Társoldalunk:

Leváltanák a Barca hazug, manipulatív vezetőit

2017.07.12. 16:13

A 2010-es elnökválasztás komoly változást hozott Barcelonában. Az addig a hagyományaira építő klub gazdasági nagyhatalommá vált, amely a profitot és a népszerűséget hajszolja, ha kell, törvénytelenül is. Ezt megelégelve Agusti Benedito, a Barca korábbi elnökjelöltje bizalmatlansági kampányt indított, amely a jelenlegi vezetőség leváltását követeli.

„Elsőre talán őrültségnek tűnik, de már tízezer aláírás összegyűlt, ez pedig komoly szám" – nyilatkozta Benedito a Radio Marcának. Emlékeztetett arra is, hogy „a klub érintett volt már adócsalási ügyben, ráadásul néhány hete Sandro Rosellt azért tartóztatták le, mert illegálisan szerzett jutalékokat."

Agusti Benedito is indult a 2015-ös elnökválasztásonForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Albert Llop

A korábbi elnökre május 23-án törtek rá a rendőrök a barcelonai otthonában, ahol házkutatást hajtottak végre. A vád szerint Rosell az Ailanto Marketing vállalatán keresztül jutott hozzá szabálytalanul jutalékokhoz, amelyeket a brazil válogatott megjelenési jogainak értékesítésével szerzett meg, majd mosott tisztára különböző offshore cégeken keresztül.

Beneditónak 16500 aláírásra van szüksége ahhoz, hogy végigvigye kampányát.„Augusztus második felére vagy szeptemberre összejöhet ez a szám" – mondta. Benedito szeretné, ha a Barca kötelekébe tartozó befolyásos emberek is csatlakoznának hozzá, például Joan Laporta, aki 2003 és 2010 között volt a klub elnöke.Össze kell fognunk, ilyen lehetőségünk nem biztos, hogy lesz még egy.

A Katalóniában népszerű Joan Laporta 2003 és 2010 között volt a Barca elnökeForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Albert Llop

Nemrég Laporta is élesen bírálta a vezetőséget: „Szégyenletes, amit a Barca jelenlegi vezetői az elmúlt hét évben műveltek.Hamis szándékkal cselekedtek, megrészegültek a hatalomtól, hazudtak, manipuláltak mindent és mindenkit.Rossz érzésem van, mert az eset érinti a Barcát, és a klubról kialakult képet."

Bukott elnök

2013-ban Jordi Cases, egy negyvenes éveiben járó gyógyszerész a Neymar-transzfer részleteiért levelet írt a Barcelona vezetőinek, akik figyelmen kívül hagyták őt. Decemberben Cases panaszt nyújtott be a nemzeti bíróságon. Elmondása szerint nem vádolta bűncselekménnyel Rosellt,

csak tudni akarta, hogy mire költi a pénzt a pártoló tagok nevében. A klub által kiadott gazdasági jelentésben volt egy meg nem nevezett tízmilliós előleg, egy 40 millió eurós megállapodás részeként - mint később kiderült, ez volt Neymar aláírási bónusza.

Rosell Neymar leigazolásába bukott beleForrás: DPPI/Manuel Blondeau

A karácsonyi szünet után Pablo Ruz bíró eljárást indított Rosell ellen, aki azonnal lemondott. Az ellene felhozott vádakat továbbra is tagadta, de nem akarta, hogy az ügy rossz fényt vessen a Barcelonára.A lemondása után kiderült az igazság, Neymarért többet fizettek, mint amit valaha is hangosan kimondtak: 86,2 millió eurót.

Rosell a katalán klub történetének legtöbb szavazattal megválasztott elnöke lett 2010-ben, de sorra népszerűtlen döntéseket hozott: ajtót mutatott Eric Abidalnak, megfosztotta Johan Cruyffot a tiszteletbeli elnöki poszttól, összeveszett Pep Guardiolával és lejáratta a Katalóniában népszerű Joan Laportát, akinek árnyékából sohasem tudott kilépni.

Sandro Rosell és Josep María BartomeuForrás: AFP/Javier Soriano

2014. január 23-án Josep María Bartomeu vette át az elnöki pozíciót, de a klub vele is a Rosell által megkezdett úton halad tovább: a profit és a népszerűség az első. Ahogy a Telegraph is megírta, a Barcelona elmadridizálódott. Sőt, Bartomeu azt a célt tűzte ki maga elé, hogya Barcelona legyen az első futballklub, amely eléri az éves egymilliárd eurós bevételt.