Társoldalunk:

Győzelemmel avatta új stadionját a Haladás

2017.11.08. 22:29

Ünnepélyes keretek között szerda este felavatták a Haladás-Swietelsky új labdarúgó-stadionját Szombathelyen a Rohonci úton. A zöld-fehérek az eszéki NK Osijek csapatát fogadták a gálamérkőzésen.

Az avatóünnepségen Szabó Tünde az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára beszédében azt hangsúlyozta: a magyar kormány kiemelt fontosságot tulajdonít a sportinfrastruktúra-fejlesztéseknek.

"Ha azt akarjuk, hogy erős, kitartó és jó jelen nemzedéke legyen Magyarországnak, akkor fejleszteni kell a sport színtereit, hiszen a sport pozitív hatást gyakorol életünk szinte minden területére" - mondta. Hozzátette: meg kell óvni a fiatalok egészségét, ez pedig szavai szerint kizárólag a sporton keresztül lehetséges.

Először telhetett meg a Haladás új stadionjaForrás: MTI/Varga György

"Olyan nemzet vagyunk, amely világklasszis sportolókkal büszkélkedhet, az új tehetségek megismeréséhez és kiemelkedéséhez azonban - szülessenek az ország bármely részében - esélyt és lehetőséget kell teremteni minden fiatal számára - folytatta. Mindehhez sportlétesítményekre, tanárokra, nevelőkre és edzőkre van szükség. Szombathely ezen a téren is az élen jár, éppen ezért kívánja támogatni a magyar kormány a szükséges fejlesztéseket" - fűzte hozzá.

Szabó Tünde beszédében kitért arra is, hogy a két év híján száz esztendős Haladás SE Nyugat-Dunántúl legeredményesebb sportegyesülete, amely munkájával érdemelte ki, hogy egy XXI századi színvonalat képviselő sportkomplexumban új otthona legyen.

A STADIONRÓL ITT NÉZEGETHET TOVÁBBI KÉPEKET

Hende Csaba az Országgyűlés alelnöke, a város fideszes országgyűlési képviselője kijelentette: Szombathelyen a Haladás "családi ügynek" számít, szavai szerint a sport összeköti a szombathelyi embereket.

Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere beszédében azt idézte fel, hogy 2012 áprilisában egy ötletterv keretében mutatta be a miniszterelnöknek és Hende Csaba miniszternek az új Haladás stadion és a körötte elterülő rekreációs övezet kialakításának tervét, ma azonban már mind a kettő megvalósult. Szavai szerint ezért köszönet jár mindazoknak, akik lehetővé tették a fejlesztést és azoknak is akik részt vettek az építésben.

Este 19 óra 19 perckor a Savaria Szimfonikus Zenekar fúvósai adták meg a jelet az ünneplésre, őket követte a Savaria Legio bemutatója, az Ataru ütőegyüttes produkciója, majd a Haladás utánpótlás együtteseinek, az Illés Akadémia és a Király Sportegyesület fiataljai futottak be a gyepre és villantották meg tudásukat, végül pedig a szombathelyi Soulwave együttes alapozta a hangulatot. Az ünnepi mérkőzésen a kezdőrúgást a Szombathelyi Erdészeti Zrt. képviselője végezte el, a cég ennek fejében 500 ezer forinttal járul hozzá egy a szombathelyi kórházban fekvő gyermek gyógykezelésének költségeihez.

A Haladás Sportkomplexum több mint 15 milliárd forintos kormányzati támogatással másfél év alatt épült fel, a kivitelezést a Swietelsky - ZÁÉV konzorciuma végezte. A komplexum részét képezi egy csaknem 9 ezer fő befogadására alkalmas UEFA IV. besorolású futballpálya és egy multifunkcionális sportcsarnok, amelynek földszintjén a sakkozók, birkózók, ökölvívók kaptak helyet, de ugyanitt található egy bemelegítő folyosó és konditerem is. Az emeletet a kézilabdázók, futsallosok, röplabdázók vehetik birtokba, a nekik épített centerpálya mellett egy 500 fős lelátó is épült.

A mérkőzés elején hamar előnybe került a horvát bajnokságban második helyen álló, az Európa Liga csoportkörében szereplő Osijek. Az eszéki csapatból Hajradinovic lőtt gólt Király Gábornak.

A 17. percben egy szöglet után egyenlített a Haladás, Jagodics csúsztatása után Ramos érkezett és szerezte meg az első szombathelyi gólt az új stadionban.

A 31. percben lecserélték Király Gábort, hiszen mindhárom kapus lehetőséget kapott ezen a meccsen, természetesen felállva tapsolták a legendás játékost.

A második félidőben piros lapot kapott egy horvát játékos, Simunec, majd a Haladás a hajrában megnyerte a meccset. A 80. percben előbb Kiss Tamás tornáztatta meg a vendégek kapusát, majd Jagodics fejelt a lécre.

A 86. percben aztán Grumics szerezte meg a vezetést jelentő gólt, majd Petró a hosszabbításban állította be a végeredményt, a Haladás 3-1-re nyert az Osijek ellen.