Izlandi futballelnök: ha álmodom, ne ébresszetek fel!

vote Horizontal TOPSHOTS
Iceland's players including Iceland's forward Johann Berg Gudmundsson (L) and Iceland's forward Alfred Finnbogason celebrate after the FIFA World Cup 2018 qualification football match between Iceland and Kosovo in Reykjavik, Iceland on October 9, 2017. Iceland qualified for the FIFA World Cup 2018 as smallest country ever after beating Kosovo 2-0 at home in Reykjavik. / AFP PHOTO / Haraldur Gudjonsson / ALTERNATIVE CROP
Vágólapra másolva!
Története első világbajnoki részvételét tűzijátékkal ünnepelte hétfőn este az izlandi labdarúgó-válogatott, amelynek tagjai Reykjavík főterén egyenpólóban énekeltek a szurkolókkal.

- mondta Gudni Bergsson, az izlandi szövetség elnöke a történelmi jelentőségű, Koszovó elleni 2-0-ás siker után.
A meccset követően Reykjavíkban tűzijátékot rendeztek, a válogatott tagjai pedig - rövidnadrágban és "2018, Izland, világbajnokság" feliratú egyenpólóban - a város központi helyén, az Ingólfstorg téren a szurkolókkal együtt közösen énekelték a tavalyi kontinensbajnokságon közismertté vált izlandi dalt.
Heimir Hallgrímsson szövetségi kapitány a találkozót követően arról beszélt, sokáig elégedetlen volt csapatával, mert nem a tőlük megszokott módon, hanem idegesen játszottak. A győzelem viszont bőven kárpótolta ezért, s megemlítette,

hihetetlen, hogy Pelé vagy Maradona után Aron Gunnarsson is vb-n játszhat majd.

A szakember kiemelte elődje, Lars Lagerbäck munkáját, aki az Eb-re való kijutással lerakta az alapokat a válogatottnál.
Izland tavaly először vett részt az Európa-bajnokságon - a negyeddöntőben kapott ki a házigazda franciáktól -, most pedig a vb-re is kijutott. Méghozzá a világbajnokságok történetének legkisebb nemzeteként: a 330 ezer lakosú Izland az 1,3 milliós Trinidad és Tobagót előzte meg ebben a rangsorban, amely 2006-ban volt vb-résztvevő.

Örömünnep van egész Izlandon, hála nekik Forrás: AFP/Haraldur Gudjonsson

- mondta Hallgrímsson, aki Lagerbäck segítője volt, és a svéd tréner távozását követően szövetségi kapitánnyá lépett elő. "Most felmásztunk erre a hegyre, és meg kell nézzük, mi a következő. Új bakancsokat kell beszereznünk, és nekivágni az új kihívásnak" - tette hozzá az izlandi szövetségi kapitány.
Aron Gunnarsson izlandi csapatkapitány szerint a válogatott nagyon sokat fejlődött azóta, hogy 2014-ben Horvátországgal szemben alulmaradt az európai pótselejtezőben. "Kemény munka volt, de megérdemelten nyertünk az egyik legnehezebb csoportban, amelyből négy csapat volt ott a tavalyi Eb-n" - hangsúlyozta a Cardiff Cityben légióskodó középpályás, utalva arra, hogy Izland az I csoportban Horvátországot, Ukrajnát és Törökországot is megelőzte, Finnország és Koszovó ellen pedig a lehetséges tizenkét pontból kilencet gyűjtött be.

"Öröm és büszkeség, hogy tanúi lehettünk ennek a hihetetlen sporteredménynek"

- nyilatkozta Gudni Th. Jóhannesson izlandi elnök. Hozzátette: a válogatott példája megmutatta, hogy bár Izland kis nemzet, de hogyan lehet ebből erőt kovácsolni.
A jövő évi, oroszországi világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik meg 32 válogatott részvételével.