Társoldalunk:

A szoknyás Mourinho történelmet ír a német fociban

2017.06.19. 18:17

Még el sem kezdődött, de a 2017-2018-as szezon a nők éve lesz a Bundesligában.

Májusban vált hivatalossá, hogy a következő futballidény kezdetével Bibiana Steinhaus lesz a Bundesliga történetének első női játékvezetője, a kupadöntős Eintracht Frankfurt pedig bejelentette, hogy a klub háttérstábját egy női játékosmegfigyelővel, a portugál Helena Costával erősítette meg. Korábban erre sem volt példa a német labdarúgás élvonalában. 

Helena CostaForrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

Helena Costa futballtudása és tapasztalata meggyőzte a Frankfurt vezetőit, akik a Portugáliából beáramló tehetségek mennyiségének és minőségének emelkedését várják a 39 éves edzőnőtől, akit szoknyás José Mourinhónak is hívnak.

Az UEFA A-licences edzői képesítéssel rendelkező Costa 13 éven át dolgozott a Benfica utánpótlásában edzőként, illetve scoutként, de megfordult a Celtic, valamint a katari és az iráni válogatott szakmai stábjában is. 2014-ben egy rövid ideig a francia másodosztályú Clermont vezetőedzője volt.

Helena Costa hazájában és külföldön is bizonyítottForrás: bundesliga.com

Amellett, hogy a német labdarúgás női és férfi szinten is a világ élvonalába tartozik, Bibiana Steinhaus és Helena Costa érkezésével a nemi esélyegyenlőség hirdetésében is az élen járnak és példát mutatatnak.