Baillyval és Henrih Mhitarjannal megerősített, 469 millió eurós értékű kerete

a Premier League-ben kudarcot vallott.

Ennek alátámasztására a hatodik hely önmagában elég lenne, de ehhez párosul néhány kínos statisztikai adat is. A PL-érában a 69 megszerzett pont a második legkevesebb, a 18 győzelem pedig a legkevesebb az MU-tól.

Hazai pályán csak nyolc győzelmet szerzett a csapat, ugyanannyit, mint a kieső Hull City.

Emellett született 15 döntetlen, ez messze a legtöbb a teljes mezőnyben. Csak az Old Trafordon tízszer ikszeltek, ebből ötször a tabella hátsó felében végzett ellenfeleket nem sikerült legyőzni. Ha ezt a tíz pontot nem bukják el, a bronzérem könnyedén meglehetett volna.

Hiába játszott jobban, nem tudta eldönteni mérkőzéseit a United Forrás: DPPI/Philip Oldham

Erre utalt Sir Alex Ferguson is, amikor az idényt értékelte: „Mourinho egy rendkívül tehetséges menedzser, ez nem is kérdés. A csapat remekül teljesített a szezonban, sok döntetlent játszott, de nagyon jó futballt mutatott ezeken a mérkőzéseken. Ha csak hat döntetlenből győzelem születik, jóval feljebb végezhettek volna a tabellán. Remélem, hamarosan elkezdünk nyerni, mert Mourinho is ezt akarja” – értékelt a skót legenda, aki napi kapcsolatban áll utódjával.

Hol vannak a gólok?

Bár – a szezon végén súlyos térdsérülést szenvedő – Zlatan Ibrahimovic 28 góllal fejezte be az idényt, és Marcus Rashford is gyakran tündökölt, a Manchester United másik gyenge pontját a szerzett gólokban kell keresni, illetve a tömörülő védelmek feltörésében.

Míg a United 1,4 gólt szerzett bajnoki mérkőzésenként a PL-ben (54-et összesen), addig a bajnok Chelsea 2,23-at (85-öt összesen), de a top 6 összes többi csapata is legalább húsz góllal többet rámolt be az ellenfeleknek. A csapat védekezését viszont kiválóan összerakta Mourinho, az MU 29 kapott góljánál csak a Tottenham ért el jobb eredményt (26) ebben a tekintetben.

Ibrahimovic súlyos sérülésével legfontosabb támadóját vesztette el a csapat Forrás: AFP/Oli Scarff

6ástalan veretlenség

Akár a pozitívumok között is említhetnénk Mourinho veretlenségi rekordját: október 23. és május 7. között nem talált legyőzőre a Manchester United a Premier League-ben, 25 bajnokin keresztül maradt veretlen, ilyen hosszú sorozatra korábban nem volt példa a klub történetében. Viszont a 25 meccsből csak 13 mérkőzést nyert meg a csapat, 12 döntetlent játszott (ebből kilencet hazai pályán), és a hatodik helynél egy centimétert sem mozdult előrébb.

Nem meglepő, hogy ez a Premier League történetének legkevésbé hatékony – legalább 20 mérkőzésen át tartó – veretlenségi sorozata.

A rengeteg döntetlen mellett a bajnokság végeredményében szintén döntő faktornak bizonyultak a topcsapatok ellen elért eredmények: az Old Traffordon még elfogadható volt a mérleg a liga legjobbjai ellen (két győzelem, két döntetlen, egy vereség és 6-4-es gólarány), idegenben viszont nagyon nem ment: három vereség, két döntetlen, nyolc kapott és egyetlen szerzett gól.

„A Manchester Unitednek egy ilyen menedzserrel, ilyen játékosokkal és a keretre áldozott pénzösszeggel egyszerűen kínos, hogy idegenben képtelenek gólt szerezni a nagy mérkőzéseken. Ez Mourinho és a stratégia hibája, amivel pályára küldi a játékosokat” – kritizálta a portugált Jamie Carragher, a Sky Sports szakértője az Arsenal otthonában elszenvedett 2-0-s vereség után, és nem ő volt az egyetlen, aki megkérdőjelezte Mourinho kiscsapatos taktikáját a rangadókon.

Áljjon meg a menet, ez egy sikeres szezon!

Azért hiba lenne a pozitívumokat nem észrevenni Mourinho első szezonjában, és sok minden attól is függ, honnan nézzük.

A PL-ben csak két ponton múlt, hogy a Sir Alex Ferguson utáni időszak (pontszámban) legjobb eredményét érje el, egy éve ilyenkor 69 ponttal bronzérmet lehetett szerezni. Emellett csak nyert egy Ligakupát, az FA-kupában a negyeddöntőig ment, és eljuttatta csapatát az Európa Liga döntőjéig, amit ha megnyernek, egy soha nem látott trófea kerül a klub vitrinjébe, és senki sem szólhat egy rossz szót sem.

