Vágólapra másolva!
Ma 20.45-től Andorrában lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőn. Andorra ellen hibátlan a mérleg, de finoman szólva sem érkezik jó formában Bernd Storck csapata az Estadi Nacionalban megrendezendő mérkőzésre. Semmi kétség, csak a győzelem elfogadható, és csak a három pont megszerzése jelenthet némi esélyt arra, hogy a sorozat végén esetleg utolérjük a pótselejtezős helyen álló Európa-bajnok portugálokat vagy a listavezető svájciakat.

Andorrai keretes

Régen volt már 2016 novembere, amikor Andorrát fogadta a magyar válogatott a Groupama Arénában.

A Storck-csapat azóta nem tudott meccset nyerni, de még gólt sem lőtt.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mindössze a portugálok elleni vereség volt tétmeccs, előtte 2-0-ra kaptunk ki hazai pályán a svédektől Király Gábor és Juhász Roland búcsúmeccsén, majd nemrégiben az oroszok nyertek simán (0-3) felkészülési meccsen.

Az oroszok a nyári Konföderációs Kupára, mi pedig Andorra ellen készültünk, amely állítólag az oroszokhoz hasonló taktikát részesíti előnyben – nyilván kevesebb kreativitással fűszerezve. Oroszországtól ugyanúgy hármat kaptunk, mint a lisszaboni vb-selejtezőn a portugáloktól még márciusban, ahol sajnos nem sok beleszólásunk volt a mérkőzés alakulásába. Egy andorrai sikerrel ezt a rossz sorozatot foglalhatnánk keretbe.

A magyar válogatott készül az andorrai műfüvön Forrás: MLSZ Facebook

Andorra ellen egyébként jól megy a magyar válogatottnak. A FIFA világranglistáján jelenleg a 186. pozíciót elfoglaló csapat ellen eddig három meccsen szerepeltek a mieink.

A legfényesebb sikert közel öt éve, világbajnoki selejtezőn arattuk. Az akkor Egervári Sándor által irányított csapat Juhász Roland, Gera Zoltán, Szalai Ádám, Priskin Tamás és Koman Vladimir góljával 5-0-ra tudott nyerni. A sorozat visszavágóján - Csábi József egyetlen szövetségi kapitányi meccsén - kétgólos győzelmet arattunk Nikolics Nemanja találatával és egy öngóllal. A mostani selejtezősorozatban, novemberben 4-0-ra győztek a magyarok, Gera, Lang Ádám, Gyurcsó Ádám és Szalai lőtték a gólokat.

Baljós árnyak?

A magyar válogatottnak nagyon kell az andorrai siker, hiszen csak a három pont megszerzésével maradhat valamelyest versenyben a svájci és a portugál válogatottal. Bernd Storck csapatának féltávnál nyolcpontos hátránya van Svájc, öt Portugália mögött, ráadásul a vetélytársaknak szinte garantált a sikerük Feröer-szigetek és Lettország ellen.

A novemberi meccsen nem volt gond, most sem lehet Fotó: Polyák Attila - Origo

Csak remélni tudjuk, hogy a magyar válogatott győzelmi kényszere nem okoz majd görcsösséget a csapatban. Afelől ne legyen kétségünk, hogy Andorra elsősorban a védekezésre koncentrál majd, a nagy kérdés az lesz, hány helyzetet tudunk kialakítani, és milyen arányban tudjuk esetlegesen gólra váltani azokat. Persze az sem utolsó szempont, hogy a mérkőzés mely szakaszában sikerül majd feltörni az andorrai védekezést. Minél hamarabb, annál felszabadultabb csapatban és gólzáporosabb sikerben bízhatunk.

Miközben mi Portugáliában vereséget szenvedtünk, Andorra kisebb történelmet írt, ugyanis 11 év és 58 vereség után szerzett pontot Feröer-szigetek ellen egy gólnélküli döntetlennel.

Andorra ezt megelőzően három meccsen is csak egy góllal kapott ki hazai pályán, többek között Svájc is csak egy sovány, 2-1-es győzelmet tudott ott elkönyvelni.

A magyar válogatott egyébként már szerdán megérkezett Andorrába, hogy megkezdje a felkészülést, mégpedig arra, hogy ezúttal a nem túl sokak által kedvelt műfüvön kell majd játszani.

A szövetségi kapitány ilyen-olyan okok miatt több meghatározó játékosára sem számíthat. Az alapcsapatból nem lehet a keretben Gera Zoltán és Szalai Ádám, mindketten sérüléssel bajlódnak, a legfrissebb hírek szerint Kádár Tamás sem biztos, hogy játszhat, de nem segíthet ezúttal a csapatnak Korhut Mihály, Nikolics Nemanja, Németh Krisztián, Priskin Tamás és Lovrencsics Gergő sem.

Ki fog itt gólt lőni?

Legutóbb Andorra ellen lőtt gólt a magyar válogatott. Az akkori góllövők közül Lang és Gyurcsó van a keretben, de ha a magyar névsorban a klasszikus csatárokat keressük, akkor bántóan rövid a sor.

Eppel Márton, a Honvéd és az NB I gólkirálya, valamint Balogh Norbert, a Palermo légiósa bevethető.

Ketten együtt két alkalommal szerepeltek a magyar felnőtt válogatottban. Mindketten az oroszok elleni meccsen, Eppel ráadásul öngóllal nyitott.

Nagy szükség lesz Gyurcsó és Dzusdzsák jó játékára MLSZ Facebook

Olyan nevek nem kaptak meghívót a válogatottba, mint a korábban a lengyel bajnokságban, majd mára már a Chicago Fire-ben és az MLS-ben brillírozó Nikolics Nemanja, a horvát gólkirály, Futács Márkó vagy éppen Priskin Tamás, aki a Ferencváros felkészülésébe próbál meg teljes erőbedobással beszállni, de nem lehet a csapat segítségére a Fradi másik centere, Böde Dániel és a korábban alapembernek számító, Katarban futballozó Németh Krisztián sem.

Ezzel együtt nem szabadna, hogy gondot okozzon az andorrai csapat, teljesen függetlenül attól, hogy milyen összeállításban lép pályára a magyar válogatott. Mi is abban bízunk, hogy nem szakad meg az eddigi tökéletes mérleg a miniállam csapata ellen péntek este.

A MAGYAR VÁLOGATOTT ANDORRA ELLENI BŐ KERETE:
Kapusok: Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)

Védők: Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Kleisz Márk (Vasas FC), Kocsis Gergő (FC DAC 1904 Dunaszerdahely – Szlovákia), Lang Ádám (Dijon FCO – Franciaország), Tóth Bence (Puskás Akadémia FC), Vinícius Paulo (Videoton FC)

Középpályások: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – Arab Emírségek), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – Lengyelország), Kalmár Zsolt (Bröndby IF – Dánia), Kleinheisler László (Ferencváros), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Sallai Roland (Palermo – Olaszország), Stieber Zoltán (1. FC Kaiserslautern – Németország), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)

Támadók: Eppel Márton (Budapest Honvéd), Balogh Norbert (Palermo)

A csoport pénteki mérkőzései:

Andorra-Magyarország, Andorra La Vella 20.45
Feröer-szigetek - Svájc, Tórshavn 20.45
Lettország-Portugália, Riga 20.45

A csoport állását itt találja meg.