Társoldalunk:

Pokoli hangulat, Fradi-győzelem a DVSC ellen a telt házas Groupamában

2017.11.04. 17:37

Az NB I 15. fordulójának rangadóján a Ferencváros 2–1-re győzött a Debrecen ellen a telt házas Groupama Arénában. Az ultrák három év után tértek vissza a stadionba, és az előzetes fogadkozásnak megfelelően pokoli hangulatot csináltak. A Fradi ezzel a győzelemmel tartja a lépést a Mezőkövesdet 4–0-ra legyőző Videotonnal, de a forduló után a Vidi lett a listavezető.

Október 19-én az egyik szurkolói csoport vezetője, Hamberger Ádám a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megegyeztek a klubvezetéssel, így a Debrecen elleni bajnokin az ultrák visszatértek a stadionba.

„Uramisten, ez ugye nem csak álom?", „Végreee!", „Könnyezek", „Ezt vártam" – érkeztek a kommentek. A meccseket eddig bojkottáló szurkolók három év után mentek ki ismét a Groupamába. Olyanok vagyunk most, mint a gyerekek karácsony előtt – mondta egy szurkoló a stadionnál. – Egyszerűen csak érezni akarom azt a hangulatot, ami miatt a 90-es évek végén megszerettem a Fradit." A legtöbben a szkenneléses rendszer, az új jegyárak és a klubvezetés egyéb döntései miatt nem jártak meccsekre. 

Most azonban már péntekre elfogyott minden jegy, ami azt jelentette, hogy először volt telt ház a Fradi bajnokiján.

Egy nappal a mérkőzés előtt ez fogadta a szurkolókat az Üllői útonForrás: Szilvay Balázs Facebook

„Sokunkban vannak tüskék, az elmúlt 3–3,5 év azért nem múlt el nyomtalanul. Voltak csúnya dolgok mindkét fél részéről, és őszintén szólva nem is hiszem, hogy sokáig fent lehet tartani ezt a hurráhangulatot, de talán nagy balhé rövid távon nem várható. Annyi biztos, hogy most mindenki nagyon várja a meccset, aztán majd tavaszra elválik, hogy mennyire működik ez az új felállás" – magyarázta a szurkoló, aki hozzátette, rajong az élőképért, az együttugrálásért, az igazi fociélményért. 

Arról, hogy mi lesz, vannak sejtéseim, de majd meglátod magad is. Nagyon durva lesz, látványban és hangerőben is.

A szurkolók kitettek magukért (a képre kattintva galéria nyílik)Fotó: Csudai Sándor - Origo

Nem a levegőbe beszélt, kezdés előtt két órával már egymást taposták a zöld-fehérbe öltözött szurkolók a Népligetnél, ahol egy-két petárda is eldurrant. Az igazi hangulat azonban a stadionban várt minket. 

A pokol lassan, de biztosan megérkezett. Visszatértünk!"  – ezzel a címszóval készültek az ultrák a meccsre. „Mi vagyunk a Ferencváros", „Itthon vagyunk" – kiabálták felváltva. Néha bepróbálkoztak a debreceniek is, de a hazaiak pillanatok alatt elnyomták őket.

A hangulat ellenére nem kapta el a hév a Fradit, nem esett neki a Debrecennek, amely kilenc bajnoki óta volt veretlen a bajnokságban. Negyedóra után Doll fel is pattant a kispadról, és mutatta a játékosainak, hogy menjenek feljebb. 

A 22. percben húszezer ember kiabálta Paintsilnak, hogy az üresen kilépő Vargát indítsa, a ghánai középpályás az ellentétes irányba passzolt, amivel el is halt a támadás. Tíz perc múlva Gorriaran lövését védte a debreceni kapus.

A Fradi focizott, az ultrák szurkoltak, csak a bírónak nem szóltak, hogy itt ma buli van: Andó-Szabó Sándor néhányszor kihúzta a gyufát a közönségnél.

Nem estek egymásnak a csapatok (a képre kattintva galéria nyílik)Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második félidő legalább olyan unalmasan kezdődött, mint az első, de még mielőtt lepörgött volna az egy óra, kétszer is talpra ugrott a húszezres Fradi-tábor:előbb Varga rúgott gólt közvetlen közelről, majd Priskin a kapunak háttal állva.Ezután még hangosabban szólt a „Mi vagyunk a Ferencváros".

A Debrecennek egyből sietősebb lett a dolog, helyzetekig azonban nem jutott el, Dibusznak jó ha két távoli lövést kellett védenie.

Ők a Ferencváros (a képre kattintva galéria nyílik)Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 82. percben Böde rúghatott volna újabb gólt, de a lövése kétszer is elakadt a kapusban. Ennek ellenére Doll rázta az öklét a technikai zónában, ő is érezte, hogy ez már megvan. Vagy mégsem? Két percre rá szépített a Debrecen. Egyenlíteni viszont nem tudott, így kilenc bajnoki után megszakadt a veretlenségi sorozata.

A Fradi-tábor pokoli hangulatot ígért, azt is csinált, a csapat pedig partner volt. A következő hazai meccs december 2-án a Videoton ellen lesz, az ultrák valószínűleg akkor is ki fognak tenni magukért.

A Fradi a második félidőben kapcsolt ráFotó: Csudai Sándor - Origo

„Szuper hangulat volt, remélem, most már mindig ilyen lesz! – mondta Varga, aki a gólja után egyből a tábor elé szaladt. – Isteni érzés volt, mertem reménykedni benne, hogy összejön a gól a mai napon. Az első félidő nem volt annyira jó, nem így terveztük, de legalább nem kaptunk gólt. A másodikban tudtuk, hogy a tábor felé fogunk támadni, ez segített nekünk, jobban rákapcsoltunk, és szereztünk is két gólt." Varga hozzátette, nem volt rajtuk különösebb nyomás, számítottak rá, hogy ilyen hangulat lesz. „Mindenkinek saját magával kellett foglalkoznia, hogy le tudja-e vetkőzni ezt a dolgot, vagy nem, de úgy érzem, hogy mindenki rendben volt, és el tudta viselni ezt a hangulatot."

A játékosok győzelemmel köszönték meg a szurkolástFotó: Csudai Sándor - Origo

Nagyon élveztem a meccset, óriási lökést adtak a szurkolók, nagyszerű volt ilyen tábor előtt futballozni, örülök, hogy győzelemmel tudtunk nekik válaszolni – kezdte a második gólt szerző Priskin, aki még nem foglalkozott a Videotonnal. – Korai még erről beszélni, mérkőzésről mérkőzésre kell haladnunk, nagyon fontos bajnokik vannak még addig, amiket meg akarunk nyerni."