Társoldalunk:

Ha a FIFA úgy csalna, mint az IHF, nem fájna az olaszok feje

2017.11.15. 07:07

Hétfő este óta szól a zümmögő kórus, amely azt dalolja, milyen focivébé lesz az, amelyen indul Irán, vagy Panama, ellentétben a négyszeres világbajnok olaszokkal. A dalolászás azért felesleges időtöltés, mert az említett két kiscsapat alanyi jogon jutott ki, az olaszok meg elvéreztek a svédekkel szembeni pótselejtezőn. Egy másik sportágban - a kézilabdában - nem is olyan régen hasonló eset történt, ám az IHF - szemenköpve saját szabályzatát - nem nézte tétlenül az egyik nagy kézilabdanemzet vergődését. 

A történetre ma már kevesen emlékezhetnek, érdemes tehát felidézni. A 2015-ös férfi kézilabda-világbajnokságot Katarban rendezték. A vb-selejtezők óriási meglepetése az volt, hogy a sportág nagyhatalmának számító német férfiválogatott kiesett, így nem jutott ki a világbajnokságra. 

Aztán mégis. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) nem nézhette tétlenül az eseményeket. Az egyiptomi Hasszan Musztafa vezette testület úgy döntött, hogy a vb-re kijutó Ausztráliától elveszi az indulás jogát. Pontosabban nem is az ausztráloktól, hanem az óceániai szövetségtől vonja meg a kvótát. A homályos és zavaros indoklás úgy szólt, hogy mivel Óceániában nincs 15 tagországa az IHF-nek, ezért az ausztrálok nem is indulhatnának a vb-n. Csakhogy 2008 óta ez mindig így volt, ennek ellenére az ausztrál kézisek rendre ott lehettek a világbajnokságokon. (Más kérdés, hogy nem sok vizet zavartak.)

Az egyiptomi IHF-elnök, Hassan Mustafa, addig mesterkedett, míg betolta a németeket a 2015-ös katari férfi kézivébéreForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Jens Wolf

Az IHF Ausztrália kizárása után a selejtezőben kiesett és a 2013-as vb-n ötödik Németországot hívta meg a vb-re. A futballra átfordítva olyan ez, mintha a FIFA azt mondaná, hogy Panama annyira jelentéktelen tényező a világ labdarúgásában, hogy a közép-amerikai országot kizárja a 2018-as vébéről és az indulási jogot az olaszoknak adja.

Tiszta szerencse, hogy a FIFA-nak ilyesmi eszébe sem jut. (Vagy ha mégis, akkor legfeljebb egy vacsoraasztal mellett, baráti beszélgetések közepette morog erről egy sort az olasz-svájci elnök, Gianni Infantino.) Az IHF annak idején azért tolta be a 2015-ös vébére a németeket, mert tudta, hogy a germánok távolmaradása súlyos anyagi veszteségekkel jár. Egy németek nélküli férfi kézivébét Németországban a kutya nem nézne a tévében, márpedig egy 83 milliós országban nagyon nem mindegy, hogy az eseményt milyen drágán lehet értékesíteni. A németek végül köszönték az ölükbe pottyant lehetőséget és hetedikek lettek Katarban.

A német Stefan Kneer gólt lő a 2015-ös katarfi férfi kézivébén. Azon az eseményen, amelyre a németek ki sem jutottakForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Enes Kanli

Nem kell hangsúlyoznunk, hogy az olaszok kiesésével egy komoly oszlopa dőlt ki a 2018-as oroszországi világbajnokságnak. Az itáliai szurkolók mindig nagy számban utaznak egy futball-világbajnokságra, arról nem is szólva, hogy a torna értékét jelentősen megnöveli a négyszeres világbajnok jelenléte. 

A FIFA elnöke, Gianni Infantino is nagy zsugás, de nem akkora, mint az IHF-vezér Hasszan MusztafaForrás: AFP/Dibyangshu Sarkar

A dolgot még pikánsabbá teheti, hogy a jövő évi foci vébére még Új-Zéland is kijuthat (az óceániai ország magyar idő szerint csütörtök hajnalban játszik Peruval interkontinentális pótselejtező-visszavágót, amelynek az első meccse 0-0-ra végződött.) Ha Új-Zéland is kivívja a vb-részvételt, az újabb tőrdöfés lesz az olaszok szívébe, hiszen akkor elmondhatják: ami a futball-nagyhatalomnak korántsem nevezhető óceániai országnak sikerült, az a négyszeres világbajnoknak nem.