Vágólapra másolva!
Ilyen még nem volt! A magyar labdarúgó-válogatott 1-0-s vereséget szenvedett Andorra legjobbjaitól vb-selejtezőn. Andorra ezt megelőzően 2004 októberében Macedónia legyőzésével szerzett három pontot tétmérkőzésen és a mostani mérkőzést megelőzően soha nem lőtt gólt a magyar csapatnak. Most igen. A magyar csapat ezzel a döbbenetes vereséggel végleg elköszönt a jövő évi oroszországi világbajnokságtól.

Világbajnoki-selejtező, Európai zóna
B csoport, 6. forduló
Andorra-Magyarország 1-0 (1-0)
Andorra la Vella, Estadi Nacional
Játékvezető: Kalogeropulosz (görög)
Andorra: J. Gomes - C. Rubio, Llovera, Lima, San Nicolás - Vales, Rebés – Clemente (Riera), Pujol (Ayala, 88.), A. Martínez – Aláez (Maneiro, 68). Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez
Magyarország: Gulácsi - Bese, Vinicus, Lang (Balogh, 56.), Tóth B. - Nagy Á., Kleinheisler - Dzsudzsák, Stieber (Nagy D., 21), Gyurcsó (Sallai, 71.) - Eppel. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
Gólszerző: Rebés (26.)
Sárga lap: Aláez (28.), Pujol (29.), San Nicolás (38.), C. Rubio (60.), ill. Bese (45+1.)

- élő közvetítés

Ahogy az várható volt, a magyar válogatott birtokolta többet a labdát, bár az első lövés az andorrai Ludovic Clemente nevéhez fűződött, aki éles szögből tesztelte Gulácsi Péter, de nem jelentett veszélyt a kapura. A 10. percben Gyurcsó Ádám lőhetett szabadrúgást 18 méterről, a tekerése nem sokkal kerülte el a jobb felső sarkot.

Marc Rébes gólja megpecsételte a magyar válogatott sorsát Forrás: AFP/Pascal Pavani

A 22. percben Ildefons Lima tört be a tizenhatoson belülre, az andorrai csapatkapitány Bese Barnabás és Lang Ádám szorításában a földre került, de a görög játékvezető, Haralambosz Kalogeropulosz nem ítélt tizenegyest. A 26. percben megszerezték a vezetést a hazaiak. Gyors kontratámadás végén Chus Rubio tekert át a hosszú oldalra, a lendületből érkező Marc Rébes Gulácsi mozgásával ellentétes irányban visszafejelte a labdát a hosszú sarokba (1-0).

A bekapott gól után gyorsan egyenlíthetett volna a magyar válogatott. Gyurcsó indult meg befelé a baloldalról, Eppel Márton elé tálalt, a Budapest Honvéd gólkirálya a jobb alsó sarkot vette célba, de Josep Gomes gyönyörű reflexmozdulattal szögletre tolta a jól helyezett lövést.

A félidő utolsó harmadában Bernd Storck csapata kapkodóan, sok hibával futballozott. A helyszínre szép számmal kilátogató magyar szurkolók is kifejezték a nemtetszésüket a lefújás pillanatában.

A magyar szurkolók szép számmal elkísérték a válogatottat Andorrába Forrás: mlsz.hu

A második félidő magyar rohamokkal indult, azonban a hazaiak tíz emberrel védekeztek, így a labdabirtoklási fölényen kívül, nem tudott mit kezdeni a labdával a Storck-csapat. Az első helyzetre az 55. percig kellett várni, ekkor Dzsudzsák Balázs indult meg balról, majd két befele csel után 18 méterről célba vette a kaput, de az életerős bomba elszállt a jobb kapufa mellett.

Bő fél órával a vége előtt Bernd Storck kockáztatott, és a belső védő Lang Ádám helyére a Palermo támadóját, Balogh Norbertet küldte a pályára. A 21 éves csatár aktívan lépett be a játékba, rögtön egy lövéssel tesztelte Gomes, aki magabiztosan hárított, majd a 63. percben bravúrt mutatott be Nagy Dominik bombája után.

Dzsudzsák Balázs kétszer is egyenlíthetett volna Forrás: AFP/Pascal Pavani

A mérkőzés legkomikusabb jelenetét az andorrai csapatkapitány, Ildefons Lima produkálta, aki Balogh Norberttel ütközött ártalmatlan szituációban, majd hirtelen úgy kezdett vergődni, mint egy partra vetett hal, vagy mint Danko Lazovics a Bozsik Stadionban az NB I-es bajnoki döntőn.

