Vágólapra másolva!
Hat forduló elteltével, 2 győzelemmel 2 döntetlennel és 2 vereséggel a Serie A tabellájának 11. helyén tanyázik a Nagy Ádámot is foglalkoztató Bologna. Sajnos a magyar középpályásnak eddig nem sok babér termett az olasz bajnokság idei kiírásában, az előző szezonban alapembernek számító labdarúgó egyelőre nem kapott bizalmat Roberto Donadonitól. A Nagy Ádám menedzselését végző CMG menedzseriroda társtulajdonosával, Kövesdi Viktorral, valamint olasz szakírók segítségével próbáltunk okokat találni a mellőzésre.

Nagy Ádámot egyértelműen a magyar labdarúgás egyik legnagyobb reménységeként tartották és tartják számon mind a mai napig, ezért is érinti talán különösen érzékenyen a futballszerető társadalmat, hogy a 22 éves játékos a Serie A első hat fordulójában csupán a kispadról nézhette végig csapata mérkőzéseit. Némi kutatómunka után kiderül,

az előző szezon hasonló szakaszában már 392 percet játszott, ötször kezdőként, egyszer pedig csereként szerepelt a csapatban,

ráadásul újoncként.

Nagy Ádám egyelőre nem kapott szerepet a Bolognában a Serie A 2017/2018-as szezonjában Forrás: NurPhoto/Franco Romano/NurPhoto/Franco Romano

Hatalmas a kontraszt a mostani helyzethez képest, pedig létszámban ugyanannyi riválissal kell megküzdenie Nagynak a csapatba kerülésért, mint tavaly;

Dzemaili ugyan távozott, de jött helyette Andrea Poli a Milanból, rajta kívül Erick Pulgar, Saphir Taider, Godfred Donsah és Lorenzo Crisetig jelentik a konkurenciát a középpályán.

A taktikától és a felállástól függően egyszerre általában ketten, maximum hárman vannak közülük a pályán, Ádámon kívül pedig legrosszabb esetben csereként már valamennyien szerepeltek idén a Bolognában.

Kövesdi Viktor, a játékos menedzselését végző CMG társtulajdonosa szerint azonban korai lenne még kongatni a vészharangokat.

„Nyilván ez egy új helyzet Ádám számára, hiszen felnőtt karrierje során hasonló akadállyal még nem találta szemben magát,

– mondta a menedzser, majd így folytatta. – Abszolút nem egyedi helyzetről beszélünk, a topbajnokságokban hétről hétre meg kell küzdeni a csapatba kerülésért, mivel hatalmas az edzők merítési lehetősége. Elég, ha csak Szalai Ádám és a Hoffenheim helyzetét említem, de Angliában Gera Zoltán, Spanyolországban pedig Vadócz Krisztián is megvívta a maga harcait.”

Nagy Ádám és Lorenzo Insigne csatája a labdáért a Bologna - Napoli találkozón Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Igaz, ami igaz, Nagy Ádám felnőtt karrierje tündérmesébe illő fordulatot vett két évvel ezelőtt.

2015 májusában ugyanis élete első felnőtt mérkőzésén, melyen kezdőként szerepelt, a Ferencváros 4–0-ra kiütötte a Videotont a Magyar Kupa döntőjében,

Nagy pedig az ismeretlenségből egyből berobbant a köztudatba. A következő szezonban alapemberként vette ki a részét a Ferencváros bajnoki címéből, majd a 2016-os Európa-bajnokságon remeklő magyar válogatottnak is nélkülözhetetlen motorja volt a középpályán. A kontinesviadal után vetett szemet rá a Bologna, és bár sokan féltették az olasz bajnokságtól, Nagy minden várakozást felülmúlt első légiós szezonjában.

A mostani idény első tétmeccsén, az Olasz Kupa első fordulójában a Cittadella ellen is kezdőként lépett pályára, más kérdés, hogy a másodosztályú alakulat alaposan megtréfálta a Bolognát, hiszen idegenben nyert simán, 3–0-ra. Arról azonban aligha lehet szó, hogy a 78. percig pályán lévő Nagy Ádám lett volna a bűnbak, azt a szerepet az 5. percben piros lapot kapó Verdi vállalta magára. A kupameccset megelőző felkészülési találkozók alkalmával is rendre szerephez jutott, a Virtus ellen például első gólját is megszerezte a Bologna mezében, amely ráadásul elég emlékezetesre sikeredett.

„Úgy tudjuk, több játékosnál is felmerült, hogy esetleg elhagyja a Bolognát a nyáron, Ádámmal kapcsolatban viszont szó sem volt ilyesmiről, ahogyan most sincs.

úgyhogy el kell fogadni ezt a helyzetet, és meg kell próbálni változtatni rajta. Várakozáson felül teljesít a csapat, vélhetően ez az oka annak, hogy egyelőre nem jutott szerep Ádám számára, de 32 forduló hátravan még a bajnokságból, így biztos vagyok benne, hogy újra eljön majd az ő ideje” – mondta Kövesdi.

Na persze, mi mást is mondhatna ilyen helyzetben?

