Vágólapra másolva!
Szombat este a spanyol labdarúgó-válogatott 3-0-ra legyőzte az olaszokat a világbajnoki-selejtezők 7. fordulójának rangadóján. A mérkőzés hőse a Real Madrid játékmestere, Isco volt, aki kétszer is mattolta a világ legjobb kapusát, Gianluigi Buffont.

Világbajnoki-selejtező, 7. forduló
Spanyolország-Olaszország 3-0 (2-0)
Madrid, Santiago Bernabéu stadion
Játékvezető: Björn Kuipers (holland)
Spanyolország: De Gea - Carvajal, Ramos, Piqué, Alba - Busquets, Koke - Silva, Iniesta (Morata, 72.), Asensio (Saúl Níguez, 78.) – Isco (Villa, 90.). Szövetségi kapitány: Julen Lopetegui
Olaszország: Buffon - Barzagli, Bonucc, Darmian - De Rossi, Verratti – (Bernardeschi, 71.) Insigne, Spinazzola – Belotti (Éder, 70.), Immobile (Gabbiadini, 80.). Szövetségi kapitány: Gian Piero Ventura
Gólszerzők: Isco (13., 40.), Morata (77.)
Sárga lap: Verratti (4.), Bonucci (12.)

Ahogy azt előre megjósoltuk, hiába kapott meghívót az Egyesült Államokban futballozó David Villa és a Chelsea csatára, Álvaro Morata, a spanyol válogatott hat középpályással kezdett Olaszország ellen, vagyis a La Furia Roja visszatért a vb-győztes recepthez.

Feszült hangulatban indult a mérkőzés, a madridi közönség már az első labdaérintésénél hangos füttyszóval illette a Barcelona játékosát, Gerard Piquét.

Hiába spanyol válogatott, Gerard Piqué továbbra is közellenség Madridban Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Nem sokkal később a publikum már a hazai kedvencet, Sergio Ramost éltette, a Real Madrid csapatkapitánya 18 méterről végezhetett el szabadrúgást, de a jobb felsőbe szánt lövése elkerülte Gianluigi Buffon kapuját. A 13. percben már a világ legjobb kapusa is tehetetlen volt, amikor

a másik madridi kedvenc, Isco szabadrúgásból tekert a jobb felső sarokba (1-0).

A 22. percben az olaszok először jutottak el David De Gea kapujáig, Andrea Belotti fejesét hatalmas bravúrral tornázta ki a léc alól a Manchester United kapusa. Négy perccel később Piqué tehetett volna róla, hogy ne gyűlölje annyira a madridi közönség, de Koke beadása után hat méterről a kapu fölé fejelt.

A 40. percben növelték az előnyüket a spanyolok. Ismét Isco Alarcon volt a főszereplő, aki Marco Verratti mellett megcsinált egy cselt, majd 19 méterről, a gyengébbik lábával kilőtte a bal alsó sarkot (2-0).

2004 óta Isco az első spanyol játékos, aki egy meccsen két gólt is szerzett a tizenhatoson kívülről,

így nem véletlen, hogy a félidő lefújását követően a publikum hangosan skandálta a nevét.

Lorenzo Insigne szépíthetett volna a második félidő elején Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A fordulás után azonnal szépíthetett volna az olasz válogatott. Egy gyors kontra végén Leonardo Spinazzola tálalt a második hullámban érkező Lorenzo Insigne elé, de a Napoli támadójának 14 méterről leadott lövését védte De Gea. Az 53. percben Andrea Belotti előtt adódott nagy lehetőség, de az olasz gólkirály 6 méterről fölé fejelte Leonardo Bonucci középre emelt labdáját.

A 68. percben végképp lezárhatták volna a meccset spanyolok. Isco szenzációs kiugratása után Dani Carvajal került ziccerbe, át akarta nyesni a labdát Buffon fölött, de

az olasz kapus bravúros reflexmozdulattal belekapott a labdába.

Gianluigi Buffon többször is mentett nehéz helyzetben Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A második félidőben többet támadtak az olaszok, de a 77. percben elszállt minden reményük. Egy gyors kontra végén a csereként beálló Álvaro Morata tálalt Sergio Ramos elé, a csapatkapitány a kapu elé centerezett, az akciót követő Moratának már csak az üres kapuba kellett passzolnia (3-0).

A 88. percben az olaszok megszerezhették volna szépítő góljukat, azonban David De Gea akrobatikus mozdulattal védte Leonardo Spinazzola bal felső sarokba tartó bombáját.

A 90. percben csaknem felrobbant a Santiago Bernabéu stadion, amikor a negyedik játékvezető cserét mutatott.

Lejött a pályáról a mérkőzés legjobbja, Isco Alarcon, akinek a nevét a háromezer olasz szurkolón kívül mindenki kórusban skandálta, helyére a 35 éves legenda, David Villa érkezett. A veterán támadó a mai napig közönségkedvenc, barcelonai múltja ellenére hatalmas ovációt kapott.

A spanyol válogatott magabiztos játékkal győzte le az olaszokat, és megszilárdította vezető helyét a G csoportban.

A La Furia Roja az utóbbi 60 lejátszott világbajnoki-selejtezőn mérkőzésén veretlen maradt.

A mérkőzés legjobbja átadja a helyét az élő legendának Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A csoport másik mérkőzésén az ötödik helyen álló Macedónia Goran Pandev találatával 1-0-ra győzött Izraelben.

A D csoportban Wales Benjamin Woodburn hajrában szerzett találatával 1-0-ra legyőzte Ausztriát, és már csak két pont hátrányban van a második helyen álló Írország mögött.

Az I csoport rangadóján az ukránok Andrij Jarmolenko duplájával már az első félidőben eldöntötték a törökök elleni meccset, és a csoport élére ugrottak, ugyanis a Horvátország-Koszovó mérkőzést a 25. percben félbeszakították a heves esőzés és a pálya használhatatlansága miatt.

Világbajnoki-selejtező, 7. forduló

D csoport
Wales-Ausztria 1-0 (Woodburn 74.)
Korábban:
Szerbia-Moldova 3-0 (Gacinovic 20., Kolarov 30., Mitrovic 81.)
Grúzia-Írország 1-1 (Qazaishvili 34., ill. Duffy 4.)
A D csoport állása: 1. Szerbia 15 pont, 2. Írország 13, 3. Wales 11, 4. Ausztria 8, 5. Grúzia 4, 6. Moldova 2

G csoport
Spanyolország-Olaszország 3-0 (Isco 13., 40., Morata 77.)
Izrael-Macedónia 0-1 (Pandev 74.)
Korábban:
Albánia-Liechtenstein 2-0 (Roshi 54., Agolli 78.)
A G csoport állása: 1. Spanyolország 19 pont, 2. Olaszország 16, 3. Albánia 12, 4. Izrael 9, 5. Macedóna 6, 6. Liechtenstein 0

I csoport
Ukrajna-Törökország 2-0 (Jarmolenko 18., 42.)
Horvátország-Koszovó – esőzés miatt félbeszakadt
Korábban:
Finnország-Izland 1-0 (Ring 8.)
Az I csoport állása: 1. Ukrajna 14 pont, 2. Horvátország 13, 3. Izland 13, 4. Törökország 11, 5. Finnország 4, 6. Koszovó 1