Vágólapra másolva!
Csütörtök este kezdetét veszi az Európa Liga 2017-18-as kiírása, ahol több magyar érdekeltségű csapatot is láthatunk. A B-csoportban Kádár Tamás és a Dinamo Kijev az albán Skenderbeut fogadja, a G-jelű kvartettben a Korhut Mihályt foglalkoztató Hapoel Beer-Sheva otthon kezd a Lugano ellen, míg a Dárdai Pál vezette Hertha BSC a J-csoportban a favoritnak számító Athletic Bilbaót látja vendégül.

A Hertha gyakorlatilag kapott egy szabadkártyát a csoportkörbe, köszönhetően annak, hogy a Borussia Dortmund nyerte a Német Kupát. A kupagyőztes ugyanis automatikusan kvalifikálja magát az EL-csoportkörbe, kivéve, ha egyébként a Bajnokok Ligájában indul. Ebben az esetben ez a jog „átszáll” a Bundesliga 6. helyezettjére, amely 2016-17-ben pont a Hertha BSC volt. Dárdaiéknak így nem kellett a selejtezőkkel szenvedniük, ráadásul olyan blama sem fordulhatott velük elő, mint a tavalyi. 2016-ban a németek a 3. körben kapcsolódtak be, de a dán Bröndby rögtön megálljt parancsolt nekik, 3-2-es összesítéssel kiestek a sorozatból.

Dárdaiék rögtön egy rangadóval kezdenek Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Carmen Jaspersen

Első ránézésre a J-csoport nem jelenthet megoldhatatlan feladatot a Herthának. A Bilbao egy kicsit kiemelkedik, de semmiképp sem verhetetlen. Egy erős kezdés sokat jelenthetne a berlinieknek, főleg a favorit ellen. Tavaly a baszkok sikeresen vették a csoportkör küzdelmeit, de a legjobb 32 között kisebb meglepetésre az APOEL 4-3-as összesítéssel kiejtette őket. Az előző kiírásban nem ment nekik idegenben, 4 meccsen mindössze egy döntetlent tudtak elérni a Rapid Wien otthonában, azonban hazai pályán, a San Mamésban az összes meccsüket megnyerték.

Aritz Aduriz, a Bilbao csatára már 36 éves, de a gólérzékenysége nem kopik Forrás: AFP/Ander Gillenea

A Zorja Luhanszk lehet a sötét ló a négyesben. Az ukrán klub már tavaly is megmutatta magát az EL-főtáblán, és bár 4. helyen zártak a csoportban, azt meg kell jegyezni, hogy

a másik három csapat a Manchester United, a Fenerbahce és a Feyenoord volt.

Finoman szólva sem volt kedvező tehát az ukránok sorsolása. Náluk még az is döntő tényező lehet, hogy a Luhanszk környéki háborús helyzet miatt kénytelenek Zaporizsjában játszani a hazai meccseiket.

Az Östersunds útja egyáltalán nem volt annyira sima, mint a másik három csapaté. A svéd kupa elhódítása jogán az EL 2. körében kapcsolódtak be a küzdelmekbe, rögtön a Galatasaray ellen, de 3-1-es összesítéssel kiejtették a törököket. Jött a luxemburgi Fola Esch, hasonló végeredménnyel.

Aztán a playoffban újabb nagyhal került eléjük, a görög PAOK, de őket is sikerült legyűrniük, 3-3-mal, idegenben lőtt góllal. Az EL-csoportkör a svéd csapat történetének legnagyobb sikere – eddig.

A B-jelű kvartettnek egyértelműen a Dinamo Kijev az esélyese. Kádár Tamásék a portugál Marítímót verték ki a playoffban 3-1-gyel, így kerültek a csoportkörbe, ahol a Videotont búcsúztató Partizan, a svájci Young Boys és az albán Skenderbeu vár rájuk.

Papíron nem lehet gondjuk a továbbjutással, de mindhárom ellenfelük képes kellemetlen meglepetéseket szerezni.

A Skenderbeu ellen egy győzelemmel meg lehetne alapozni a további jó szereplést. A másik meccsen a Young Boys fogadja a Partizan Belgrádot, ennek akár még döntő jelentősége is lehet a második helyért folytatott harcban.

Kádárnak is a Dinamónak kedvezően alakult a sorsolás, de így sem dőlhetnek hátra Forrás: fcdynamo.kiev.ua

Korhut Mihálynak és a Hapoel Beer-Shevának is kedvező a sorsolása, ők a cseh Viktoria Plzennel, a svájci Luganóval és a román FCSB-vel (korábban Steaua Bucuresti) kerültek össze a G-csoportban. Parázsmeccsekre van kilátás, a továbbjutásra pedig mindegyik csapatnak hasonló az esélye, favoritot is nehéz lenne megnevezni. Az izraeliek a Lugano ellen kezdenek, és fontos lenne számukra a három pont, hiszen szép körbeverések várhatóak ebben a négyesben.

Korhuték (elöl) csoportja kiegyenlítettnek ígérkezik Forrás: MTI/EPA/Abir Sultan

Mindhárom magyar érdekeltségű meccset élőben közvetítik a televízióban, a programot ide kattintva lehet böngészni.