Isten éltesse a világ első futballklubját!

Horizontal
Brazilian football legend Pele receives membersip of Sheffield FC, the oldest football club in the world, at the opening of an exhibition at Sheffield United's Bramall Lane ground in Sheffield, England, 08 November 2007. The presentation happened before a Sheffield FC team took on an Inter Milan team in an event to mark the 150th anniversary of the formation of the team. AFP PHOTO/PAUL ELLIS / AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Napra pontosan 160 éve, 1857. október 24-én alapították a világ első futballklubját, amely többé-kevésbé a mai szabályok szerint űzte a gyönyörű játékot. A Sheffield FC soha nem tört ki a yorkshire-i amatőr ligákból, egyetlen komolyabb trófeát nyert, de a mai napig létezik, és köszöni szépen, jól van.

Talán nem nagyon lövünk mellé, ha úgy gondoljuk, hogy maga Nathaniel Creswick és William Prest sem gondolta volna 160 évvel ezelőtt, hogy olyat tesz, amivel örökre beírja magát a sport és a kultúra történetének nagy könyvébe - méghozzá arany betűkkel.

A komoly angol gyökerekkel bíró spanyol foci, így a Deportivo La Coruna is megemlékezett a szülinaposról:

A sheffieldi krikettklub két vezetőségi tagja, akik ekkor már két éve játszottak focit konkrét szabályok nélkül, ezen a napon döntött úgy, hogy ideje keretek közé helyezni a játékot. Az aktusra az East Bank Roadon, Thomas Asline Ward házában került sor, akinek a fia, Frederick lett az újonnan alapított klub első tulajdonosa.

Miután a játék népszerűségben ekkor még nem versenyezhetett a rögbivel és a krikettel, a Sheffield FC saját magával meccselt: nősök-nőtlenek, profik-többiek mérkőzésekkel szórakoztatták magukat. A klubházban viszont komoly munka folyt: lefektették és 1858. október 21-én első ízben írásba is foglalták a futball szabályait, melyek sheffieldi szabályok (Sheffield Rules) néven váltak ismertték, és melyeket az 1863-ban alapított angol Futball Szövetség (Football Association, FA) is magáévá tett.

Mozgóképen a míves história:

A szabálykönyv első kiadása 881 ezer fontért kelt el egy 2011-es árverésen. Addig szinte minden kisebb-nagyobb város, sőt iskola is a maga szabályai szerint játszott, ha két különböző regula szerint focizó csapat találkozott, akkor a meccs előtt megegyeztek, hogy melyikük szabályai lesznek az irányadók.

1860-ban megalakult a szomszédos Hallam klubja is, így már lehetett rendes meccseket játszani, és sorra alakultak a sheffieldi és yorkshire-is csapatok. A Sheffield FC először 1865-ben hagyta el a várost, amikor a nottinghami szabályok szerint 18 a 18 elleni játékban összemérte magát nevezett szomszéd csapatával.

Az FA szabálykönyvének egyik legelső kiadása egy árverésen Forrás: AFP/Leon Neal

Ugyanekkor döntöttek úgy, hogy ők már kinőtték az iparvárost, és a jövőben csak Sheffielden kívűli csapattal mérkőznek - talán ennek is betudható, hogy 1873-ra a város és környéke minden csapata belátta, hogy a Sheffield Rules lehet a számukra üdvözítő út.

Ugyanez az év volt, amikor a Sheffield FC először benevezett az FA-kupába, ahol, természetesen, máris történelmet írt. Az első körben két 0-0-s döntetlen után pénzfeldobás döntött a javukra a Shropshire Wanderers ellen - hasonlóra sem előtte, sem utána nem volt példa a patinás sorozat történetében.

A kis sheffieldi csapat sorsát a profizmus 1885-ös bevezetése pecsételte meg, gyorsan kiderült, hogy nem fogják tudni felvenni a versenyt a játék olyan új nagymenőivel, mint az Aston Villa, a Nottingham Forest vagy a Notts County.

A klub egyik legnagyobb sikerét elérő, az FA Vase döntőjébe jutó csapat:

Így aztán nem is álmodhatott már senki olyanról, hogy a csapat valaha is messzebbre jut az FA-kupában, mint az 1877-78-ban, illetve két évvel később elért negyedik kör.

A Sheffield FC maradt amatőr, így 1904-ben elnyerhett az FA amatőrök számára kiírt trófeáját, ami máig a klub legfontosabb trófeája. A negyedik liga alatt tanyázó csapatok számára kiírt FA Vase nevű sorozatban pedig a döntőbe jutott 1976-77-ben.

A Northern Premier League és a Yorkshire League különböző osztályaiban vitézkedő klubnak így maradtak a klub múltjának járó elismerések.

Pelé 2007. november 8-án a Sheffield FC alapításának 150. évfordulójára nyitott kiállításon Forrás: AFP/Paul Ellis

2004-ben a klub - a Real Madrid mellett egyetlenként - megkapta a FIFA Becsület Rendjét (FIFA Order of Merit), 2007-ben az alapítás 150. évfordulóján pedig Pelé, és az 1966-os világbajnok angol válogatott csatára, Geoff Hurst látogatott el a klubhoz, a csapat pedig a Bramall Lane-en a Sheffield United stadionjában játszott gálamérkőzést a holland Ajaxszal.