Történelmi mélypont: összedőlni látszik a kristálypalota

Horizontal FOOTBALL HEADSHOT DISAPPOINTED HAND ON FACE
Crystal Palace's English midfielder Andros Townsend reacts at full-time of the English Premier League football match between Burnley and Crystal Palace at Turf Moor in Burnley, north west England on September 10, 2017. / AFP PHOTO / Paul ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Manchester United elleni hétvégi vereségével történelmet írt a Crystal Palace, az angol labdarúgó-bajnokság első négy osztályának legrosszabb rajtját produkálta az együttes. A londoniak hét fordulón és egy edzőváltáson már túlvannak, de nemhogy pontot, még gólt sem tudtak szerezni a Premier League-ben.

Pedig a csapat szurkolói bizakodva várhatták az idei szezont, elvégre Sam Allerdice-nak, valamint egy huszáros hajrának köszönhetően magabiztosan vívták ki a bennmaradást az előző kiírásban.

Big Sam azonban csak ideiglenesen vállalta a csapat irányítását, így

a nyári felkészülést már a holland Frank de Boer vezetésével kezdte a csapat.

A keretben jelentős változások nem történtek, sőt kulcsjátékost nem is veszített a Palace, Benteke, Cabaye, Puncheon és Zaha is maradt. Melléjük érkezett a Liverpoolból Mamadou Sakho, az Ajaxból Jairo Riedewald, kölcsönben pedig megszerezték az MU és a Chelsea egy-egy tehetségét is, Timothy Fosu-Mensah és Robin Loftus-Cheek személyében.

A felkészülési mérkőzésekből sem lehetett arra következtetni, hogy az együttes történelmi mélyrepüléssel indít a PL-ben, mert bár a Liverpooltól 2-0-ra kikapott a gárda, a Maidstone-t és a West Bromot legyőzte, a Metz és a Schalke ellen pedig döntetlenre végzett.

A bajnoki nyitányon aztán jött a fekete leves,

az újonc Huddersfield feltörölte a padlót a sasokkal (0-3) és bár a második fordulóban az Anfiled Roadon sokáig jól tartották magukat, végül 1-0-ra kikaptak.

Andros Townsend arcára van írva a Crystal Palace eddigi szezonja. Forrás: AFP/Paul Ellis

Ezt követően végre némi sikerélmény következett, 2-1-re diadalmaskodtak az Ipswich elleni ligakupameccsen, a továbbjutás után pedig a Swansea látogatott a Selhurst Parkba. A walesiek legyőzése nem tűnt megoldhatatlan feladatnak, mégis annak bizonyult, Paul Clement alakulata 2-0-ra nyert, az angol sajtó pedig a meccs után már arról cikkezett, hogy egyre forróbb a kispad De Boer alatt. Nos, az újságírók nem jártak messze az igazságtól, egy héttel később

a Palace a Burnley otthonában is kapitulált (1-0), a kudarc pedig De Boer állásába került, aki így minden idők legkorábban elbocsátott edzője lett a Premier League-ben,

aki nem hogy nyerni, még gólt lőni sem láthatta csapatát; 77 nap után köszönték meg a munkáját.

Frank de Boer: Idegenben nem megy

Hazáján kívül elkerülik a sikerek az egykori kiváló hátvédet, a 112-szeres holland válogatott védő hat éven keresztül irányította az Ajaxot, amellyel négy bajnoki címet nyert. 2016 nyarán vette át az olasz Inter irányítását, a milánóiak kispadján viszont csupán 14 meccs adatott meg neki, mielőtt novemberben, 85 nap után kirúgták. Ezt sikerült most "felülmúlnia" a Palace élén eltöltött 77 nappal.

Az utódlást hamar megoldotta a vezetőség, miután Sam Allardyce kizárta visszatérésének lehetőségét azt a

Roy Hodgsont nevezték ki, aki ifistaként a Palace-nál kezdte játékoskarrierjét.

Ezzel az angol válogatott korábbi szövetségi kapitánya a valaha volt legidősebb edző lett a liga történetében, csodát azonban egyelőre ő sem tudott tenni.

Merthogy Hodgson

debütálását a Southampton alaposan elrontotta (0-1),

a bomba formában lévő manchesteri alakulatok pedig esélyt sem adtak a Palace-nak, a City 5-0-ra, a United 4-0-ra nyert, ezeken az eredményeken pedig a nagy nehezen kivívott újabb ligakupasiker (1-0 a Huddersfield ellen) sem igazán tudott kozmetikázni.

