Társoldalunk:

Piqué: A csapat nem akart játszani, de nem volt választásunk

2017.10.01. 21:12

A katalán népszavazás káoszában zárt kapuk mögött rendezett FC Barcelona–UD Las Palmas (3-0) bajnoki találkozó a klubon belül is megosztja a véleményeket.

Az öltöző egyik hangadója, Gerard Piqué, aki maga is többször nyilvánosan kiállt a tartomány függetlensége mellett, és a közösségi oldalán is megmutatta, ahogy leadja szavazatát, a mérkőzés után elmondta, ha rajtuk múlt volna, akkor ezt a meccset nem játsszák le.

Mi, játékosok nem akartuk ezt a meccset lejátszani. A vezetőséggel is vitába kerültünk, de végül megszületett a döntés, mi pedig nem tehettünk mást - idézi Piquét a Mundo Deportivo katalán napilap. - Az én véleményem ebben a kérdésben keveset számít, bármit is mondot. Ez lett a döntés, mi pedig egy klub és egy csapat vagyunk, egy irányba kell mennünk."

Ha Gerard Piquén múlt volna, akkor nincs meccs vasárnap a Camp NoubanForrás: Brazil Photo Press/BRAZIL PHOTO PRESS/Bruno De Carvalho

Nem sokkal dél után még valóban az volt az álláspont, hogy nem rendezik meg a mérkőzést, amit a spanyol szövetség jóvá is hagyott. Ekkor azonban belépett a tárgyalásokba a profi liga, ők pedig ragaszkodtak a találkozó megrendezéséhez. 

"Győzni akartam, ahogy máskor is, de ma ez volt a legkevésbé fontos dolog - mondta a könnyeivel küszködő védő. 

"Nem kockáztathattunk - mondta később Josep Maria Bartomeu, az FC Barcelona elnöke. - Ha nem állunk ki, az hat pontunkba került volna. Hármat levonnak, mert nem álltunk ki, és még három pont levonást kaptunk volna büntetésként.

Azt viszont saját hatáskörben döntötték el a katalánok, hogy zárt kapuk mögött rendezik a mérkőzést. Bartomeu elmondása szerint azonban a döntésnek nem biztonsági oka volt: az üres és néma stadionnal a spanyol kormánynak a szólásszabadságot korlátozó intézkedéseire kívánták felhívni a figyelmet.

A mérkőzés megrendezése azonban nem csak a játékosok volt ellenére. Mint a Mundo beszámol róla, azt követően, hogy hivatalossá vált, megrendezik a Las Palmas elleni találkozót, a Barcelona elnökségének két tagjai is benyújtotta lemondását. Előbb Carles Vilarrubi, a klub nemzetközi kapcsolatokért és intézményekért felelős alelnöke, majd rögtön utána Jordi Monés klubigazgató is távozott a posztjáról.

Jordi Mones (hátsó sorban jobbról a második) és Carles Vilarrubi (első sor balról az első) már nem Josep Maria Bartomeu elnök (első sor középen) beosztottjaForrás: AFP/Josep Lago

A Mundo értesülései szerint mindkét sportvezető amellett kampányolt, hogy az ismert előzmények tükrében nem szabad megrendezni a mérkőzést, és semmilyen körülmények között nem szabad tárgyalni a szövetséggel és a ligával, illetve nem engedhetnek a klubra nehezedő nyomásnak, ami fentebb említett pontlevonással fenyegette a barcát.