Társoldalunk:

Az igazi drámát a spanyol futballtörpék írják

2017.06.18. 17:38

Négy éve a Leganés, az Eibar és a 2001-ben UEFA-kupa döntőt játszó Deportivo Alavés is a 80 csapatos spanyol harmadosztályban szerepelt. Mindhárman komoly gazdasági nehézségekkel küszködtek az elmúlt időszakban, de nem csak, hogy kilábaltak belőle és életben maradtak, de kiharcolták a jogot, hogy a legjobbak között versenyezzenek.

Az 1928-ban alapított Leganés 64 évig a területi bajokság és a harmadosztály (Segunda B) között ingázott, mígnem az 1992/93-as szezon végén az amatőrökkel teli, 22 éves átlagéletkorú csapat feljutott a másodosztályba, ahol 11 évet töltött.2003-ban új befektető érkezett a klubhoz, az argentin zeneipari mágnás, Daniel Grinbank, aki az élvonalba való feljutást tűzte ki célul.

Göröngyös út vezetett az első osztálybaForrás: DPPI/Asenjo Sesma

A projekt ígéretesen indult, de az eredmények elmaradtak, a Leganés a középmezőnyben küszködött, a pénz pedig 2004 januárjára elfogyott. Grinbank elhagyta a csapatot és vele együtt sok játékos is szabadon távozott. A szezon végére teljes lett a káosz, a kiesés elkerülhetetlenné vált.

A leganési hősök történelmet írtak

A Leganésnek a harmadosztályban kellett újjáépítenie magát, de a 2008-as gazdasági válság után a klub a megszűnés szélére került.A helyi vállalkozó, Felipe Moreno Romero azonban mentőövet dobott, felvásárolta a csapat részvényeit, elnöknek pedig feleségét, María Victoria Pavónt nevezte ki.

Amikor Asier Garitano 2013 nyarán átvette a csapat irányítását, csupán hét játékos állt a rendelkezésére. „És közülük háromra nem is tartottam igényt" – mesélte. Végül szabadon igazolható játékosokkal sikerült feltölteni a keretet, és a 2013/14-es szezon végén a Leganés rájátszásban kiharcolta a feljutást.

A Leganés újjászületett Asier GaritanóvalForrás: AFP

„Jól éreztük magunkat a másodosztályban" – mondta Garitano, aki szerint a Leganés számára sohasem volt cél az élvonal.A 2014/15-ös idényt a tizedik helyen fejezték be, ám a következő év nem indult jól: az első 12 meccsből csak kettőt nyertek meg.Az Alcorcón elleni 3–0-s győzelmet követően azonban megtáltosodtak, az utolsó fordulót már a biztos feljutást érő második helyen várták, egy ponttal megelőzve a Gimnásticot (a harmadik helyezett play-offot játszik). A meccs előtt a csapatkapitány összehívta a játékosokat az öltözőben, átkarolták egymás vállát és behunyták a szemüket.Ha ma veszítetek, továbbra is ti lesztek a legjobbak. De ha nyertek, hősökké váltok– mondta Mantovani. A Leganés Pablo Insúa fejesével 1–0-ra verte a Mirandést, így fennállása során először feljutott az első osztályba.

Martín Mantovani a jellegzetes kék hajviselettelForrás: AFP

Parádés debütálás

A nyitófordulóban a Leganés 1–0-ra legyőzte a Celta Vigót idegenben, majd jött az Atlético elleni madridi derbi, az első élvonalbeli meccs a mindössze 11 ezer férőhelyes Butarque-ban. „Ne ébredj fel! Az álom folytatódik" – állt az egyik transzparensen, amit a szurkolók feszítettek ki. A kicsi, de hangos szomszédok végül 0–0-s döntetlent játszottak az Atléticóval, amely az elmúlt három évben kétszer is ott volt a BL-döntőben. „Nem játszottunk jól, lövésünk sem volt" – értékélt önkritikusan Garitano a meccs után. Mégis, a Leganés olyat tett, amit 87 éve egyetlen újonc sem: két meccs után egy győzelemmel és egy döntetlennel, kapott gól nélkül állt a La Ligában.

Griezmannéknak csak kihagyott helyzetekre futottaForrás: AFP

A Leganés a Primerába tartozik

2016. november 26. és 2017. február 19. között volt egy 11 meccses nyeretlenségi sorozata a csapatnak, de az időközben az előző év legjobb másodosztályú edzőjének választott Garitanót nem küldték el.Helyette a téli átigazolási időszakban megerősítették a keretet.Érkezett Siovas (Olympiakos), Champagne (Olimpo), El Zhar (Las Palmas), Tito (Granada), Bueno (Porto) és Erik Morán (Zaragoza) – egyikükért sem fizetettek.

