Társoldalunk:

Véget vetne a FIFA az átigazolási őrületnek

2017.11.06. 22:00

Két év szemmbenállás után úgy tűnik, békét között a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és a hivatásos futballisták érdekvédelmi szervezete. Az egymás nyakába borulást máris hangzatos tervek követik.

2015-ben a hivatásos futballisták érdekképviseleti szerve a FIFPro hadat üzet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek (FIFA) jogellenesnek és illegálisnak nevezve a szervezet által kidolgozott átigazolási gyakorlatot. Most azonban kibékültek egymással, amit egy hat évre szóló együttműködési megállapodással szentesítettek. 

Neymar és a PSG tehet mindenrőlForrás: AFP/Lionel Bonaventure

Első lépésként hamarosan életre hívnak egy, az átigazolásokat vizsgálni hivatott bizottságot, melyben rajtuk kívül helyet kap az Európai Klubok Szövetsége (ECA) és a Nemzetközi Ligák Fóruma (WLF) is. 

A FIFPro elégedett a FIFA szellemiségével, illetve azzal, hogy nyitottak meghallgatni a játékosok problémáit – mondta a FIFPro elnöke, Philippe Piat, hozzátéve, hogy az új együttműködés 2001 óta a legnagyobb változást hozza majd az átigazolási rendszerben. – A szabályváltozások mintegy 60 ezer futballista megvédésében segítenek, akikkel szemben nem fair magatartást tanúsítanak."

A békülést, úgy tűnik, éppen egy átigazolás megszületése mozdította elő. Természetesen Neymar nyári, 212 millió eurót megmozgató Párizsba szerződéséről van szó. A FIFPro álláspontja szerint ez "bebizonyította, hogy a futballt még mindig a gazdag, európai klubok egy szűk csoportja uralja". A szervezet azonba ígéri, hogy véget vet az átigazolási piacon tapasztalható őrületnek, ami a futball, a játékosok, a klubok és a szurkolók miatt is fontos.