Vizsgálatot indított az UEFA a PSG ellen

Neymar
Brazilian superstar Neymar (R) poses with his jersey next to Paris Saint Germain's (PSG) Qatari president Nasser Al-Khelaifi during a press conference at the Parc des Princes stadium on August 4, 2017 in Paris after agreeing a five-year contract following his world record 222 million euro ($260 million) transfer from Barcelona to PSG. Paris Saint-Germain have signed Brazilian forward Neymar from Barcelona for a world-record transfer fee of 222 million euros (around $264 million), more than doubling the previous record. Neymar said he came to Paris Saint-Germain for a "bigger challenge" in his first public comments since arriving in the French capital. / AFP PHOTO / Lionel BONAVENTURE
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség hivatalos vizsgálatot indított a Paris Saint-Germain ellen, melynek az a célja, hogy feltárja, vajon a francia klub megsértette-e az UEFA Fair Play-szabályait.

A vizsgálatot a szövetség pénzügyi ellenőrző bizottsága kezdeményezte, miután górcső alá vette a párizsi klub gazdálkodását. Az ellenőrök elsősorban azt fogják firtatni, hogy vajon megsértették-e a franciák az UEFA vonatkozó Fair Play-szabályait, különösen, ami az idén nyáron mutatott játékospiaci aktivitásukat illeti.

Még baj lehet az évszázad üzletéből Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A következő hónapokban, mint azt az UEFA közleménye írja, a bizottság tagjai rendszeresen összeülnek, hogy alaposan átnézzék a klub dokumentumait.

Az UEFA pénzügyi fair play szabályának célja, hogy a lehetőségekhez képest kiegyenlítse a nagy és a kis(ebb) csapatok közötti gazdasági lehetőségekből eredő erőfölényt.

Ennek értelmében a klubok kiadásai nem léphetik túl a megelőző hároméves időszakban a 30 millió eurós veszteséget a bevételekhez képest

- írtuk a Neymar átigazolását körüljáró cikkünkben. A PSG a folyamatos BL-szereplés miatt az elmúlt két évben több mint 10 milliós nyereséget könyvelt el, így idén akár egy 50 milliós negatív zárás is belefér.

A klubok könyvelésében a játékosvásárlások a szerződések időszakára leosztva több részletben, amolyan „amortizációs" költségekként jelennek meg, míg az eladásokból származó bevételek azonnal aktualizálódnak – írja a Statgalamb. Neymar ötéves szerződést kötött, így évi 44,4 milliós terhet jelent a PSG-nek.

Az első évben ez még belefér az 50 milliós keretbe, később játékoseladásokkal tarthatják stabilan a mérleget. A párizsiak azonban nem érték be a brazil világsztár megszerzésével, még megszerezték a Monacótól Kylian Mbappét is. A 180 millió euróért érkező francia szupertini egyelőre csak kölcsönbe kerül a PSG-hez,

azonban a jövőre aláírandó 2022-ig szóló szerződés már most 35 millió eurós kiadást jelent

- amivel könnyen lehet, hogy borul a pénzügyi mérleg, írja a Transfermarkt.de.

Az UEFA a vizsgálat lezárultáig nem fogja kommentálni az ügyet, az viszont enélkül is tudható, hogy amennyiben a PSG-t bűnösnek találják, úgy pénzbírságra ítélhetik, és akár az átigazolásokból is kizárhatják.