A gyenge eredmények ellenére elmondható, hogy a Leganés nem volt könnyű falat senki számára: hazai pályán az ötödik legkevesebb lövést engedélyezték az ellenfeleknek, náluk kevesebbet csak a Barcelona, a Real Madrid, a Bilbao és a Sociedad – jövőre (vélhetően) mind a négyen ott lesznek Európában.

A Leganés bennmaradással hálálta meg a szurkolók egész éves támogatásátForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Spanyolországban régen nem adták ilyen olcsón a bennmaradást, mint idén, de a legkisebb költségvetésű Leganés így is végig pengeélen táncolt. Az utolsó öt fordulóra viszont összekapta magát, a Las Palmast 3–0-ra, a Betist 4–0-ra verte, miközbena szurkolók az „El Lega es de primera", azaz „A Leganés a Primerába tartozik" rigmust énekelték a hazai meccseken. Végül az utolsó előtti fordulóban, a Bilbao otthonában elért 1–1-es döntetlennel lett meg matematikailag is a bennmaradás, ezzel a Barcelona, a Real Madrid és a Bilbao mellett a Leganés a negyedik csapat, amely még soha nem esett ki a spanyol első osztályból. „Erről szól a futball" – nyilatkozta a meccs után Garitano.

Így ünnepelte a Leganés a bennmaradást:

A szurkolók mentették meg a klubot

A 2013/14-es szezonban az Eibar a másodosztály újoncaként nyerte meg a bajnokságot, mégis közelebb volt a kieséshez, mint a feljutáshoz. A spanyol futballtörvény kimondja, hogy a klubok tőkéjének meg kell egyeznie a bajnokságban résztvevő klubok átlagkiadásának legalább 25%-ával (a számításba nem tartozik bele a két legnagyobb és két legkisebb kiadású csapat). Az Eibar, amelyet Javier Tebas ligaelnök „mintaklubként" jellemzett, mivel sem adóssága, sem tartozása nem volt a játékosok felé, önhibáján kívül került nehéz helyzetbe:422 ezerről 2 millió 146 ezer euróra kellett növelnie a tőkéjét, különben visszasorolták volna a harmadosztályba.

Egy baszk férfi indította el a „Defiende al Eibar", azaz „Óvjuk meg az Eibart" marketingkampányt, amely lehetővé tette a szurkolóknak, hogy részvényeket vásároljanak a klubból. A közösségi oldalak segítségével a világ minden pontjára eljutott a felhívás, 60 országban tízezer ember vásárolt részvényt, köztük Xabi Alonso és Asier Illarramendi is.Az Eibar megmenekült, és elindulhatott az élvonalban.

Drámai végjáték

Az Eibar őszi szezonja mesés volt, 19 forduló után a nyolcadik helyen állt, közel az Európa Ligát érő pozíciókhoz.

Ősszel szárnyalt a baszk kiscsapatForrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/Nurphoto/Joan Valls

Tavasszal azonban csak két meccset nyert meg a csapat, amivel a kiesés szélére került. A 38. fordulóban az Eibar már 30 perc után 3–0-ra vezetett a Córdoba ellen, így sokáig úgy tűnt, hogy meglesz a bennmaradás. A Barcelona viszont az utolsó 25 percben leadta kétgólos előnyét a Deportivo ellen, ami a baszkok kiesését jelentette. Gaizka Garitano, a csapat edzője a kiesés után lemondott, szerinte ugyanis kudarcot vallott.

Két héttel később a spanyol szövetség financiális problémák miatt visszasorolta a 13. helyezett Elchét a mádosztályba, így a 18. Eibar maradhatott az élvonalban.

Az új edző felrázta a csapatot

Garitanót José Luis Mendilibar váltotta, aki megreformálta a baszkok futballját: a védekezésben instabil, támadásban erőtlen Eibar a liga egyik legagresszívabb csapata lett.

José Luis Mendilibarral már komolyabb célokat is szövögethetnek az EibarnálForrás: NurPhoto/Jose Manuel Alvarez Rey/NurPhoto/Jose Manuel Alvarez Rey

A 2015/16-os szezon első felében az Atléticótól kölcsönkapott Borja Bastón vezetésével szárnyalt a csapat, de tavaszra ismét látványosan leeresztett (57 pontból csak 13-at szerzett).Idén azonban már nem volt összeomlás, hogy végül mégsem lett meg a nemzetközi kupaindulást jelentő hetedik hely, az legfőképp a 94. percben elveszített Bilbao elleni derbi eredménye a 33. fordulóban.„Senki sem beszél rólunk, pedig jól végezzük a dolgunkat" – mondta Sergi Enrich, az Eibar történetének legjobb első osztályú góllövője.

