Halálcsoport nem, izgalmas párharc lesz bőven a 2018-as vb-n

vb-sorsolás
A monitor displays groups A, B, C and D after the 2018 FIFA World Cup football tournament final draw at the State Kremlin Palace in Moscow on December 1, 2017. The 2018 FIFA World Cup will be held between June 14 and July 15, 2018 in 11 Russian cities. / AFP PHOTO / Alexander NEMENOV
Vágólapra másolva!
Pénteken a moszkvai Kremlben kisorsolták a 2018-as oroszországi világbajnokság csoportbeosztásait.

A FIFA-világranglista alapján a 32 csapatot négy kalapba osztották, egyedül a rendező Oroszország helye volt biztos az A-csoport első helyén. A sorsolásnál fontos volt, hogy azonos Konföderációból csak Európából kerülhettek össze csapatok.

Ezért a trófeáért száll versenybe a 32 csapat Forrás: AFP/Alexander Nemenov

A sorsolás lebonyolításából fakadóan most nem jöhetett össze hasonló halálcsoport, mint 2014-ben, amikor három korábbi vb-győztes, Uruguay, Anglia és Olaszország került össze. Ennek ellenére így is születtek izgalmas csoportok.

A B-csoportban rögtön a nyitókörben Portugália-Spanyolország meccset rendeznek.

A portugálok szövetségi kapitánya, Fernando Santos saját válogatottját nem sorolta a vb esélyesei közé. „Brazília, Spanyolország, Németország, Franciaország és Argentína a vb esélyese.

Kapitánya szerint az Eb-győztes portugálok nem tartoznak a vb esélyesei közé Forrás: Sputnik/Grigoriy Sisoev

A spanyolok az elit szinten még nem bizonyított Julen Lopeteguivel vágnak neki a vb-nek, de a tapasztalat mellettük szólhat:

ha most kezdődne a vb, a tavalyi Eb-n az olaszok ellen kiesett csapatból nyolcan kezdők lennének

(David De Gea, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba, Sergio Busquets, Andrés Iniesta, David Silva és Álvaro Morata).

A két válogatott legutóbb a 2012-es Európa-bajnokság elődöntőjében játszott egymással, akkor 0-0-s döntetlen után tizenegyesekkel a spanyolok jutottak tovább. Mellettük még Marokkó és Irán került a csoportba.

A másik klasszikus párosítás a belga-angol:

Anglia még soha nem kapott ki Belgiumtól nagy tornán (vb, Eb), összességében is csak egyszer az eddigi 21 meccsükön.

„A belgáknak fantasztikus csapata van. Magasan rangsorolt válogatott, amelyben a világ legjobbjai játszanak. Az a célunk, hogy továbbjussunk a csoportból. Lesznek jó és rossz pillanatok, ebben biztos vagyok, az lesz a fontos, hogy hogyan reagáljuk le ezeket" - nyilatkozta a sorsolás után Gareth Southgate szövetségi kapitány.

Az angolok Tunézia ellen kezdik meg a szereplést, csakúgy mint az 1998-as vb-n, akkor Alan Shearer és Paul Scholes góljával 2-0-ra nyertek.

A vb-győzelemre esélyes válogatottak közül talán Franciaországnak van a legkönnyebb dolga, amely

jövőre ünnepli huszadik évfordulóját az első és eddig egyetlen vb-győzelmének.

Didier Deschamps válogatottja a vb-részvételt pótselejtezőn kiharcoló Dániával, Ausztráliával és Peruval játszik, utóbbi hat vereséggel jutott ki a vb-re, ennyi vereséggel korábban még senkinek sem sikerült ez a bravúr.

A moszkvai Kremlben sorsolták a 2018-as vb csoportjait Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Andrey Golovanov

Argentína Nigériával, Horvátországgal és története első vb-jére készülő Izlanddal játszik. A braziloknak nem lesz könnyű dolga, a magyarok csoportjából pótselejtezőn kijutó Svájc mellett Szerbia és Costa Rica lesz az ellenfelük.

A németek Mexikóval, Dél-Koreával és az olaszokat kiejtő Svédországgal kerültek össze. Egyedül a H csoportot sikerült úgy összehozni, hogy ne legyen benne egyetlen korábbi vb-győztes se (Lengyelország, Szenegál, Kolumbia, Japán).

A 2018-as világbajnokság csoportbeosztása: