Fa Nándor szerint a mezőny felnőtt a Balatonhoz

Fa Nándor, Spirit of Hungary, vitorlás hajó, Vendée Globa
Celebration during finish arrival of Nandor Fa (HUN), skipper Spirit of Hungary, 8th of the sailing circumnavigation solo race Vendee Globe, in Les Sables d'Olonne, France, on February 8th, 2017 - Photo Olivier Blanchet / DPPI
Vágólapra másolva!
A Fa Nándor által 2001-ben életre hívott szóló Balaton-kerülő vitorlásverseny résztvevői az ötletgazda szerint mostanra felnőttek a feladathoz.

Fa Nándor az M4 Sport hétfői, Sportreggeli című műsorában elmondta, most már tíz fölött van azoknak a hajóknak a száma, amelyeket kifejezetten erre a versenyre építettek, mert csak így lehet esélyes valaki a végső győzelemre.

- mondta FA Nándor. Hozzátette: a mezőny teljesen felnőtt a feladathoz, még a tizedik helyért is meg kell küzdeni, adott esetben egy világklasszisnak is. Ahogy fogalmazott: a verseny első éveiben a Balaton "sztárjai" vitték el a pálmát, most viszont azok, akik csak erre a megmérettetésre összpontosítanak.

Fa Nándor szerint a legjobbaknak is feladja a leckét a Balaton Forrás: AFP/DPPI/Olivier Blanchet

Az idei, szombaton megrendezett Mol Nagydíjat Varga Lajos nyerte meg a saját maga által tartott korábbi versenycsúcsot (13 óra 34 perc) alaposan megdöntve (10 óra 53 perc).

"A győzelmi lépcsőfok mindig háromszor olyan magasan van, mint az összes többi" - nyilatkozta a győztes.

Kiemelte: végig koncentráltan kellett mennie, mert a második helyen őt követő rivális olyan nyomást helyezett rá.

"Amikor egészen közel jött, extrát kellett vállalnom annak érdekében, hogy a távolság megnyugtató maradjon" - árulta el Varga.

A viadal kétszeres győztese hangsúlyozta, a hajók már többet tudnak, mint a rajta ülő egy ember, akinek kompromisszumokat kell kötnie. "Igazából egy csapattal lehetne kihozni a hajóból a maximumot" - mondta a vitorlázó, aki szerint a versenyzőnek egyedül nagyon be kell osztania az energiáját, mert az gyorsan negatívba tud fordulni.