A királyt megfosztották trónjától

athletics TOPSHOTS Horizontal
US athlete Justin Gatlin (L) bends down to Jamaica's Usain Bolt after the final of the men's 100m athletics event at the 2017 IAAF World Championships at the London Stadium in London on August 5, 2017. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Vágólapra másolva!
Usain Bolt bronzéremmel búcsúzik az 100 méteres síkfutástól. Attól a Justin Gatlintől kapott ki a londoni atlétikai világbajnokság döntőjében, akit valóságos közellenségként kezelt a stadion.

A világbajnokság legnagyobb érdeklődéssel várt száma volt a férfi 100 méteres síkfutás, miután tavaly kiderült, hogy ez lesz az utolsó egyéni számban, amiben hivatalosan versenyen rajthoz áll Usain Bolt.

Usain Bolt: A világ atlétikáját megmentette, de örökké ő sem futhat

Pénteken megkezdődik az idei év legnagyobb sporteseménye, a sorrendben tizenötödik atlétikai világbajnokság Londonban. Amelynek - függetlenül attól, hogy hány világcsúcs születik, vagy születik-e egyáltalán - a legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye Usain Bolt utolsó színre lépése lesz a futópályán. Nyilván sokan vitatkoznak a megállapítással, amely szerint már nem oszt és nem szoroz, hogy a világ leggyorsabb embere végül győz-e búcsúfellépésén, vagy sem.

A háromszoros világbajnok - ezt rajta kívül csak Carl Lewis és Maurice Green mondhatja el magáról - jamaicai vágtázó nem futott jól az előfutamban, 10,13-at utoljára 2007-ben futott. Az elődöntőben aztán már jobban ment, és ugyan 9,98-as ideje egy századdal elmaradt a futamát megnyerő amerikai Christian Coleman mögött, látszott, hogy még van benne tartalék.

A vb előtt a legnagyobb riválisának tartott, szintén amerikai Justin Gatlin csak a hatodik idővel, 10,09-cel jutott a döntőbe. Ahol viszont mégis ő ünnepelhetett, hiszen nagyszerűen hajrázva végül 9,92 másodperccel megnyerte a döntőt, megelőzve Colemant (9,94) és Boltot (9,95).

És próbált is ünnepelni szegény Gatlin - aki ezúttal ötösre vizsgázott fair play-ből, amikor meghajolt Bolt előtt -, de honfitársain kívül a kutya sem figyelt rá.

Forrás: AFP/Jewel Samad

A stadion egy emberként skandálta Usain Bolt nevét, őt üldözték a fotósok, és ő adta az első villáminterjút.

A doppingvétség miatt kétszer is eltiltott Justin Gatlin így minden bizonnyal felemásan élte meg a pillanatot, ami élete legnagyobb élménye lehetett volna, de feltehetően így sem fogja soha elfelejteni, hogy magányosan körözött a londoni olimpiai stadionban, miközben mindenki azt a futót ünnepelte, akit percekkel korábban fosztott meg a trónjától.

A célfotó:

"Álmodtam erről a napról - mondta Gatlin a futás után az NBC-nek adott interjúban. - Keményen dolgoztam ezért a napért. Nem magamra gondoltam, csakis másokra, akik erőt adtak ehhez a küzdelemhez."

"Csodálatos a közönség! - érzékenyült el egy kicsit Bolt a pályán adott villáminterjú közben. - Ezt soha nem gondoltam volna. Fantasztikus érzés! London, hálás vagyok a tőletek kapott támogatásért, és nagyon sajnálom, hogy nem tudtam ma este győzelemmel búcsúzni."

A javításra még lesz esélye, hiszen a világcsúcstartó és világbajnoki címvédő jamaicai 4 x 100-as váltó tagjaként még egyszer rajthoz áll a vb-n, jelesül augusztus 12-én.

Szombati eredmények (a vb honlapjáról):
férfiak:
100 m, világbajnok:
Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9,92 másodperc
2. Christian Coleman (Egyesült Államok) 9,94
3. Usain Bolt (Jamaica) 9,95

diszkoszvetés, világbajnok:
Andrius Gudzius (Litvánia) 69,21 méter
2. Daniel Stahl (Svédország) 69,19
3. Mason Finley (Egyesült Államok) 68,03

távolugrás, világbajnok:
Luvo Manyonga (Dél-afrikai Köztársaság) 8,48 m
2. Jarrion Lawson (Egyesült Államok) 8,44
3. Ruswahl Samaai (Dél-afrikai Köztársaság) 8,32

nők:
10 000 méter, világbajnok:
Almaz Ayana (Etiópia) 30:16.33 perc
2. Tirunesh Dibaba (Etiópia) 31:02.69
3. Agnes Jebet Tirop (Kenya) 31:03.50