Csillagos ötös párosítások a BL-négyesekben

UEFA Champions League 2017-18 GS Draw UEFA Champions League Monaco TROPHY draw ceremony Monte Carlo The UEFA Champions League trophy UEFA Champions League trophy Group Stage Drawn Ceremony 2017-18 Group stage draw
MONTE CARLO, MONACO - AUGUST 24: UEFA Champions League trophy is seen during the UEFA Champions League 2017-18 Group stage draw ceremony, at the Grimaldi Forum, Monte Carlo in Monaco, on August 24, 2017. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az UEFA által nemrég bevezetett változtatásoknak is köszönhető, hogy a Bajnokok Ligája csoportkörére immár tilos legyinteni. Persze vannak Európában olyan csapatok, amelyeket szinte lehetetlen olyan csoportba sorsolni, amelyből nem tudják teljesíteni a legjobb tizenhatba jutás feltételeit, de így is akad legalább tíz kiadó hely, amiért nagy lehet a tülekedés idén ősszel. Elemzés a BL-sorsolásról.

Lassan kijelenthető, hogy jót tett a Bajnokok Ligájának az a változtatás, amellyel az első kalapban lévő csapatokat nem a klub-koefficiens alapján, hanem a bajnokságok erősorrendje szerint szortírozza. Ez ugyanis azt eredményezte, hogy a második kalapban – mondjuk a Sevilla és a Porto kivételével – csupa olyan egylet várta a sorsolást, amelyik kérdés nélkül, tükörsimán befér Európa legjobb nyolc-tíz csapatába.

Csak érdekességképpen: az első kalapos Monaco a régi számítás szerint a harmadikban lett volna, a Szpartak Moszkvánál pedig csak két csapatnak (a Qarabagnak, és a Lipcsének) van gyengébb koefficiense.

Így azonban növekedhetett a keményebb csoportok száma, és szám szerint kettő is akad a nyolcból, amelyben legalább egy, hagyományosan nagy csapat is búcsúzni fog a sorozattól hat forduló után.

A serleg, amelyért Európa elitklubjai harcolnak Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A BL-csoportkört többször érte az a vád az elmúlt években, hogy a legnagyobb csapatoknak ez már csak nyűg (nem véletlenül merül fel újra és újra az ennél is elitebb Szuperliga ötlete), de kár lenne figyelmen kívül hagyni, hogy a közelmúltban akadtak meglepetések a hátrább rangsorolt együttesek között is.

Tavaly a Monaco a negyedik kalapból menetelt elődöntőig,

2013-ban hat harmadik kalapos csapat is továbbnyargalt a tavaszi BL-szezonba, a 2012-ben negyedik vonalból induló Dortmund pedig a fináléba jutott. Ne írjuk le tehát azokat a csapatokat, amelyeket nem az első két kalapból sorsolták.

A csoport (Benfica, Manchester United, Basel, CSZKA Moszkva)

José Mourinho nem panaszkodhat Totti és Sevcsenko kezeire, mert azok igen jótékonyan húzták a brutálisan felturbózott Manchester United csoportellenfeleit. Azt néhány hete láthattuk, hogy az idény jelenlegi szakaszában a United még messze áll például a címvédő szintjétől, de

ettől függetlenül ezt a csoportot fél lábbal is túl kell élniük.

Pláne úgy, hogy a sorsolás előtt néhány órával hivatalossá vált: Ibrahimovic marad Mourinho atyai felügyelete alatt – más kérdés, hogy vajon mikor lesz bevethető állapotban.

José Mourinhónak sokat nem kell agyalnia ezen a csoporton Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A tavalyi Benficát egy pillanatig sem kellett volna félteni ebben a csoportban, de a nyáron elvitték legnagyobb értékeiket: Lindelöf éppen a Unitedbe ment, Ederson pedig a manchesteri riválishoz. Nelson Semedo Barcelonába távozása még érdekesebbé teheti a csoportot, amelyben egy hajszálnyival azért így is a portugálok tűnhetnek a második hely esélyeseinek.

B csoport (Bayern München, PSG, Anderlecht, Celtic)

Két olyan csapat is került a B jelű négyesbe, amelyik abba a kvázi érinthetetlen táborba tartozik, amely tagjainak minden körülmények között kötelező a továbbjutás.

A Bayernnél Heynckes triplázása óta sírva könyörögnek a BL-címért,

a PSG pedig egyszerűen nem teheti meg, hogy a kegyetlen pénzekkel megerősített kerete ne jusson a legjobb tizenhat közé. Csak az a kérdés, hogy melyik csapat szerzi meg a harmadik helyet. A rájátszás első meccse alapján talán inkább a Celtic áll közelebb az Európa Ligához.

C csoport (Chelsea, Atlético Madrid, Roma, Qarabag)

Már a Premier League kezdeti szakaszában is láthattuk, hogy Conténak lehetnek problémái az előző szezonhoz képest kevésbé kegyes meccsnaptárral.

A többfrontos terhelést immár ő sem úszhatja meg, és rögtön olyan csoportba került, amelyikből nem lesz könnyed ujjgyakorlat a továbbjutás.

