A FIFA szerint Cristiano Ronaldo az év legjobb játékosa

Horizontal
Cristiano Ronaldo a Bajnokok Ligája után a FIFA szavazásán is címet védett
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség The Best (A legjobb) néven adta át díjait október 23-án Londonban. Az est legjobban várt díját Cristiano Ronaldo vihette haza, de elismerték Gianluigi Buffont is. A Puskás-díjat az Arsenal francia csatára, Olivier Giroud kapta. A szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai és sportújságírók mellett, újításként, a szurkolók is szavazhattak ezúttal.

A FIFA 2010 és 2015 között a France Football magazinnal közösen adta át a díjat, tavaly azonban szakított ezzel a hagyománnyal.

Cristiano Ronaldo a Bajnokok Ligája után a FIFA szavazásán is címet védett Forrás: AFP/Ben Stansall

Idén már januárban volt egy gála, így kissé meglepő a dátum választása, de ezúttal már október 23-án kiválasztják a legjobbakat. A díjátadónak ezúttal a londoni Palladium Színház adott otthont.

Így festettek a legjobban várt főszereplők:

Neymar ezúttal püspöklilában:

Már az elején lelőjük a poént: Az Év játékosa a portugál Cristiano Ronaldo lett, aki a brazil Ronaldótól és Diego Maradonától vehette át a díjat. A jelöltek között volt még Lionel Messi és Neymar is. Cristiano Ronaldo csapatával, a Real Madriddal címet védett a Bajnokok Ligájában és megnyerte a spanyol bajnokságot is. A portugál sztár 12 találatával a BL gólkirálya lett, 110 góljával pedig az örökrangsort is vezeti az európai kupasorozatban.

Ronaldo ötödik alkalommal lett az év játékosa a FIFA szavazásán, először még 2008-ban hódította el a címet. Ronaldo előbb portugálul, majd angolul is köszönetet mondott a családjának, Messinek és Neymarnak, valamint a csapattársainak is.

Lássuk a többi díjazottat időrendben

A gála programja a Puskás-díj átadásával kezdődött, a tíz jelöltre a szurkolók szavazhattak a FIFA honlapján. Mutatjuk mi is a jelölteket. A díjat Catherine Zeta-Jones és Diego Forlán adták át. A szűkített listán Olivier Giroud, Deyna Castellanos és a dél-afrikai kapus, Oscarine Masuluke szerepelt.

A díjat pedig Olivier Giroud, az Arsenal francia csatára kapta, aki megtiszteltetésnek nevezte a díjat és sportszerűen gratulált a többi jelöltnek és köszönetet mondott a családjának és a csapattársainak és édesapjának ajánlotta a trófeát.

Nem sokkal később Claudio Ranieri a 2016-os év edzője érkezett a színpadra, aki az idei díjazottnak adta majd át a trófeát. Két honfitársa, Massimiliano Allegri, a Juventus, valamint Antonio Conte, a Chelsea edzője is jelölt volt, de természetesen Zinédine Zidane, a Real Madrid edzője kapta a díjat.

Zizou a bajnokság mellé a Bajnokok Ligáját is megnyerte címvédőként.

A dán Peter Schmeichel érkezett átadni a díjat a legjobb kapusnak. A jelöltek között volt Gianluigi Buffon, a Juventus, Keylor Navas, a Real Madrid és Manuel Neuer, a Bayern München kapusa.

A díjat az olasz legenda, Gianluigi Buffon kapta. Buffon elmondta, mennyire boldog, hogy ennyi idősen is ekkora megtiszteltetés érte. Megköszönte a segítséget a klubjának, a csapattársainak és az edzőknek is, hiszen nélkülük ez nem sikerülhetett volna és persze a szavazatokért is köszönetet mondott.

Samuel Eto'o, a Barcelona vagy éppen az Inter korábbi játékosa adta át a legjobb szurkolói csoportnak járó díjat. A jelöltek között volt a Borussia Dortmund, a Celtic FC és az FC Köbenhavn is. A djíat végül a skót Celtic szurkolói kapták.

Éppen a gála napján ünnepelte születésnapját a világ egyik valaha volt legjobb játékosa, Pelé, akit a helyszínről is köszöntenek 77. születésnapja alkalmából.

A legjobb, női csapatot edző szakembert is díjazták. Alex Scott és Ruud Gullit adták át a díjat. A jelöltek között volt Nils Nielsen, dán szövetségi kapitány, Gerérd Precheur, a Lyon edzője, valamint Sarina Wiegman, a holland válogatott szövetségi kapitánya.

A díjat Sarina Wiegman kapta, aki a válogatottal vb-selejtezőre készül, így videoüzenetben mondott köszönetet a díjért.

A Fair Play-díjat Marcell Desailly és Sir Patrick Stewart adták át.

A díjat Francis Koné kapta, aki negyedik alkalommal mentett életet a pályán játékosként. Az 1. FC Slovácko játékosa a Bohemians kapusának segített, miután egy ütközést követően lenyelte a nyelvét.

A gála második felében Frank Lampard és a hondurasi David Suazo adták át a díjakat a FIFPro legjobb csapat tagjainak. A csapat összeállítása: Gianluigi Buffon (Juventus) - Dani Alves (Juventus/PSG), Sergio Ramos (Real Madrid), Leonardo Bonucci (Juventus/AC Milan), Marcelo (Real Madrid) - Luka Modric (Real Madrid), Toni Kroos (Real Madrid), Andrés Iniesta (Barcelona) - Lionel Messi (Barcelona), Neymar (Barcelona/PSG), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Az év csapata Forrás: --

Célia Sasic és Nakata Hidetosi adták át a díjakat a legjobb női játékosnak. A jelöltek között volt a venezuelai Deyna Castellanos, az amerikai Carli Loyd és a holland Lieke Martens. A győztes végül a holland Lieke Martens lett, aki a Barcelona játékosa. Martens szintén nem lehetett Londonban, mert a válogatottal készül. Martens videoüzenetben mondott köszönetet a szüleinek és a csapattársainak is.