Bundát és csalást szimatolnak, pedig csak rutintalan volt a Vasas

Petah-Tikva, 2017. június 29. A Beitar Jeruzsálem játékosai, miután gólt szereztek a Vasas ellen a labdarúgó Európa Liga első selejtezőfordulójának első mérkőzésén az izraeli Petah-Tikva HaMosava Stadionjában 2017. június 29-én. (MTI/EPA/Abir Szultan)
Vágólapra másolva!
A Beitar Jeruzsálem-Vasas (4-3) labdarúgó Európa Liga selejtező első mérkőzését azért is nevezhetjük tragikusnak, mert a lefújás utáni első pillanatokban a következő három szó jutott szinte valamennyi futballszurkoló eszébe: odds, fogadások, bunda. Eljutottunk tehát oda, hogy egy váratlan és nagy fordulatokat hozó focimeccs kapcsán nem arról beszélünk, hogy sportszakmailag ez miként eshetett meg, hanem arról, hogy kik állhattak annak a hátterében, hogy egy EL-selejtezőn öt perc alatt három gólt lő egy olyan csapat, amely a 87. percben hazai pályán kétgólos hátrányban volt.

Álszentség lenne azt írnom, hogy a döbbenetes fordulatot látva nekem nem ez jutott elsőként az eszembe.

A birminghami repülőtéren akkor néztem rá először a Beitar-Vasas meccs állására, amikor a 87. percben tartott a találkozó.

Ekkor 3-1-re vezetett az angyalföldi csapat. Öt perccel később már 4-3-ra a Beitar vezetett, ami akkor hihetetlennek tűnt.

Hihetetlen körülmények között kapott ki a Vasas a Beitar Jeruzsálem otthonában Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Az izraeliek hihetetlen fordítása a szurkolókat is sokkolta. Az első internetes kommentekben azonnal megjelent az ilyenkor szokásos feltételezés, amely szerint ez a meccs nem lehetett más, csak bunda.

Rossz emlékek 2013-ból

Hogy mindez mennyire nem ördögtől való feltételezés, arra álljon itt egy négy évvel ezelőtti Európa Liga selejtező összefoglaló videója:

A Honvéd-Celik Niksic összecsapás első, idegenbeli mérkőzésén 4-1-re nyerő budapesti csapat a hazai visszavágón 9-0-ra nyert.

Egy héttel később az UEFA bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, mert állításuk szerint a szokatlan 9-0-s végeredmény mellett a montenegróiak kapusa is furcsán viselkedett.

De akkor mit mondjunk az egy évvel későbbi EL-selejtezőre, amikor a Celik ellenfele a szlovén Koper csapata volt. Nézzék meg ezt a videót, meg a montenegrói csapat kapusát.

A Celik Niksic támogatását 2014 nyarán megszüntették, a csapatot akkor a negyedik ligába sorolták vissza Montenegróban. De térjünk most vissza a Beitar-Vasas összecsapáshoz.

Szinte kizárt, hogy ez bunda lett volna

A meccs előtt a különféle fogadóirodák elképesztően magas oddsokat kínáltak arra az esetre, ha valaki eltalálja azt, hogy a mérkőzést 4-3-ra nyeri meg a Beitar.

A Bet365 oldalon erre az esetre 126-szoros, míg a Bwin oldalán 251-szeres oddsokat kínáltak. A meccs 88. percében - 3-1-es Vasas vezetésnél - 108-szoros volt annak az oddsza, hogy a Beitar nyeri meg a mérkőzést.

Ennek ellenére sem gondoljuk azt, hogy ennek a meccsnek a végeredményét összefüggésbe lehet hozni a fogadási csalásokkal.

Kulcsár Tamás, a Vasas (b) és Idan Vered, a Beitar Jeruzsálem játékosa Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Elsősorban azért nem, mert a Vasas elképesztő bravúrral 3-1-es vezetésre tett szert a Beitar otthonában. Amikor június 19-én kisorsolták ezt a párosítást, gyakorlatilag senki nem adott esélyt arra, hogy a magyar bajnokság bronzérmesének komoly esélye lehet az izraeli együttes ellen.

A bundagyanú sokkal inkább akkor vetődne fel az emberben, ha mondjuk 0-0-s félidő után a Beitar 6-0-ra nyerte volna meg a mérkőzést.

De jöjjön most a jeruzsálemi meccs összefoglalója.

A Vasas honlapján Michael Oenning vezetőedző így nyilatkozott:

"Ha csak az eredményt nézzük, akkor persze csalódott vagyok, hogy vesztettünk. Koncentráltan játszottunk, 87 percig vezettünk. Hátrányból fordítottunk, sok helyzetünk volt és a végén visszahoztuk a Beitart a mérkőzésbe. A második Beitar-gól után elvesztettük koncentrációnkat.

Számomra ez egy fejlődési kérdés is, hogy gyorsan tudunk-e ebből tanulni, vagy sem. Jelenleg csalódottak vagyunk, de most megtapasztaltuk, hogy milyen egy nemzetközi mérkőzés. Nem omlott össze a világ.

Michael Oenning, a Vasas edzője szerint a meccs végén nem koncentrált jól az együttese Forrás: AFP

A visszavágón otthon játszunk fantasztikus szurkolóink előtt és nyerni kell a továbbjutáshoz.

Benajun beállítása sokat számított ellenfelünknél, a gólja, a mélységi passzai döntőek voltak. Ennek ellenére illik megnyerni egy olyan meccset, amelyen a 87. percben 3-1-re vezetsz."

Szavazzon!

Ön szerint valóban a koncentrációval akadtak gondok a mérkőzés hajrájában?