A Real korábbi játékosa reneszánszát éli

Az idei sikerekben főszerepet játszott Pedro León, aki 10 gólt lőtt és 5 gólpasszt adott, valamint Neymar mögött a legtöbb helyzetet alakította ki a társai számára (85). „Amikor megtudtam, hogy Mendilibar engem akar, egy pillanatig sem hezitáltam – mesélte León, aki korábban a Valladolidnál dolgozott együtt a spanyol edzővel. –Voltak jobb ajánlataim is, de ő a legmeghatározóbb edző a karrieremben. Ő hisz bennem, és én is hiszek benne.

Pedro León talán az év igazolása SpanyolországbanForrás: AFP/Ander Gillenea

Úton Európába

Az Eibar a feljutás óta évről-évre jobban teljesít (sorrendben: 18., 13. és 10. hely), és a tévés pénzek racionálisabb elosztására tett kísérletek miatt egyre nagyobb költségvetésből gazdálkodik (a 2016/17-es szezonban 43 millióból). Mendilibarral, a kulcsjátékosok megtartásával és néhány okos igazolással (mint León ingyenes megszerzése) jövőre talán már összejön a nemzetközi kupaindulás abban a városban, amelynek teljes lakossága háromszor beleférne a Barcelona stadionjába.

Tíz év haláltusa után ismét a legjobbak között

A 2016/17-es szezon a baszk csapatokról szólt: Baszkföld csupán 1,4%-át teszi ki Spanyolország területének,de a bajnokság legjobb tíz csapatának 40%-a erről a vidékről származik.

A Bilbao és a Sociedad jövőre elindulhat az Európa Ligában, a legnagyobb szenzációt mégis az Eibar és az Alavés szereplése okozta, utóbbi tíz év után tért vissza az élvonalba, miközben megjárta a 80 csapatos harmadosztályt is.

Az elmúlt években az eladósodás szele is meglegyintette az Alavést, de miután gazdaságilag sikerült stabilizálni a klubot, José Bordalás vezetésével feljutottak az első osztályba a 2015/16-os szezon végén.

Az Alavés a 95. percben egyenlített az Atlético ellen az első fordulóbanForrás: NOTIMEX/Juan Carlos Rojas

A Barca legyőzése lendületet adott

A feljutás ellenére Bordalás távozott, helyét az argentin Mauricio Pellegrino vette át. A kölcsönjátékosokkal teletűzdelt Alavés már a harmadik fordulóban véghezvitte a szezon szenzációját. „Asterix lerohanja Rómát" – ezzel a címmel vezette fel az egyik vitóriai újság a Barcelona–Alavés bajnokit.A baszk kiscsapat 2–1-re megverte a Barcelonát a Camp Nouban, Katalónia nemzeti ünnepe előtt egy nappal.

Az Alavés kezdeti lendülete (az első öt fordulóban veretlen maradt) egész évben kitartott, hazai pályán és idegenben is rengeteg gondot okozott a nagyoknak (a bajnokság első hét helyezettje ellen 19 pontot rabolt).

A szezon szenzációja: Barcelona–Alavés 1–2Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Albert Llop

A spanyol kupában először jutott el a döntőig, a negyeddöntőben (Alcorcón) és az elődöntőben (Celta Vigo) gólt sem kapott. „A csapatsportok esélyt adnak, hogy felvedd a versenyt a legjobbakkal – mondta Pellegrino. – A sportban a legszebb dolog a vágyakozás, a szenvedély, az ahogy nap, mint nap keményen dolgozol a sikerért." A döntőben nem jött össze a bravúr, hiába játszott jól az Alavés (15-ször vették célba ter Stegen kapuját), a Barcelona végül 3–1-re nyert.

Másodszor nem jött össze a bravúr Messiék ellenForrás: DPPI/Rudy

Ennyi volt?

Nagy kérdés, hogy mi lesz az Alavéssel jövőre.A szezon végén Pellegrino elhagyta a csapatot, és a sikerekben főszerepet játszó kölcsönjátékosok is visszatérnek klubjaikhoz.Különösen fájdalmas veszteség Theo Hernández, akit az Atlético adott kölcsön (nyártól vélhetően a Realban folytatja, ezzel felrúgva a „madridi megnemtámadási" egyezményt) és Marcos Llorente, a Real játékosa, aki a szezon egyik legjobb védekező középpályása volt.