Ez ám a szenzáció, Morten Olsen magyar szövetségi kapitány lehet

Morten Olsen, foci
Danish headcoach Morten Olsen gestures during the Euro 2012 championships football match Denmark vs Portugal on June 13, 2012 at the Arena Lviv. AFP PHOTO / DAMIEN MEYER
Vágólapra másolva!
A Rangado.hu internetes oldal értesülése szerint a dán Morten Olsen lehet a magyar labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya. A 68 éves szakember 2000-2015 között irányította a dán labdarúgó-válogatottat. 

Az újság biztos forrásból úgy értesült, hogy az MLSZ először a debreceni Herczeg Andrást szerette volna megnyerni kapitánynak, de a DVSC jelenlegi edzője nem vállalta el a feladatot. A szövetség így felgyorsítja a tárgyalásokat a korábbi egyeztetések során a feladatra nyitott Morten Olsennel.

A 68 éves dán edző 2000 és 2015 között irányította hazája válogatottját.

Ő az egyetlen a futballtörténelemben, aki játékosként és kapitányként is száz fölé jutott a válogatottságok számát tekintve. Hazájában csak úgy nevezik: Mr. Dánia.

Morten Olsen 15 évig volt dán szövetségi kapitány Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Morten Olsen játékosként az 1984-es és 1988-as Európa-bajnokságon és az 1986-os világbajnokságon is részt vett.

1986-ban az év játékosának választották Dániában.

1970 és 1989 között játszott a válogatottban, Dániában elsőként jutott száz válogatottság fölé, összesen 102 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban. Jobbára védőként játszott, a nyolcvanas években ő volt a csapatkapitány. Játékosként háromszor nyert bajnokságot az Anderlecht csapatával, egyszer az UEFA Kupát is elhódították a belgákkal az 1982-83-as idényben.

Edzőként négy világeseményre jutott ki a dán válogatottal.

A 2002-es és a 2010-es világbajnokság mellett a 2004-es és a 2012-es Európa-bajnokságon is irányíthatta a dán válogatottat.

A 2002-es japán-dél-koreai világbajnokságon a Morten Olsen vezette dán válogatott megnyerte az A-csoportot, méghozzá úgy, hogy a nyitómeccsen 2-1-re nyert Uruguay ellen, 1-1-es döntetlent ért el az első körben a franciákat verő Szenegál ellen, majd a címvédő Franciaországot 2-0-ra sikerült megverni.

A 2002-es világbajnokságon a dánok 2-1-re nyertek Uruguay ellen Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Az egyenes kieséses szakaszban Anglia jelentette a végállomást, 3-0-ra nyert a Sven Göran Eriksson vezette csapat.

2010-ben, Dél-Afrikában már nem volt ennyire sikeres a világbajnoki szereplés.

A dán csapat előbb 2-0-ra kikapott Hollandiától, majd a Kamerun elleni 2-1-es siker sem volt elég a továbbjutáshoz, hiszen az utolsó körben Japán 3-1-re nyert Dánia ellen, így a skandinávok a csoport harmadik helyén végeztek.

Ami a kontinenstornákat illeti, a 2004-es Európa-bajnokságon az Olsen vezette Dánia Svédországgal, Olaszországgal és Bulgáriával került egy csoportba. Az olaszok elleni döntetlen, a Bulgária elleni siker és a mára már legendás,

svédek elleni 2-2-es (bunda)döntetlen

a két északi csapat továbbjutását és az olaszok kiesését jelentette. A továbbjutást kijózanító pofon követte, a csehek 3-0-ra lelépték a dánokat a negyeddöntőben.

Morten Olsen a 2004-es portugáliai Európa-bajnokságon Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A 2012-es lengyel-ukrán kontinenstornán nem volt szerencséje a sorsolással a dán csapatnak, hiszen a németek, a portugálok és a hollandok mellé került. A hollandok elleni győzelem kevés volt a két vereség mellé, csoportharmadikként búcsúztak a tornától.

2015-ben azután távozott posztjáról, hogy a dán válogatott elbukta a svédekkel szembeni Eb-pótselejtezőt, így nem jutott ki a franciaországi Európa-bajnokságra.

Ami a magyar válogatott elleni meccseket illeti, amikor Morten Olsen volt a szövetségi kapitány, sosem tudott nyerni ellenünk. 2008. szeptember 6-án világbajnoki selejtezőn Budapesten 0-0 lett a végeredmény, majd ebben a sorozatban a visszavágón Koppenhágában - igaz tét nélküli összecsapáson - 1-0-ra nyertünk a már vb-résztvevő dánok ellen. 2014. május 22-én barátságos mérkőzésen 2-2-re végeztünk a dánok ellen.

Játékosként már több sikert tudott a magyarok ellen felmutatni.

1983. június 1-jén idegenben 3-1-re nyertek a dánok Eb-selejtezőn a magyar válogatottal szemben - ezen a meccsen Morten Olsen volt a csapatkapitány.

1983. október 26-án Budapesten 1-0-ra nyertünk ellenük, Kiss Sándor lőtte az Eb-selejtező egyetlen gólját.

1988. május 10-én szintén a magyar fővárosban, de már barátságos meccsen találkoztak a csapatok, ekkor 2-2 lett a végeredmény. Olsen ezen a mérkőzésen is viselhette a csapatkapitányi karszalagot.

Dániában Morten Olsent a dán labdarúgás történelmi és ideológiai vezetőjeként tartják számon. A szakember 2017 áprilisában adott hosszabb interjút, ebben arról beszélt, hogy nyugdíjasként élvezi az életet és imád motorozni, amire mostanság sokkal több ideje van.

Elmondta azt is, hogy amióta elköszönt a dán válogatottól (2015), szinte alig nézett meccseket, sokat olvasott és rengeteg időt töltött a családjával.

Azt is hangsúlyozta, hogy a felesége 30 éven át elviselte, hogy az életüket éjjel-nappal a labdarúgás határozta meg, éppen ezért a jövőben nem szeretne komolyabb edzői feladatokat elvállalni.

2015-ben köszönt el a dán válogatottól, azóta nem edzősködik Forrás: AFP/SCANPIX/Claus Bech

Az Origo telefonon beszélt a Koppenhágában élő Udvarácz Milánnal. A Ferencváros egykori kiváló kapusa azt mondta, hogy Morten Olsen hazájában mind a mai napig óriási népszerűségnek örvend, de Udvarácz azt is hangsúlyozta, hogy a kiváló szakember az utóbbi két évben egyáltalán nem dolgozott.

mondta Udvarácz. "Dániának most nagyon jó csapata van, Morten Olsenre az utóbbi időszakban kevesebb fény vetült."

A Rangado.hu úgy tudja, hogy az MLSZ első számú jelöltje Morten Olsen, rajta kívül nincs más komoly jelölt a kalapban.