Mourinho a Community Shielddel kezdte, az EL-trófeával zárja a szezont? Forrás: AFP/Glyn Kirk

Ha azt írtuk, hiányoztak a gólok, azt se felejtsük, hogy Mourinho már az első szezonjában elérte, hogy a Manchester Unitedet nagyon kemény meló legyőzni, a PL-ben csak öt csapatnak sikerült, pont ennyiszer kapott ki a bajnok Chelsea is. De a portugál általában a második szezonjában ér a csúcsra csapataival, a harmadikra pedig teljesen túlpörgeti játékosait.

Talán a maximumnál is többet volt képes kihozni a 35 éves Zlatan Ibrahimovicból (17 gól a PL-ben, 28 gól a szezonban), és a Van Gaal által felfedezett, 19 éves Marcus Rashfordból is, aki 2017 tavaszára egyértelmű húzóember lett, a United az ő góljainak, gólpasszainak köszönheti az Anderlecht és a Celta Vigo kiejtését az Európa Ligában.

Vigói győztes szabadrúgásgólját David Beckhaméhez hasonlították:

Mourinhót rengeteget kritizálták azért, hogy a világ legdrágább játékosaként érkezett Paul Pogbát nem a kedvenc posztján szerepelteti, és ezért nem tündökölt a francia úgy, mint Torinóban. Ha a gólok terén nem is villogott, és kevés meccset döntött el, a számok azért mást mutatnak: miközben az ő nevéhez fűződik a legtöbb sikeres támadópassz és hosszú átadás a csapatban, Ander Herrera mellett ő szerezte a legtöbb labdát, és ellene szabálytalankodtak a legtöbbet az ellenfelek. A sikeres cselek és a kulcspasszok tekintetében pedig a PL teljes mezőnyéből kiemelkedik, teszi mindezt egy olyan poszton, ahol korábban a Juventusban sem lubickolt. Nyugodtan leszögezhetjük,

a Manchester United teljesen más csapat Paul Pogbával és Paul Pogba nélkül.

Pogba 105 millió eurós árcédulája irreális elvárásokat szült Forrás: AFP/Paul Ellis

Minden egy lapon

Bármennyire is kockázatosnak tűnt – és tűnik most is – az, hogy a Manchester United mindent az Európa Liga döntőjére tett fel, Mourinho ebben jó igazán:

pályafutása során 13 kupafináléból 11-et megnyert.

Kérdés, hogy a játékosai mennyire birkóznak meg az esélyesség és a BL-indulás kiharcolásának terhével, ami a szemtelenül fiatal és meglepetésre képes Ajax futballistáinak vállát egyáltalán nem nyomja.

Az Ajax útja az EL-döntőig

A 32 között: Legia Warszawa, 0-0, 1-0
A nyolcadöntőben: Köbenhavn, 1-2, 2-0
A negyeddöntőben: Schalke, 2-0, 2-3
Az elődöntőben: Lyon, 4-1, 1-3

Peter Bosz együttesében a rutint kivéve minden megvan, hogy borítsa a papírformát, csapata technikailag képzett és energiától duzzad, támadósora időnként félelmetes formába lendül, kreatív, gyors és éles – az élen a 19 éves Kasper Dolberggel, aki csak az Európa Ligában hat gólnál tart, a szezonban pedig 31 találatban vállalt szerepet (23 gól, 8 gólpassz).

Az Ajax letámadásokra épülő, magas tempójú játéka ellen a Manchester Unitednek bátor és energikus futballra lesz szüksége, pont olyanra, amivel áprilisban 2-0-ra legyőzték az angol bajnok Chelsea-t. Erőt kell mutatniuk a középpályán, különben átrohan rajtuk az Ajax. Nem tehetik meg, hogy visszaállnak, mint az Anderlecht és a Celta Vigo elleni visszavágón a negyed- és elődöntőben, mert abban kódolva van a hiba.

A Manchester United nagy esélye lehet az Ajax tapasztalatlan és sebezhető védelme (a negyeddöntő és az elődöntő négy mérkőzésén hét gólt kaptak), de nagyon hiányozhat elölről Zlatan Ibrahimovic, aki ebben a szezonban két finálét már eldöntött a góljaival.

A ManUnited útja az EL-döntőig

A 32 között: Saint-Étienne, 3-0, 1-0
A nyolcaddöntőben: Rosztov, 1-1, 1-0
A negyeddöntőben: Anderlecht, 1-1, 2-1
Az elődöntőben: Celta Vigo, 0-1, 1-1

Minden forgatókönyv elképzelhető tehát a solnai Európa Liga-döntőben, de Mourinho személyében egy olyan győztes karakter vezeti a Manchester Unitedet, aki a trófeák miatt szerződött az Old Traffordra, rögtön az első évében kettőt is begyűjthet, és ez a szezon végi elszámolásnál sokkal többet érhet, mint a Premier League második, harmadik vagy negyedik helye, amiért semmit nem adnak.

Lenyűgöző, mekkora különbséget jelenthet egyetlen mérkőzés, nem?

Európa Liga, döntő
Szerda, 20.45, Solna
Ajax–Manchester United
Tv: Digi Sport1, RTL II