Társoldalunk:

17 éves játékos volt a Haladás hőse a Fradi elleni stadionavatón

2017.11.25. 21:29

A labdarúgó OTP Bank Liga 17. fordulójában a Swietelsky-Haladás a Ferencváros ellen 2-1-re megnyerte első tétmérkőzését a november 8-án átadott új szombathelyi sportkomplexumban. A Haladás győztes gólját Kiss Tamás szerezte első labdaérintéséből, aki nem mellesleg pénteken ünnepelte 17. születésnapját.

A Haladás győzelemmel szeretett volna bemutatkozni az új arénában, de ez nem ígérkezett könnyű feladatnak, ugyanis a Ferencváros kilenc bajnoki óta veretlen, ráadásul az elmúlt négy meccsét megnyerte az NB I-ben. Ezzel szemben a szombathelyi volt a mezőny legrosszabb formában lévő csapata, amely hét találkozó óta nyeretlen volt, de pontot sem szerzett az ezt megelőző három összecsapásán. 

A Haladás Sportkomplexum megtelt a Ferencváros elleni mérkőzésreFotó: Mudra László - Origo

A vadonatúj mezben pályára lépő Haladás kezdte támadólag a mérkőzést, azonban a szombathelyiek csak labdabirtoklásban tudtak a fővárosiak fölé kerekedni, komoly helyzetet nem tudtak kidolgozni. Az első kísérlet a Ferencvároshoz fűződött. A magyar válogatott Lovrencsics Gergő 15 méteres lövéssel tesztelte Király Gábort, de a veterán kapusnak csemege volt a bal alsó sarok felé tartó labda.

A 14. percben a Haladásé volt az első ziccer. Németh Márió indult meg a kapu felé, majd egy testcsellel megkeverte Miha Blazicot, szembe került Dibusz Dénessel, de a lövés pillanatában földbe rúgott, így a Fradi kapusa könnyedén fogta a lelassuló labdát. Egy perccel később Királynak is nyújtóznia kellett. Josiph Paintsil balról belőtt labdája elsuhant az érkezők előtt, de pont így lett veszélyes, azonban a 41 éves kapus kitenyerelte a bal alsó sarokba tartó labdát. A 21. percben megszerezhette volna a vezetést a Haladás. Halmosi húzott el a baloldalon, majd az alapvonalról visszagurított a középen érkező Myke Ramosnak, de ő hét méterről jócskán fölé durrantott. Öt perc múlva ismét a brazil támadó volt a főszereplő. Rácz Barnabás indítása után egy az egyben vezette a labdát Dibuszra, de a Fradi kapusa lábbal védte a kilenc méterről leadott lövést.

Németh Márió a gyönyörű szólója után nem tudta értékesíteni a ziccerétFotó: Mudra László - Origo

A 32. percben góllá érett a szombathelyi fölény. Halmosi remek ütemben tálalt a baloldalon elfutó Predrag Bosnjak elé, a korábbi válogatott balhátvéd kapásból középre centerezett, az érkező Mészáros Karol pedig három méterről a kapuba belsőzött (1-0).

A hazaiak öröme nem tartott sokáig, ugyanis a 34. percben egyenlített a Ferencváros. Varga Roland jobb oldali szögletére Miha Blazic érkezett a rövid oldalon, és öt méterről a bal felső sarokba fejelt (1-1).

A második félidőt a Ferencváros kezdte aktívabban. Az első lövést Josiph Paintsil eresztette meg 18 méterről, de Király Gábornak elég volt szemmel lekövetnie a kapu fölött jócskán elzúgó labdát.

Nagy csata zajlott a pályán - a képen Lukács rántja le BőlétFotó: Mudra László - Origo

A 64. percben a mérkőzés legszebb jelenete a hazaiakhoz főződött. Király óriási kidobása után Mészáros Karol indult meg a jobb oldalon, kiosztott egy kötényt Botka Endrének, majd középre ívelt. A labdát Otigba Kenneth rossz helyre fejelte, a csereként pályára lépő Kovács Lóránt 18 méterről kapura ollózta a labdát, de pár centivel elkerülte a jobb felső sarkot.

A 75. percben ismét a szombathelyiek előtt adódott óriási helyzet. Egy jobb oldali szöglet után Stef Wils fejelt hét méterről, a kísérlete nem sokkal kerülte el a ferencvárosi kaput. A 78. percben eldönthette volna a meccset a Ferencváros. Stefan Spirovski körömpassza után Varga Roland került ziccerbe, a magyar válogatott támadó szembe került Király Gáborral, de 12 méterről fölé tüzelt. 

A Haladás-szurkolók a mérkőzés egyik legjobbját, Predrag Bosnjakot ünneplikFotó: Mudra László - Origo

A slusszpoén azonban a Haladásé lett. A 82. percben pályára lépett Kiss Tamás, aki a mérkőzés előtt egy nappal ünnepelte 17. születésnapját. Két perccel később a fiatal támadó a tizenhatos jobb sarkában lecsapott egy lecsorgó labdára, majd a jobb felső sarokba csavart (2-1). Dibusz Dénes kétségbeesetten nyújtózott a labdáért, de esélye sem volt hárítani.

Az utolsó percekben a Ferencváros mindent megtett az egyenlítésért, de nem tudott komoly helyzetet kialakítani. Ráadásul Thomas Doll gondjait tetézte, hogy Szabó Zsolt játékvezető a 94. percben felmutatta a piros lapot Priskin Tamásnak, így a Fradi támadója a következő fordulóban nem léphet pályára a Videoton elleni csúcsrangadón.

A hazaiak hétmeccses nyeretlenségi sorozatukat tudták megszakítani, míg a fővárosiak kilenc bajnoki után először kaptak ki, legutóbb augusztus 27-én hagyták el vesztesen a pályát. A Haladás szlovák vezetőedzője, Michal Hipp másodjára ült a csapat kispadján, s első győzelmét aratta.

OTP Bank Liga, 17. forduló
Szombathelyi Swietelsky-Haladás-Ferencvárosi TC 2-1 (1-1)
Szombathely, Haladás Sportkomlexum, 8028 néző, v: Szabó Zsolt
Haladás: Király - Polgár, Wils, Németh Mi., Bosnjak - Jagodics – Mészáros (Pinte, 77.), Rácz (Kiss T., 82.), Németh Má. (Kovács L., 57.), Halmosi - Ramos.
FTC: Dibusz - Botka, Otigba, Blazic, Pedroso – Lovrencsics (Moutari, 62.), Spirovski, Gorriaran (Hajnal, 50.), Paintsil (Bőle, 72.), Varga R. - Priskin.
Gólszerzők: Mészáros (32.), Kiss T. (84.), ill. Blazic (34.)
Sárga lap: Jagodics (16.), Ramos (35.), Wils (81.), ill. Blazic (36.), Otigba (41.), Hajnal (70.), Priskin (87.)
Piros lap: Priskin (94.)