A 78. percben a magyar válogatott közel került az egyenlítéshez. Dzsudzsák Balázs kapott remek keresztlabdát, majd balról, egy pattanás után a bal alsóba irányába bombázott, de Gomes óriási bravúrral, ujjheggyel kipiszkálta a labdát. A 83. percben ismét a csapatkapitány került helyzetbe, a pattogó labdát át akarta emelni az andorrai kapuson, aki önfeláldozóan belevetődött a kísérletbe,

majd a bravúr után önkívületi állapotban ünnepeltette magát.

Az utolsó tíz percben az andorraiak már csak hősiesen védekeztek, és folyamatosan görcsöt kaptak, de erre számítani lehetett. A hosszabbításban a magyar válogatott már nem tudott helyzeteket kialakítani, elvesztette a mérkőzést és a 11 évvel ezelőtti máltai kudarc után ismét hatalmas pofont kapott. Az a vereség az akkori szövetségi kapitány, Bozsik Péter állásába került.

A magyar válogatott játékosai a lefújás után elnézést kértek a szurkolóktól Forrás: AFP/Pascal Pavani

A csoport másik két mérkőzésén, az első helyen álló svájciak 2-0-ra győztek Feröer-szigeteken, míg az Európa-bajnok portugálok Lettországban nyertek 3-0-ra. Ennek értelmében négy mérkőzéssel a vége előtt Bernd Storck csapatának nyolc pont a hátránya a második, pótselejtezős helyen álló portugál válogatott mögött. Dzsudzsák Balázséknak eddig is bravúrokra lett volna szüksége a remény életben tartásához, de lassan már a csoda sem segíthet.

Sneijder rekorder lett, Giroud bombája nem ért pontot

A további pénteki vb-selejtezőkön Svédország válogatottja Ola Toivonen ráadásban szerzett góljával hazai környezetben 2-1-re legyőzte az Európa-bajnoki ezüstérmes Franciaországot.

A stockholmi összecsapás 37. percében Olivier Giroud egy szépségdíjas találattal még a franciáknak szerzett vezetést, ám a házigazda előbb az első félidőben Jimmy Durmaz góljával egyenlített, majd a 93. percben a győzelmet is kicsikarta.

Ezzel a svédek pontszámban utolérték és jobb gólkülönbségüknek köszönhetően meg is előzték pénteki ellenfelüket az A csoportban.

Ugyanebben a hatosban Wesley Sneijder góllal ünnepelte, hogy holland válogatottsági rekorder lett: a középpályás 131. alkalommal öltötte magára a címeres mezt, az Oranje pedig 5-0-ra győzte le Luxemburgot.

A H csoportban Belgium növelte az előnyét a görögökkel szemben, mivel Dries Mertens és Nacer Chadli találataival 2-0-ra győzött Észtországban, közvetlen üldözői, a görög és a bosnyák válogatott pedig 0-0-s döntetlent játszott egymással.

európai vb-selejtezők:
A csoport:
Hollandia-Luxemburg 5-0 (2-0)
Svédország-Franciaország 2-1 (1-1)
Fehéroroszország-Bulgária 2-1 (1-0)

Az állás: 1. Svédország 13 pont (12-4), 2. Franciaország 13 (11-5), 3. Hollandia 10, 4. Bulgária 9, 5. Fehéroroszország 5, 6. Luxemburg 1

B csoport
Feröer-szigetek - Svájc 0-2 (0-1)
Lettország-Portugália 0-3 (0-1)
Andorra-Magyarország 1-0 (1-0)

Az állás: 1. Svájc 18 pont, 2. Portugália 15, 3. Magyarország 7., 4. Feröer-szigetek 5, 5. Andorra 4, 6. Lettország 3

H csoport:
Gibraltár-Ciprus 1-2 (1-1)
Bosznia-Hercegovina - Görögország 0-0
Észtország-Belgium 0-2 (0-1)

Az állás: 1. Belgium 16 pont, 2. Görögország 12, 3. Bosznia-Hercegovina 11, 4. Ciprus 7, 5. Észtország 4, 6. Gibraltár 0