Vágólapra másolva!
A Ferencváros szerzett vezetést, majd a második félidőben gyorsan egalizált a Vasas. A hosszabbításban már a tizenegyesekre készültek a felek, a Fradi játékosai hibátlanul lőtték a büntetőket, ami kupagyőzelmet ért a zöld-fehéreknek.

A Groupama Arénában mintegy 15 ezer néző volt kiváncsi arra, hogy a Ferencváros a negyedik vagy a Vasas a bronzérem mellé szerzi-e meg a Magyar Kupát. Zsinórban haramdszor rendezték a finálét az Üllői úton és zsinórban haramdszor volt esélye a Fradinak elhódítania a serleget.

A Fradi zsinórban harmadszor döntőzött hazai pályán Fotó: Mudra László - Origo

A 22-szeres kupagyőztes (ezzel rekorder) FTC-nek 2015-ben és 2016-ban is szerencsét hozott a hazai pálya, tavaly az Újpestet (1-0), két éve pedig a Videotont (4-0) győzték le a fináléban.

A 2016–2017-es bajnoki szezont tekintve egyébként az angyalföldiek nyerték a két csapat versenyfutását. Duplán, ugyanis a Vasas és a Ferencváros a bronzéremért hajrázott nagyot, végül Michael Oenning együttese ért oda a dobogó legalsó fokára, Thomas Dolléknak címvédőként a negyedik hely maradt.

Oenning csapata Fotó: Mudra László - Origo

A Vasas összesen négyszer hódította el eddig a serleget, legutóbb 1986-ban, pont a Ferencváros ellen. 0-0 után tizenegyespárbaj döntött.

A mérkőzés rövid tapogatózással indult, majd a 6. percben Kleinheisler László cselezte be magát a tizenhatoson belülre, lövése azonban nem sikerült jól, Nagy Gergely védeni tudott.

Húsz perc után a Vasas is mutatott valamit, Kulcsár Tamás próbálkozása jött ki Dibusz Dénesről, de a második lövést már megfogta a Fradi kapusa.

Nem sokkal később a Vasas védője, Felix Burmeister buktatta Radó Andást, ami után a zöld-fehér szurkolók piros lapot reklamáltak, de megúszta sárgával a német.

A szabadrúgáshoz Varga Roland tette le a labdát, Nagy pedig mintha nem vette volna komolyan Varga lövését, a labda a bal alsóba pattant a kapus kezei fölött.

Varga gólját ünneplik Fotó: Mudra László - Origo

Az első fél óra után újra Radó lépett ki a védők közül, kapura is lőtt, Nagy védett, de Moutari hiába lőtte be a kipattanót, Radó talpalása miatt a Vasas jöhetett szabadrúgással.

Radó szabálytalankodott a Vasas kapusával Fotó: Mudra László - Origo

A folytatásban Nagy védte Varga és Kleinheisler távoli lövését is, majd Berecz labdaszerzése után Saglik zárt le lövéssel egy remek kontrát, Dibusz ugyan csak belekapni tudott a labdába, de ez pont elég volt ahhoz, hogy a labda a lécről a gólvonal előtt pattanjon le.

A második félidőben másfél perc kellett a Vasasnak az egyenlítéshez, Kulcsár Tamás elől hátrált be Lovrencsics Gergő, a Vasas játékosa pedig szépen kilőtte Dibusz kapujának jobb alsó sarkát.

A félidő közepén Kulcsár duplázhatott volna, de Dibusz ezúttal a helyén volt. A folytatásban kiséé óvatosabbra váltott mindkét csapat, érződött, hogy a hajrában már nem kockáztatnának szívesen a játékosok.

Dibusz védése Fotó: Mudra László - Origo

A 85. percben Varga Roland zárhatta volna le a mérkőzést, de távoli lövése a léc tetejét súrolta. A 89. percben aztán a Vasas előtt akadt egy "meccslabda", Risztevszki szlalomozott végig a védők között, majd Murka Benedek lőtt kapu fölé ziccerben.

Az utolsó percekben aztán Murka ütközött a levegőben Lovrencsiccsel, akinek a nyaka hátrabicsaklott és ájultan terült el a földön. Hosszú percek teltek el, miközben nem lehetett tudni, mi van a Fradi játékosával. Lovrencsicset hordágyon, nyakmerevítővel vitték le, de szerencsére közben kiintett a nézőknek.

Lovrencsics ápolása, Remili zokog Fotó: Mudra László - Origo

Nem sokkal később jöhetett is a hosszabbítás, melynek eső félidejére rányomta bélyegét a Lovrencsics-eset, egy komolyabb helyzet akadt, de Moutari lövését blokkolta Kleisz. A második játékrészben látszólag mindenki szép lassan beletörődött, hogy itt ma tizenegyesek fognak dönteni.

A tizenegyespárbajt a Vasas kezdte, Remili rúgott először, a kapufáról pattant be a lövése. A másik oldalon Varga Roland kezdett, ő sem hibázott. A második körben Berecz Zsombor rúgott először, pimaszul alábökött a labdának, majd Leandro lőtt a jobb felsőbe. A harmadik körben érkezett Risztevszki, aki középre emelt, de Dibusz lábbal védeni tudott, Radó lövésével pedig már előnyben volt a Fradi. Vida Máté a bal alsót választotta, Sternberg ugyanoda lőtte a maga büntetőjét. Az ötödik körben Gaál bombázott a léca alá, végül pedig Cukic dönthette el a kupa sorsát, ő pedig higgadtan a jobb alsó sarokba heyezett. Kupagyőztes a Ferencváros csapata.

Kupagyőztes a Ferencváros Forrás: MTI/Illyés Tibor

A Fradi tehát a bajnoki negyedik hely mellé megszerezte zsinórban harmadik, összességében 23. Magyar Kupa-győzelmét. A végeredménytől függetlenül mindkét csapat az Európa Liga selejtezőjében indulhat majd.

- mondta Thomas Doll a lefújás után.

Vasas–Ferencváros 1–1 (tizenegyesekkel 5–4 a Ferencváros javára)
g.: Kulcsár T. (47.) ill. Varga R. (26.)
Budapest, Groupama Aréna, 14 900 néző, játékvezető: Solymosi Péter

VASAS: Nagy G. – Burmeister (Korcsmár a szünetben), Vaskó, Risztevszki – Kleisz, Vida, Berecz Zs., Hangya (Murka 57.) – Kulcsár T. (Gaál 97.), Saglik, Remili. Vezetőedző: Michael Oenning

FERENCVÁROS: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro, Lovrencsics G. (Csernik 90.) – Gera Z. (Cukic 68.), Hajnal (Sternberg 79.) – Varga R., Kleinheisler, Moutari – Radó. Vezetőedző: Thomas Doll