Az MU elleni csúfos vereség ráadásul történelminek bizonyult, hét fordulót követően az angol bajnokság első négy osztályának történetében még soha egyetlen csapat sem állt szerzett pont és lőtt gól nélkül a tabellán.

Roy Hodgsonnak sürgősen ki kell találnia valamit, mert egyelőre tragikus a Crystal Palace szezonja Forrás: AFP/Paul Ellis

A Portsmouth ugyan a 2009/2010-es szezonban szintén hét vereséggel kezdett, de a bajnokság ezen szakaszában már három gólt szerzett, ráadásul a nyolcadik játéknapon első győzelmét is elérte.

A Crystal Palace-nak ehhez a címvédő Chelsea-t kellene legyőznie a következő fordulóban,

így a nyolcadik vereségre inkább van esély, és korántsem biztos, hogy a gólínséget épp a bajnok ellen sikerül majd megtörni. A vb-selejtezők miatti pihenő mindenesetre aligha jöhetne jobbkor a Palace szempontjából, két hete van Hodsonnak, hogy feltüzelje a társaságot, és feledtesse a kudarcokat.

Egy szerencséje van a csapatnak, hogy

a közvetlen riválisok még lőtávon belül tanyáznak,

elvégre a Bournemouth 4, a Swansea és a Leicester 5-5 pontot gyűjtött eddig, a hátrány tehát két forduló alatt ledolgozható. Na persze hol az az egy? Pont is. Gól is.

Gyenge kezdés után erős visszaesés

A Crystal Palace (és a Portsmouth) példáján felbuzdulva megpróbáltuk összegyűjteni a Premier League leggyengébb rajtjait és az azokat produkáló csapatok listáját, íme:


Southampton (1998/1999)

Öt zakóval nyitott a SOTON, míg végül a Tottenham ellen a hatodik fordulóban összekapartak egy 1-1-es döntetlent. A kilencedik játéknapon az Arsenal ellen is szereztek egy pontot, az első siker pedig egy héttel később, a 10. fordulóban jött össze a Coventry legyőzésével. A bajnokságot a még éppen bennmaradó, 17. helyen zárta a csapat.

Manchester City (1995/1996)

A még arab fontmilliárdok nélkül operáló City egy Tottenham elleni 1-1-el nyitott, majd zsinórban hét meccset bukott el, sorrendben a Coventry, a QPR, az Everton, az Arsenal, a Newcastle, a Middlesbrough és a Nottngham Forest ellen. Szezon végén rosszabb gólkülönbségüknek "köszönhetően" 18. helyen végzett, és kiesett a Premier League-ből.

Sheffield Wednesday (1999-2000)

Kilenc meccs, egy pont. Erre volt képes a Sheffield, meg egy 0-8-ra a Newcastle ellen a nyolcadik fordulóban, ahol Alan Shearer ötször volt eredményes. A 10. héten végre megtört a jég, a Wimbledont 5-1-el küldték haza, sokkal több sikerélmény aztán nem várt a csapatra, 19. helyen zuhantak vissza a Championshipbe.

Sunderland (2013-2014)

Az első nyolc meccsen egy pontra volt képes az együttes, a negyedik forduló után meg is köszönték a munkát Paolo di Caniónak. Bár az utód, Gustavo Poyet is szenvedett az elején, a hajrában a mai napig emlékezetes menetelést produkált az együttes. Idegenben győzte le a Chelsea-t és a Manchester Unitedet, ikszelt a Man. Cityvel, és 5 meccsen 13 pontot begyűjtve tükörsimán maradt bent a 14. helyen.

Tottenham (2008/2009)

A Juande Ramos irányította Spurs 2 pontra volt képes az első 8 meccsén, ami annak fényében igazán elszomorító, hogy ebben az időben még Gareth Bale és Luka Modric is a londoniakat erősítette. Később Harry Redknapp vette át a Marshall-botot, aki aztán rendet rakott a White Hart Lane-en és a nyolcadik helyre hozta be a csapatot.

Sunderland (2016/2017)

David Moyes a Manchester Unitednél csalódást keltő munkája után Sunderlandben próbálta visszaállítani renoméját. Nem sikerült, olyannyira, hogy az első 10 meccsén mindössze két pontra futotta a csapat erejéből, és gyakorlatilag végig sereghajtó pozícióban tetszelegve, tök utolsóként esett ki a PL-ből.

Címlapi kép: Andros Townsend sokatmondó gesztusa az 1-0-s hazai győzelemmel zárult Burnley-Crystal Palace mérkőzés után, mely zsinórban a negyedik veresége volt a londoniaknak.