Vágólapra másolva!
Az osztrák futball legsötétebb szombatjának nevezte a bécsi sajtó 1999. március 27-ét, amikor az egy évvel korábban még a franciaországi világbajnokságon szereplő Ausztria 9-0-s vereséget szenvedett Spanyolországtól Eb-selejtezőn. A mérkőzés után az akkori szövetségi kapitány, Herbert Prohaska azonnal benyújtotta lemondását, ám Beppo Mauhart, az Osztrák Labdarúgó Szövetség elnöke a helyén maradt. Alig két héttel később Mauhartot a közgyűlés újra elnöknek választotta. Egy 9-0, amibe csak a szövetségi kapitány bukott bele Ausztriában.

Furcsán festett a valenciai mérkőzés előtt az európai 6. selejtezőcsoport állása.

A táblázatot Ciprus vezette, amely addig csak Ausztriától kapott ki.

Az osztrákok a második helyen álltak - nyertek idegenben az ellen a Ciprus ellen, amelyik 3-2-re megverte a spanyolokat - a spanyolok pedig két mérkőzés lejátszása után egy győzelemmel és egy vereséggel csak San Marinót előzték meg. Ausztria tehát úgy utazott el Valenciába, hogy egy pontszerzéssel még közelebb kerülhet a továbbjutáshoz, míg a spanyoloknak mindenképpen nyerniük kellett hazai pályán.

Andreas Herzog (fehérben a labdával) is részese volt a valenciai 0-9-nek Forrás: APA/AFP/Robert Jaeger

Fontos tényező volt, hogy miután a spanyolok 3-2-re kikaptak Cipruson, Javier Clemente szövetségi kapitánynak mennie kellett, a helyét José Antonio Camacho foglalta el.

- mondta a mérkőzés előtt Camacho. Arra, hogy együttese 9-0-ra nyer, gondolni sem mert. Nem csak ő, senki sem.

A spanyol szövetségi kapitány, Jose Antonio Camacho 1999-ben Forrás: APA/AFP/Robert Jaeger

45 ezer néző előtt a következő összeállításban kezdtek a csapatok. Spanyolország: Canizares - Michel Salgado, Hierro, Marcelino, Sergi - Valerón (Mendieta), Guardiola, Fran - J. Exteberria (Dani), Urzaiz (Munitis), Raúl. Ausztria: Wolhfart - Feiersinger (W. Kogler)- Schöttel, Pfeffer - Neukirchner, Wetl, Machlich, Prosenik (Reinmayr) - Herzog, Czerny, Haas (Mayrleb).

Christian Mayrleb (jobbra) és Michel Salgado küzdelme a Spanyolország-Ausztria Eb-selejtezőn 1999-ben Forrás: APA/AFP/Roland Schlager

A meccs legkiemelkedőbb teljesítményét Raúl érte el, aki négy gólt rúgott. A spanyol együttes 17 perc elteltével 2-0-ra vezetett, újabb negyedóra múltán már 4-0 volt az állás.

A házigazdák az első félidőben hétszer lőttek, vagy fejeltek kapura, ebből öt gólt értek el - ez döbbenetes teljesítmény volt.

Bármennyire hihetetlen, nem ez a 9-0 volt az osztrák futball történetének legnagyobb zakója. Még az őskorban, 1908. június 8-án Bécsben Anglia 11-1-re nyert ellenük. Az viszont barátságos találkozó volt. Tétmeccsen ez a 9-0 mindmáig a legsúlyosabb veresége Ausztria válogatottjának. Az újságok közül a Kronen Zeitung fogalmazott a legkeményebben. "Az osztrák labdarúgás ezzel a vereséggel visszatért a kőkorszakba."

Thomas Winkelhofer és Raúl csatája a 0-9 bécsi "visszavágóján" Forrás: APA/AFP/Schlager Roland

Ausztria válogatottját akkor már hat éve Herbert Prohaska irányította. Az ő vezetésével jutott el Ausztria az 1998-as labdarúgó-világbajnokságra, ahol az olasz, a chilei és a kameruni csapattal került egy csoportba. Kamerun és Chile ellen egyaránt 1-1-et játszottak, az utolsó fordulóban 2-1-re kikaptak az olaszoktól - ezzel a 2 ponttal kiestek, utazhattak haza.