Segítheti, hogy az Atléticónál valószínűleg az utolsó szezonját töltő Simeonén és csapatán bőven kezdenek mutatkozni a fásultság jelei, és az átigazolási tilalom miatt attól sem kell tartania, hogy Diego Costa megbosszulja rajta a Londonban felgyülemlett sérelmeit.

A látszat csal. Conte mester nem annak örül, hogy a Chelsea is elutazhat az azeri Qarabaghoz Forrás: AFP/Ben Stansall

A Roma éppen ezért bőven bekúszhat a továbbjutó helyek egyikére. Ugyan Salah és Rüdiger távozása nem ad okot túlzott elbizakodottságra, de ezt a csoportot vélhetően erős körbeverések jellemzik majd. Na, nem az azeriektől, tőlük egy pont megszerzése is országos bravúr lenne.

D csoport (Juventus, Barcelona, Olympiakosz, Sporting)

A B csoporthoz hasonlóan itt is egyszerű a képlet: két, végső győzelemre is esélyes csapat eldönti majd, hogy melyiküknek fontosabb a csoportelsőség, az Olympiakosz és a Sporting pedig küzdhet az Európa Ligáért.

E csoport (Szpartak Moszkva, Sevilla, Liverpool, Maribor)

Ebben a négyesben rögtön furcsának hat a szabályváltozások miatt a Szpartak Moszkva első kalapos szereplése, és ez segíthet annyit a Sevillán és a Liverpoolon, hogy továbbmasírozzanak a tizenhatba. Az angolok és a spanyolok kerete is évek óta stabil esélyese az Európa Liga megnyerésének, de alighanem mindkét szurkolótábor (és vezetőség) szeretne ennél egy kicsit feljebb lépni.

Jürgen Klopp, a Liverpool edzője sem lehet túlságosan ideges a sorsolás után Forrás: AFP/Oli Scarff

Erre nagyobb esélye inkább Jürgen Klopp csapatának van, mert amíg a Sevillából (az Angliában megégő Nolito-Navas duó ellentételezéseként) távozott Vitolo, Iborra, Konoplyanka vagy Rami, addig a Pool kerete egyben maradt, kiegészülve Salah-val. A Maribor küzdeni fog az egy-két megszerezhető pontért, de tőlük ennél több már komoly meglepetést jelentene.

F csoport (Sahtar, Manchester City, Napoli, Feyenoord)

Az E csoporthoz hasonlóan itt is a második és harmadik kalapos csapatok a legfőbb esélyesek. Guardiolának és az újra nagybevásárlást tartó Citynek kötelező házi feladat a továbbjutás, a Napolitól pedig láttuk, hogy a topbajnokságok közé igyekvő franciák képviselőjét hogyan vágták haza a selejtezőben. A Feyenoord tavaly jó futballal lett bajnok, de a holland pontvadászat erejétől nem elvárható, hogy a fent említett kettőssel felvegye a versenyt.

G csoport (Monaco, Porto, Besiktas, RB Leipzig)

Előzetesen azt sejtettük, hogy az elmúlt szezonban komoly erődemonstrációt tartó Lipcse biztosan egy halálcsoport részese lesz negyedik kalaposként, ehhez képest

Gulácsiék bekerültek a papíron leggyengébbnek tűnő kvartettbe.

A Monaco – bár Tielemans és Kongolo megszerzése jó befektetésnek tűnik – a várakozásoknak megfelelően komolyan meggyengült, hiszen Mendy, Bernardo Silva és Bakayoko is távozott, ráadásul Mbappé maradása is erősen kérdőjeles immár hetek (hónapok) óta. A Porto nem képvisel olyan minőséget, mint akár néhány évvel ezelőtt, a centire kiszámolt lipcsei klubmodell előtt pedig ezzel a sorsolással minden adott, hogy megpróbálja megérni a tavaszt is a BL-ben.

H csoport (Real Madrid, Dortmund, Tottenham, Apoel)

A Real Madridot az elmúlt években többször érte az a kritika, hogy a sorsolás túlontúl is kegyes volt hozzá – ezt főleg a 2016-os tavaszi sorsolásnál kapták meg a virtuális vádiratokban –, ezúttal viszont nem lesz könnyű dolga a címvédőnek.

Nyilván az lenne a nagyobb meglepetés, ha Zidane nem tudná venni ezt az akadályt,

de a Pochettinóval egyre magabiztosabb Tottenham biztosan nem lesz könnyen emészthető falat. Tuchel távozásával a Dortmund formája erősen kérdéses; előzetesen ők tűnnek a harmadik hely várományosának. A félelmetes közönsége azonban nagy csodákba tudja belehajszolni a németeket, tehát ne gondoljuk, hogy a spanyol és angol képviselő könnyedén utasítja majd maga mögé a Dortmundot.

Egy kép és mennyi információ Forrás: AFP/Valery Hache

Elnézve a csoportbeosztásokat, szinte minden fordulóra akad majd egy nagyobb rangadó; unatkozni biztosan nem fogunk. Ez pedig külön jó hír azok után, hogy a Bajnokok Ligáját évekkel ezelőtt, hozzá méltatlanul, sokan őszi unalomba fulladó sorozatnak titulálták.