Társoldalunk:

Bernd Storck közös megegyezéssel távozott

2017.10.17. 18:49

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és Bernd Storck közös megegyezéssel szerződést bontott, így a német szakember a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói posztról is távozott.

Kedden délután négykor kezdődött az elnökségi ülés Bernd Storck jövőjével kapcsolatban, a helyszínen pedig ott volt az Origo munkatársa is, így a bejelentés előtti pillanatokról is olvashatnak az alábbi cikkben. 

Elkezdődött az elnökségi ülés: Bernd Storck jövője a tét

Bármelyik pillanatban eldőlhet a szövetségi kapitány sorsa. Cikkünk frissül.

Bernd Storck lemondott, amelyet az MLSZ elnöksége elfogadott. A szövetség szóvivője, Sipos Jenő tájékoztatta a sajtó képviselőit a döntésről. Elmondta, hogy az Magyar Labdarúgó Szövetség elfogadta a német edző lemondását, így közös megegyezéssel távozik. Bernd Storck nemcsak a szövetségi kapitányként, hanem a szakmai igazgatóként sem folytatja tovább a munkát. Az MLSZ megköszönte az eddigi munkáját és további sok sikert kíván neki.

Közös megegyezéssel távozik a Magyar Labdarúgó Szövetségtől Bernd Storck szövetségi kapitány. Valamennyi munkakörben megszűnik a munkaviszonya.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség szóvivőjeForrás: Koncz Márton

AZ MLSZ elnöksége felkérte Csányi Sándor elnök urat, hogy soron kívül kezdeményezzen megbeszélést a leendő szövetségi kapitány személyével kapcsolatban. Ez a munka elindult, hiszen a közeljövőben két válogatott mérkőzés vár a csapatra, először Luxemburg, majd Costa Rica ellen. 

Az Origo megkérdezte Sipos Jenőt, hogy Bernd Storck személyesen részt vett-e az elnökségi ülésen, de az MLSZ szóvivője nem válaszolt a kérdésre.

Elismerés Bernd Storcknak az elért eredményekért


A testület elemezte a távozó kapitány által irányított csapatok eredményeit, és értékelte Bernd Storcknak a magyar labdarúgásban végzett munkáját. Vezetésével a magyar csapatok több kiemelkedő eredményt értek el a nemzetközi mezőnyben:


- az U20-as válogatott kijutott a 2015-ös korosztályos világbajnokságra, ahol csoportjából továbbjutva végül a 14. helyen végzett;


- a magyar férfi felnőtt válogatott 44 év után jutott ki a 2016-os Európa-bajnokságra, ahol csoportelsőként jutott tovább, és végül a 13. helyen végzett;


- az U17-es válogatottunk csoportgyőztesként jutott a legjobb nyolc csapat közé a 2017-es Európa-bajnokságon;


- 2016-ban és 2017-ben az U17-es és U19-es korosztályos válogatottak a legutóbbi hat selejtező torna közül ötben továbbjutottak;


- Bernd Storck kapitánysága idején a válogatott története legjobb eredményét érte el a FIFA-ranglista 18. helyezésével és európai 13. helyezésével;


- a hazai sportújságírók szavazásán, az Év Sportolója Gálán a férfi labdarúgó-válogatott két egymást követő esztendőben (2015, 2016) elnyerte az év csapatának járó díjat.


A két és fél évig Magyarországon dolgozó Bernd Storck a gyengébb záró időszak ellenére az elmúlt három évtized legtöbb nemzetközi sikerében közreműködő szakvezetőnek mondhatja magát a labdarúgó szövetségben, amelyért az elnökség elismerését és köszönetét fejezi ki.

Az Origo információja szerint Bernd Storck nem volt ott az ülésen. 

Az Origónak a Debrecen korábbi meghatározó alakja, Dombi Tibor beszélt Bernd Storck leváltásáról.

„Igazából nem tudom azt mondani, hogy örülök neki, de azt sem, hogy bánkódok. Nem szerepelt jól a válogatott a vb-selejtezőn, ilyenkor előfordul, hogy menesztik a szövetségi kapitányt. Az Európa-bajnokság után többet vártam. Nem a kijutásra gondoltam – bár abban is reménykedtem –, hanem, hogy végig versenyben leszünk."

"Mivel korábban eldőlt, hogy nincs esélyünk, így összességében csalódás a szereplés."

A sajtóban több alkalommal felmerült a Debrecen edzőjének, Herczeg Andrásnak a neve, mint lehetséges jelölt a szövetségi kapitányi posztra. Vajon megfelelő lenne a posztra?

„Nagyon sokszor bizonyított már, ez tény. Bajnokságokat, kupákat nyert, itthon mindent elhódított, amit csak lehetett, ráadásul a Debrecent Bajnokok Ligája és az Európa-liga csoportkörébe vezette."

"Most élete legnehezebb feladatát látja el kiválóan, mivel a jelenlegi kerettel, amely a kiesés ellen is küzdött, a harmadik helyen áll. Viszont nem nekem kell megmondani, hogy ki legyen az új kapitány. Illetve abban is biztos vagyok, hogy a szövetség külföldi szakemberben gondolkodik."