Újabb kapitány távozott a vb-selejtezős kudarc után

FILE: Bruce Arena Out As USMNT Head Coach GettyImageRank2
FILE - OCTOBER 13: Bruce Arena resigned as US men's national soccer team after failing to qualify for the 2018 World Cup. ARLINGTON, TX - JULY 22: Head coach Bruce Arena of the United States prepares to take on Costa Rica during the 2017 CONCACAF Gold Cup Semifinal at AT&T Stadium on July 22, 2017 in Arlington, Texas. Tom Pennington/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Miután az Egyesült Államok válogatottja 32 év után először maradt le egy világbajnokságról, Bruce Arena szövetségi kapitány pénteken benyújtotta a lemondását, amit a szövetség vezetése elfogadott.

Az amerikaiaknak még az észak- és közép-amerikai zóna (CONCACAF) selejtezőinek utolsó fordulójában is a saját kezükben volt a sorsuk, azonban idegenben 2-1-es vereséget szenvedtek a hat csapatos csoport utolsó helyén álló Trinidad és Tobagótól, és miután Panama és Honduras is győzött, csak az ötödik helyen végeztek, így a pótselejtezőről is lemaradtak.

Bruce Arena második nekifutásra már csak 11 hónapot töltött az amerikai válogatott kispadján Forrás: AFP/2017 Getty Images/Tom Pennington

"Tudtam, hogy nagy kihívás előtt állok, amikor tavaly novemberben elfogadtam a munkát - írta az amerikai szövetség oldalán közzétett nyilatkozatában Bruce Arena, aki 1998 és 2006 között már sikerrel vezette a csapatot, tavaly pedig benne látták a megoldást Jürgen Klinsmann utódlására.

Arena meglátása szerint a történtek komoly visszalépést jelentenek, és még időben fel kell tenni a kérdést, hogy mi lehet a megoldás. Meglátása szerint ugyanakkor az amerikai foci igenis fejlődési pályára állt, és ott is kell tartani.

"Fontos felismerni, hogy milyen elképesztő fejlődést értünk el az elmúlt két évtizedben, jóformán minden területen, értve itt a játékosok képzését, az edzőképzést, és a stabil alapokon álló hazai profi bajnokságot. Ennek a munkának a trinidadi eredménytől függetlenül folytatódnia kell" - szögezte le Arena, hangsúlyozva, mennyire megérti a szurkolók csalódottságát, ugyanakkor kiemelve, hogy mélységesen meg van róla győződve, hogy a foci fejlődése jó irányban halad az Egyesült Államokban.

Srecko Katanec (Szlovénia), Juan Antonio Pizzi (Chile) és Gordon Strachan (Skócia) Bruce Arena a negyedik szövetségi kapitány, akinek az állásába került, hogy csapata nem tudta kiharcolni a vb-szereplést. A horvát Ante Cacicot az utolsó, Ukrajna elleni mérkőzés előtt menesztették a válogatott éléről, a csapat pedig 2-0-ra győzött Kijevben a hazaiak elleni ki-ki mérkőzésen.