Társoldalunk:

Ez ám a szenzáció, Morten Olsen magyar szövetségi kapitány lehet

2017.10.25. 09:44

A Rangado.hu internetes oldal értesülése szerint a dán Morten Olsen lehet a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. A 68 éves szakember 2000-2015 között irányította a dán labdarúgó-válogatottat. 

Az újság biztos forrásból úgy értesült, hogy az MLSZ először a debreceni Herczeg Andrást szerette volna megnyerni kapitánynak, de a DVSC jelenlegi edzője nem vállalta el a feladatot. A szövetség így felgyorsítja a tárgyalásokat a korábbi egyeztetések során a feladatra nyitott Morten Olsennel.

A 68 éves dán edző 2000 és 2015 között irányította hazája válogatottját. Ő az egyetlen a futballtörténelemben, aki játékosként és kapitányként is száz fölé jutott a válogatottságok számát tekintve. Hazájában csak úgy nevezik: Mr. Dánia.

Morten Olsen 15 évig volt dán szövetségi kapitányForrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Morten Olsen játékosként az 1984-es és 1988-as Európa-bajnokságon és az 1986-os világbajnokságon is részt vett. 1986-ban az év játékosának választották Dániában.

1970 és 1989 között játszott a válogatottban, Dániában elsőként jutott száz válogatottság fölé, összesen 102 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban. Jobbára védőként játszott, a nyolcvanas években ő volt a csapatkapitány. Játékosként háromszor nyert bajnokságot az Anderlecht csapatával, egyszer az UEFA Kupát is elhódították a belgákkal az 1982-83-as idényben.

Edzőként négy világeseményre jutott ki a dán válogatottal. A 2002-es és a 2010-es világbajnokság mellett a 2004-es és a 2012-es Európa-bajnokságon is irányíthatta a dán válogatottat. 

A 2002-es japán-dél-koreai világbajnokságon a Morten Olsen vezette dán válogatott megnyerte az A-csoportot, méghozzá úgy, hogy a nyitómeccsen 2-1-re nyert Uruguay ellen, 1-1-es döntetlent ért el az első körben a franciákat verő Szenegál ellen, majd a címvédő Franciaországot 2-0-ra sikerült megverni.

A 2002-es világbajnokságon a dánok 2-1-re nyertek Uruguay ellenForrás: AFP/Vanderlei Almeida

Az egyenes kieséses szakaszban Anglia jelentette a végállomást, 3-0-ra nyert a Sven Göran Eriksson vezette csapat.

2010-ben, Dél-Afrikában már nem volt ennyire sikeres a világbajnoki szereplés. A dán csapat előbb 2-0-ra kikapott Hollandiától, majd a Kamerun elleni 2-1-es siker sem volt elég a továbbjutáshoz, hiszen az utolsó körben Japán 3-1-re nyert Dánia ellen, így a skandinávok a csoport harmadik helyén végeztek.

Ami a kontinenstornákat illeti, a 2004-es Európa-bajnokságon az Olsen vezette Dánia Svédországgal, Olaszországgal és Bulgáriával került egy csoportba. Az olaszok elleni döntetlen, a Bulgária elleni siker és a mára már legendás, svédek elleni 2-2-es (bunda)döntetlen a két északi csapat továbbjutását és az olaszok kiesését jelentette. A továbbjutást kijózanító pofon követte, a csehek 3-0-ra lelépték a dánokat a negyeddöntőben.

Morten Olsen a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságonForrás: AFP/Vincenzo Pinto

A 2012-es lengyel-ukrán kontinenstornán nem volt szerencséje a sorsolással a dán csapatnak, hiszen a németek, a portugálok és a hollandok mellé került. A hollandok elleni győzelem kevés volt a két vereség mellé, csoportharmadikként búcsúztak a tornától.

2015-ben azután távozott posztjáról, hogy a dán válogatott elbukta a svédekkel szembeni Eb-pótselejtezőt, így nem jutott ki a franciaországi Európa-bajnokságra.

Ami a magyar válogatott elleni meccseket illeti, amikor Morten Olsen volt a szövetségi kapitány, sosem tudott nyerni ellenünk. 2008. szeptember 6-án világbajnoki selejtezőn Budapesten 0-0 lett a végeredmény, majd ebben a sorozatban a visszavágón Koppenhágában - igaz tét nélküli összecsapáson - 1-0-ra nyertünk a már vb-résztvevő dánok ellen. 2014. május 22-én barátságos mérkőzésen 2-2-re végeztünk a dánok ellen. 

Játékosként már több sikert tudott a magyarok ellen felmutatni. 1983. június 1-jén idegenben 3-1-re nyertek a dánok Eb-selejtezőn a magyar válogatottal szemben - ezen a meccsen Morten Olsen volt a csapatkapitány.

1983. október 26-án Budapesten 1-0-ra nyertünk ellenük, Kiss Sándor lőtte az Eb-selejtező egyetlen gólját.

1988. május 10-én szintén a magyar fővárosban, de már barátságos meccsen találkoztak a csapatok, ekkor 2-2 lett a végeredmény. Olsen ezen a mérkőzésen is viselhette a csapatkapitányi karszalagot.

Dániában Morten Olsent a dán labdarúgás történelmi és ideológiai vezetőjeként  tartják számon. A szakember 2017 áprilisában adott hosszabb interjút, ebben arról beszélt, hogy nyugdíjasként élvezi az életet és imád motorozni, amire mostanság sokkal több ideje van. Elmondta azt is, hogy amióta elköszönt a dán válogatottól (2015), szinte alig nézett meccseket, sokat olvasott és rengeteg időt töltött a családjával. Azt is hangsúlyozta, hogy a felesége 30 éven át elviselte, hogy az életüket éjjel-nappal a labdarúgás határozta meg, éppen ezért a jövőben nem szeretne komolyabb edzői feladatokat elvállalni.

2015-ben köszönt el a dán válogatottól, azóta nem edzősködikForrás: AFP/SCANPIX/Claus Bech

Az Origo telefonon beszélt a Koppenhágában élő Udvarácz Milánnal. A Ferencváros egykori kiváló kapusa azt mondta, hogy Morten Olsen hazájában mind a mai napig óriási népszerűségnek örvend, de Udvarácz azt is hangsúlyozta, hogy a kiváló szakember az utóbbi két évben egyáltalán nem dolgozott.

A dánok most óriási lelkesedéssel várják az irek elleni vb-pótselejtezőt, mert reális esélyük van arra, hogy kijussanak a 2018-as világbajnokságra" - mondta Udvarácz. "Dániának most nagyon jó csapata van, Morten Olsenre az utóbbi időszakban kevesebb fény vetült."

A Rangado.hu úgy tudja, hogy az MLSZ első számú jelöltje Morten Olsen, rajta kívül nincs más komoly jelölt a kalapban.