- tehetjük fel a kérdést, és éppen ezért felkerestünk néhány olasz szakportált, hogy alkossanak véleményt a kialakult helyzetről. Roberto Brambilla, a MundoFutbol.com főszerkesztője viszont a menedzserrel azonos véleményen van:

Az olasz sportsajtót is megosztja Nagy Ádám mellőzése Forrás: tuttosport.com

A Corriere di Bologna munkatársa, Daniele Labanti kissé árnyaltabban fogalmazott: „A Bologna és Donadoni a jelenlegi legerősebb összeállítását keresi,

Hasonló véleményen van Alessandro Mossini szakíró is:

A mellőzés egyik oka tehát Nagy Ádám fizikuma lehet. Ezen kívül a játékost legtöbben még amiatt bírálják, hogy a védekező feladatain kívül a támadásokhoz szinte semmit nem tesz hozzá, aki azonban ismeri Donadonit, az tisztában van vele, hogy a korábbi Milan legenda nem a tiki-taka és az attraktív futball híve. Kőkemény, fegyelmezett védekezés a kulcs, sokszor az az ember érzése a Bologna meccseit figyelve, hogy nem is a győzelem, hanem a vereség elkerülése a legnagyobb cél.

Ebbe a felfogásba tökéletesen illik, illett Nagy Ádám stílusa, aki bár felesleges kockázatot valóban nem, vagy csak nagyon ritkán vállal, a rá bízott feladatokat azonban remek helyezkedéssel és iszonyatos futómennyiséggel eddig maradéktalanul ellátta.

Ráadásul elég megnézni a Bologna idei tétmeccsen elért eredményeit:

Cittadella 0–3; Benevento 1–0; Napoli 0–3; Fiorentina 1–2; Inter 1–1; Sassuolo 1–0.

Szembetűnő, hogy egyetlen mérkőzésen sem lőtt egynél több gólt az együttes, így az edzőnek elsősorban aligha a védekező középpályásaitól kellene várnia a váratlant a támadószekcióban.

A válogatottban egyelőre töretlen a bizalom Nagy Ádámmal szemben Fotó: Polyák Attila - Origo

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a Bologna nem topcsapat, így az európai kupaporondon nincsenek meccsei. Olaszországban pedig kevesebb találkozót játszanak a csapatok, mint például Angliában - nincs Ligakupa, a Coppa Italia idei küzdelmeitől pedig ahogyan már írtuk, az első adandó alkalommal búcsúzott a gárda.

Donadoni tehát a heti egy tétmérkőzéssel nincs rákényszerítve a rotálásra, Nagy Ádám ennek a helyzetnek is áldozatává válhatott.

Érdekes kérdés viszont, hogy a kialakult helyzet hogyan érinti magát a játékost. Kövesdi Viktornak természetesen erre is volt válasza.

„A futballista azért futballista, hogy focizzon. Ádám sem boldog, amiért mostanában nem jut szerep neki a mérkőzéseken, de tudja a dolgát, azt is, hogy mit kell tennie, és, hogy csak rajta múlik, visszaverekszi-e magát a csapatba. Aki ismeri őt, de talán aki nem, az is tudja, mekkora alázat és hajlandóság van benne a munkára.

Néhány évvel ezelőtt rajta és egy-két emberen kívül már senki nem hitt abban, hogy profi lehet, most pedig arról beszélgetünk, hogy a világ egyik legerősebb bajnokságában hat meccs óta nem lépett pályára, és, hogy ez micsoda csalódás.

Ezért nem féltjük most sem. Fontos, hogy ebben a szituációban hogyan reagál, illetve, hogy a stáb is azt lássa, ez a helyzet nem frusztrálja, sokkal inkább motiválja arra, hogy bizonyítson.”

"Akkor derül ki, milyen sportember valaki, amikor nem játszik."

Ezév februárjában az Origo Bolognában látogatta meg Nagy Ádámot, aki többek között beszélt a csapat összeállításáról is, a mostani helyzetben érdekes visszaolvasni ezeket a sorokat.

Általában hogyan és mikor tudja meg, hogy egy mérkőzésen a kezdőcsapatba nevezik-e? Szoktak beszélni erről az edzővel?
A mérkőzés előtti napon derül ki, ki játszik, és ki nem, de ezt nem indokolják meg személyesen. Ez a felnőtt futball része, nem vagyunk már gyerekek, hogy magyarázatra szoruljon. Az edző feladata az aktuális taktikához kiválasztani a legjobb tizenegyet, nekem pedig az a feladatom, hogy mindig a maximumot nyújtsam az edzéseken, és a lehető legtöbbször legyek ott a pályán. Akkor derül ki, milyen sportember valaki, amikor nem játszik, vagy épp nem úgy mennek a dolgok, ahogyan eltervezte.

A válogatottról már esett szó, Berd Storck éppen a minap hirdette ki a Svájc és a Feröer-szigetek elleni keretet, melyben Nagy Ádám is helyet kapott, a szövetségi kapitány részéről tehát egyelőre töretlen a bizalom. Mint azt a játékos menedzserétől megtudtuk, korábban volt kommunikáció a kapitány és a játékos között, ez azonban csak kettejükre tartozik. A nemzeti csapat következő megmérettetése október 7-én lesz Bernben Svájc ellen, a Bolognára addig viszont szeptember 30-án még vár egy genovai kirándulás, amikor a kieső helyen álló Genoa fogadja őket.

Remélhetőleg a találkozót követően Nagy Ádám idei debütálásáról is beszámolhatunk majd.