Társoldalunk:

Kontroll nélküli piac: túl az egymilliárdon az angol klubcsapatok

2017.07.26. 10:07

A Premier League csapatainak mostani költekezése fenntarthatatlan - mondta Daniel Levy, az előző idényben ezüstérmes Tottenham Hotspur elnöke.

Az angol élvonalbeli futballklubok a jelenlegi átigazolási szezonban eddig több mint egymilliárd dollárt költöttek új játékosokra, a Spurs azonban egyelőre kimaradt ebből.

"A jelenlegi aktivitást egyszerűen lehetetlen lesz fenntartani - mondta kedden, New Yorkban Levy, aki szerint a vezetőknek az a feladata, hogy megfelelően menedzseljék a klubjukat.Kicsit felkapja az ember a vizet, amikor azt látja, hogy valaki elkölt 200 millió fontot, többet, mint amennyi a bevétele.

Daniel Levy, a Tottenham elnökeForrás: DPPI/Michael Zemanek

A Tottenham nem vett, viszont eladott játékost ezen a nyáron, az angol válogatott védő, Kyle Walker 45 millió fontért igazolt a Manchester Cityhez. A klub új, 61 ezer férőhelyes stadionjának építése jelenleg is zajlik, bár Levy szerint ez nincs hatással az átigazolási politikájukra. "Meg kell találnunk az egyensúlyt, de őszintén mondhatom, hogy a stadion építése nem befolyásolja az aktivitásunkat a játékospiacon. Egyelőre nem vagyunk olyan helyzetben, hogy találtunk valakit, akit meg akarunk venni, de a megszerzését nem engedhetjük meg magunknak" - mondta a brit üzletember.

José Mourinho, a Manchester United trénere is osztotta Levy véleményét, szerinte riválisaik költekezése "kontroll nélküli", bár becslések szerintaz MU is több mint 100 milliót költött ezen a nyáron, olyan játékosokat szerzett meg, mint Romelu Lukaku és Victor Lindelof.

Pep Guardiola már több, mint 200 milliót költött az idei átigazolási szezonbanForrás: AFP/Oli Scarff

Brit médiainformációk szerint a városi rivális City 200 millió feletti összegért vásárolt be, Walker mellett Benjamin Mendy, Danilo, Bernardo Silva és a kapus Ederson került Josep Guardiola keretébe.

A címvédő Chelsea klubrekordot jelentő összegért - a hírek alapján 70 millió fontért - szerezte meg Alvaro Moratát a Real Madridtól. Mourinho úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy szerintenéhány klub túl sokat fizet egy-egy labdarúgóért, és ezért kialakul egy furcsa, kontroll nélküli piac. "De hát most ez a realitás. Mostanában, különösen a csatárokért, hihetetlen összegeket kell kifizetni" - tette hozzá a portugál szakember.