Társoldalunk:

A dél-koreai államelnök Észak-Koreával rendezne foci-vb-t

2017.06.12. 15:48

Mun Dzse In, a Koreai Köztársaság elnöke azt javasolja, hogy az északkelet-ázsiai térség szomszédos országai - beleértve a Koreai NDK-t is - közösen pályázzanak a 2030-as labdarúgó-világbajnokság megrendezésére.

"Úgy gondolom, ha a szomszédos északkelet-ázsiai országok, köztük Dél- és Észak-Korea is a világbajnokság házigazdái lehetnének, az hozzájárulna a két Korea és a régió közötti békéhez" - mondta az államelnök Gianni Infantinónak, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökének hétfőn Szöulban.

A svájci sportvezető közölte, tolmácsolni fogja Mun szándékát Hszi Csin-ping kínai elnöknek, akivel szintén ezen a héten tárgyal.

Gianni Infantino nyitott a dél-koreai tervekreForrás: AFP/Jung Yeon-Je

Mun Dzse In kormánya az egy hónappal ezelőtti hivatalba lépése óta törekszik a rendkívül feszült viszony javítására az északiakkal. A jövő évi pjongcsangi téli olimpia szervezői reményüket fejezték ki, hogy a Koreai NDK is képviselteti magát a játékokon, az északiak azonban eddig nem reagáltak a párbeszédre való törekvésekre.

A Koreai Köztársaság 2002-ben Japánnal együtt már rendezett labdarúgó-világbajnokságot.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke a 2030-as torna angliai rendezése mellett kampányol. A vb-re - amely centenáriumi lesz - az 1930-as, első vb házigazdája, Uruguay is pályázni szeretne, méghozzá Argentínával közösen, az ázsiai térségből pedig korábban Kína jelezte rendezési szándékát.

A jövő évi világbajnokságnak Oroszország, a 2022-esnek pedig Katar ad otthont.