Kilenc olyan futballista volt részese a valenciai mészárlásnak, aki kevesebb mint egy évvel korábban játszott az olaszok elleni vb-mérkőzésen.

A világbajnokság után a válogatottól visszavonult Tony Polster viszont már nem játszott ezen a meccsen. Szóval, Herbert Prohaska a meccs utáni sajtótájékoztatón még nem mondott le, azt nyilatkozta, hogy sorsáról nem neki, hanem a szövetség vezetésének kell döntenie. (Ismerős szavak.) Az osztrák sajtó elképzelhetetlen nyomás alá helyezte Prohaskát. A legtöbben azt vetették a szemére, hogy már a meccs utáni valenciai sajtótájékoztatón le kellett volna mondania. A szakember azzal védekezett, hogy a 9-0 olyan sokkhatásként érte, amely miatt egyszerűen nem jutott eszébe az azonnali távozás.

Peter Stoeger és Herbert Prohaska. Utóbbi belebukott a valenciai 0-9-be Forrás: APA/AFP/Robert Jaeger

Egy nappal később azonban már megtette ezt.

Érdekesség, hogy a szövetségi elnök, Beppo Mauhart távozását senki nem követelte.

Ennek egyszerű oka volt. Ausztria - Magyarországgal közösen - pályázott a 2004-es labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére. Márpedig azt mindenki tudta, hogy a pályázati szakaszban egy esetleges elnökváltás mennyire negatívan befolyásolná az esélyeket. Az más kérdés, hogy a 2004-es Eb-t végül Portugália rendezte meg, az osztrákok meg négy évvel később, 2008-ban Svájc mellett társrendezőként adhattak otthon az Eb-nek. Magyarország meg hoppon maradt - 2020-ban lesz nálunk négy Eb-mérkőzés.

Egy nappal azelőtt, hogy Mauhartot újraválasztották az osztrák szövetség elnökének, az is kiderült, hogy a lemondott Prohaska helyét Otto Baric veszi át.

Mauhart ekkor már 15 éve volt elnök, a 9-0 nem befolyásolta sorsát, mert a közgyűlés egyhangúlag választotta meg elnöknek.

Kovács Attila MLSZ elnök, Beppo Mauhart, az osztrák szövetség elnöke és Lennart Johansson, az UEFA első embere. Ausztria és Magyarország 1999-ben közösen pályázott a 2004-es Eb-rendezésre Forrás: KEYSTONE/AFP/Patrick Aviolat

Hogy mennyire volt sokkoló ez a 9-0, arra Herbert Meixner története mutat rá.

Az 50 éves szurkoló elkeseredésében az Ernst Happel-stadion előtt éhségsztrájkba kezdett.

Akcióját addig tervezte, amíg legalább egy játékos személyesen nem kér bocsánatot tőle. Az elkeseredett rajongó szerint az osztrák csapat az egész világ előtt lejáratta az országot.

ezzel indokolta akcióját Meixner. Két nap múlva megtörtént a bocsánatkérés, Meixner mehetett ebédelni. A teljesen rezignált osztrák futballközvéleményt már meg sem rendítette, hogy Ausztria válogatottja 1999. június 7-én 5-0-ra kapott ki Izraelben a kvalifikációs sorozatban. Amelynek végére aztán minden a helyére került. A spanyolok 21 ponttal simán kijutottak a belga-holland közös rendezésű Európa-bajnokságra. A második helyen a 13 pontos Izrael végzett, de ők a pótselejtezőn Dánia ellen összesítésben 8-0-ra véreztek el. Ausztria ugyancsak 13 pontot gyűjtött, de a gólkülönbsége - köszönhetően a valenciai 0-9-nek - annyira rossz volt, hogy képtelen volt megelőzni Izraelt.

Otto Baric, az osztrák labdarúgó-válogatott élén Herbert Prohaskát váltotta Forrás: APA/AFP/Robert Jaeger

Beppo Mauhart egészen 2002-ig töltötte be az osztrák szövetség elnöki tisztét. 83 évesen, idén május 7-én hunyt el Bécsben. Herbert Prohaska a mai napig szakkomentátorként dolgozik az osztrák televízióban. Otto Baric 83 éves, Ausztriában él.