Szimpátiaszavazássá silányult az Aranylabda odaítélése

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL BUST TROPHY SPORTS AWARD GOLDEN BALL AWARD
Handout photo released on December 12, 2016 by L'Equipe shows Portugese player Cristiano Ronaldo posing with the Ballon d'Or France Football trophy at the Trophy Room of the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on December 8, 2016. Cristiano Ronaldo was named winner of the Ballon d'Or on December 12, 2016 for the fourth time, organisers France Football said, capping a terrific year for the Real Madrid star. / AFP PHOTO / L'EQUIPE / FRANCK SEGUIN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FRANCK SEGUIN / L’EQUIPE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A France Footbal néhány nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra az Aranylabda-jelöltek 30 fős listáját. Az, hogy ki nyeri el, decemberben derül ki. A díjátadó pontos dátuma egyelőre nem ismert. A Real Madriddal bajnokságot és Bajnokok Ligáját nyerő Cristiano Ronaldo ott van a végső esélyesek között, ha ő nyer, akkor a portugálnak ez lesz az ötödik győzelme, ezzel beérheti a szintén ötször díjazott Lionel Messit.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi a világ két legjobb futballistája.

Hiába vannak Neymarok, Hazard-ok, Mbappék és hozzájuk hasonló csillagok a mezőnyben, hatalmas a szakadék az argentin és a portugál, valamint a trónkövetelők között. Vélhetően a France Football szakíróit, valamint a szavazaó sportújságírókat is ez a gondolatmenet vezérelte az utóbb évek voksolásainál, különben nem beszélhetnénk arról, hogy vélhetően zsinórban tizedik alkalommal fogja vagy Messi, vagy CR elnyerni a rangos elismerést.

A "címvédő" Critiano Ronaldo decemberben megkaphatja 5. Aranylabdáját, mellyel beérné Lionel Messit az örökranglistán Forrás: Presse Sports/Seguin Franck

De jól van ez így, egyáltalán jelent még bárminemű rangot az Aranylabda elnyerése?! Ha bennünket kérdeznek, mi úgy vagyunk a válasszal, mint Mátyás király meséjében a bíró lánya, aki hozott is ajándékot, meg nem is.

Jelent rangot, meg nem is.

A magyarok a mai napig büszkén húzzák ki magukat Albert Flórián 1967-es győzelmére, vagy Puskás Ferenc 1960-ban elért második helyére gondolva. De még a közelmúltban is valódi értéket képviselt az Aranylabda, mivel minden évben a legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtó játékos kapta meg. Olyasvalaki, aki vezére volt klubcsapatának, a nemzeti válogatottnak, vagy éppen mindkettőnek.

A 2006-os év tökéletesen alátámasztja mindezt. Az olasz Fabio Cannavaronál akadtak nagyobb klasszisai a világ futballjának, de mégiscsak a vb-győztes olasz válogatott egyik vezére volt, így érdemtelennek semmiképpen nem lehetett nevezni az elismerését.

Ráadásul Cannavaro sikere jó üzenet volt a többi játékosnak is,

hiszen nem csak a labdazsonglőrök és a támadók, hanem a kőkemény védőmunkát végző bekkek is odaérhetnek.

Kaká a Messi-Ronaldo-korszak előtt kapta meg a rangos elismerést Forrás: AFP/Pierre Verdy

És ha már Kakánál tartunk,

ki gondolta volna, hogy az ő 2007-es sikere lesz az utolsó alkalom, amikor nem Messi, vagy Ronaldo kapja az Aranylabdát?

Pedig így történt. Abból, hogy a portugál végzett a második, az argentin pedig a harmadik helyen, lehetett arra következtetni, hogy a jövőben ismét érdekeltek lesznek a végelszámolásnál, arra azonban aligha, hogy az elkövetkezendő tíz évre kibérelik maguknak az első két helyet.

A legnagyobb hibát ott követte el a FIFA, amikor 2009 és 2012 között zsinórban négyszer is Messit hirdette ki győztesnek,

miközben Ronaldo addig csak egyszer nyert, 2008-ban. Az argentin ugyanis nem négyszer jobb játékos, a portugál önérzetét ismerve pedig biztos volt, hogy nem hagyja majd nyugodni ez a dolog.

NINCS MÉG VÉGE, LAPOZZON A FOLYTATÁSHOZ!