Társoldalunk:

A görög és a horvát drukkerek sem utazhatnak a vb-pótselejtezőre

2017.10.26. 17:18

A görög és a horvát drukkerek sem szurkolhatnak a labdarúgó-válogatott idegenbeli világbajnoki pótselejtezőjén, erről a két érintett ország sportági szövetsége állapodott meg egymással.

"A horvát és a görög szövetség vezetői Athénban megállapodtak, hogy a párharc során egyik mérkőzésen sem lesznek vendégszurkolók" - jelezte csütörtöki közleményében a horvát szövetség (HNS). A döntésről - amelyet "kockázatos biztonsági tényezőkkel" indokoltak - tájékoztatták a nemzetközi (FIFA), valamint az európai (UEFA) szervezetet. 

Verekedés a horvát szektorban a 2016-os Európa-bajnokság cseh-horvát csoportmeccsénForrás: AFP/Philippe Desmazes

A két szövetség illetékeseinek félelme nem alaptalan. A két válogatott fanatikusai a 2012-es Európa-bajnoki selejtezősorozatban is randalíroztak az egymás elleni mérkőzések során, de a görög és horvát szurkolók ellentéte a Dinamo Zagreb-PAOK Európa Liga-mérkőzésen is fellángolt. A rendbontáshoz persze nem feltétlenül van szüksége egyik félnek a másikra. A horvát drukkerek a 2016-os Eb-n több alkalommal sportszerűtlenül viselkedtek, ezért az Izland és a Törökország elleni vb-selejtezőjüket zárt kapuk mögött rendezték meg. A görög bajnokságot pedig a közelmúltban több alkalommal kellett ideiglenesen felfüggeszteni a szurkolói atrocitások miatt.

A vb-pótselejtezős párharc első felvonását a zágrábi Makszimir Stadionban rendezik meg november 12-én, a visszavágóra három nappal később az athéni Georgiosz Karaiszkákisz Stadionban kerül sor.