Mourinho 3 év alatt 8 milliárd forintnyi adót fizetett

Europa League UEFA Europa League soccer fbl investigation politics Horizontal
(FILES) This file photo taken on May 24, 2017 at the Friends Arena in Solna outside Stockholm shows Manchester United's Portuguese manager Jose Mourinho prior the UEFA Europa League final football match Ajax Amsterdam v Manchester United. Mourinho is accused of tax evasion in Spain, AFP reports on June 20, 2017. / AFP PHOTO / Paul ELLIS
Vágólapra másolva!
Menedzsmentje szerint a portugál futballedző, José Mourinho eleget tett adófizetési kötelezettségének Spanyolországban.

"José Mourinho 2010 júniusától 2013 májusáig élt Spanyolországban, s ezalatt több mint 26 millió euró adót fizetett 41 százalék feletti adókulccsal. 2015-ben elfogadta a spanyol adóhatóság legalizálási tanácsait, amelyek a 2011-es és 2012-es évre vonatkoztak" - írta a Gestifute nevű tanácsadó cég, hozzátéve, hogy ezen túlmenően 2013-ban Mourinho egyezséget is kötött a hatósággal.

A spanyol kormány tanúsítványt adott ki arról, hogy Mourinho eleget tett adófizetési kötelezettségeinek - írta az 54 éves portugál szakember menedzsmentje.

José Mourinho állítja, eleget tett adófizetési kötelezettségeinek Forrás: AFP/Paul Ellis

Spanyol médiumok kedden arról számoltak be, hogy a spanyol ügyészség adócsalás vádjával pert indít a Real Madrid volt, a Manchester United jelenlegi menedzsere ellen, aki szerintük madridi időszakában, 2010 és 2013 között 3,3 millió euró (1 milliárd forint) adót nem fizetett be az államkasszába. Mourinho azonban közleményében jelezte, hogy egyetlen hatóság vagy szervezet sem kereste meg vagy küldött értesítést az ügyben.

Múlt kedden Cristiano Ronaldo ellen indított pert a spanyol hatóság, állítása szerint a Real Madrid aranylabdása 2011 és 2014 között 14,76 millió euró (4,5 milliárd forint) adót nem fizetett be a kincstárba.

Szerda került pont a Real Madrid egy korábbi játékosa, Ángel Di María adócsalási ügyének végére. A jelenleg a francia Paris Saint-Germainben futballozó argentin támadót két rendbeli adócsalásban találták bűnösnek, s a mostani megállapodás szerint emiatt összesen 16 hónapos börtönbüntetést kap, valamint 2 millió eurós pénzbírságot kell befizetnie.

A vádak szerint Di María a 2012-2013-as idényben 1,3 millió euróval rövidítette meg a spanyol államkasszát, amikor a személyéhez fűződő kereskedelmi jogok értékesítéséből származó jövedelmét adóparadicsomokba bejegyzett cégekbe fektette.

Di María 2 millió euróval bűnhődik Forrás: DPPI/Stephane Allaman

Spanyolországban az első bűncselekmény esetében a két évnél rövidebb időtartamra szóló börtönbüntetést általában felfüggesztik, így Di Maríának nem kell börtönbe vonulnia.

A közelmúltban Lionel Messi fellebbezését hasonló ügyben már elutasította a spanyol legfelsőbb bíróság: az FC Barcelona sztárjára 21 hónapos börtönbüntetést róttak ki, illetve kétmillió eurós bírság befizetésére is kötelezték. Aligha kell azonban rács mögé vonulnia, Spanyolországban ugyanis az első bűncselekmény esetében a két évnél rövidebb időtartamra szóló börtönbüntetést általában felfüggesztik.