Gödörben a Honvéd, a Loki bejelentkezett a dobogóért

Takács Tamás, DVSC
A debreceni gólszerző Takács Tamás és csapattársa, Könyves Norbert a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Debreceni VSC - Budapest Honvéd mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában a harmadik helyen álló Debreceni VSC Takács Tamás góljával 1-0-ra legyőzte a bajnoki címvédő Budapest Honvédot. Az Újpest FC kétgólos hátrányból állt fel a Balmazújváros ellen a Szusza Ferenc Stadionban. A Pintér Attila vezette Puskás Akadémia a Pancho Arénában kapott ki az utolsóelőtti Haladástól. Az előző szezonban bronzérmes Vasas Pakson kapott ki, és zsinórban hatodik mérkőzésén maradt nyeretlen, míg a borsodi rangadóként aposztrofált Mezőkövesd-DVTK mérkőzésen nem született gól.

A mérkőzés előtt talán a hazaiak voltak az esélyesebbek.

Herczeg András együttese ugyan a 15. és 16. fordulóban is vereséget szenvedett, ám a Ferencváros és a Videoton ellen sem játszott rosszul, majd a múlt héten nagy verést mért a legutóbbi bronzérmes Vasasra. A hajdúságiakkal szemben a Honvéd gödörben van, a kispestiek ugyanis két hete az Újpesttől kaptak ki, majd múlt szombaton a sereghajtó Mezőkövesd a Bozsik Stadionban győzött ellenük. Az első helyzetre a 10. percig kellett várni. A debreceni Könyves Norbert mutatott be egy megkerülős cselt a tizenhatoson belül, majd 13 méterről megkínálta egy kemény lövéssel Gróf Dávidot, de a kispesti kapus bravúrral hárított.

A 26. percben megszerezte a vezetést a többet támadó Loki.

Bódi Ádám tálalt remek üzemben a jobb összekötő helyén kilépő Takács Tamás elé, aki a tizenhatoson belül elfektette a menteni igyekvő Deák Istvánt, majd ballal a hosszú sarokba tekert (1-0).

A debreceni gólszerző Takács Tamás és csapattársa, Könyves Norbert a labdarúgó OTP Bank Liga 18. fordulójában játszott Debreceni VSC - Budapest Honvéd mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az első félidő egyetlen kispesti lehetőségét a 36. percben jegyezhettük fel.

Gazdag Dániel 18 méterről leadott lövését kellett vetődve hárítania Nagy Sándornak. A 38. percben növelhette volna az előnyét a DVSC. Egy jobb oldali szöglet után kispesti Eppel Márton csúsztatta meg a labdát szerencsétlenül, a hosszú oldalon érkező Kinyik Ákos a jobb felső sarok irányába stukkolt, de Gróf bravúrral átért a rövid kapufától és parádés védést mutatott be.

Két perccel később talán még ennél is nagyobb helyzetet hagyott ki Herczeg András csapata.

Varga Kevin alápörgetett labdával indította a védők között kilépő Bódi Ádámot, aki egy pattanás után átemelte Grófot, azonban Ivan Lovric visszaért a kapuba, és szögletre fejelte.

A második félidőt ott folytatta a DVSC, ahol az első abbahagyta. Tőzsér Dániel felívelt labdáját a gólszerző Takács tartotta meg két védő szorításában, majd 17 méterről kapura fordult, és nem sokkal lőtt a bal alsó sarok mellé. A 64. percben majdnem egyenlített a Honvéd. Baráth Botond jobb oldali beadását a debreceni Ferenczi János csúsztatta meg a rövid oldalon, a hosszún érkező Davide Lanzafame senkitől sem zavartatva fejelhetett öt méterről, de

az olasz támadó a Loki kapusát, Nagy Sándort találta telibe.

A kispesti Gazdag Dániel és Eppel Márton, valamint a debreceni Ferenczi János a Debreceni VSC-Budapest Honvéd mérkőzésen Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A 77. percben újabb kispesti helyzet maradt ki. Baráth ismét középre lőtt egy labdát a jobb oldalról, a csereként beálló brazil Danilo hét méterről fejelt, de Nagy Sándor kipiszkálta a labdát a léc alól.

A 83. percben talán a szezon legnagyobb helyzetét hagyta ki a Honvéd.

Bánó-Szabó Bence középre lőtt labdája elsuhant a debreceni védők előtt, a hosszú oldalon Danilo érkezett, akinek két méterről csak az üres kapura kellett volna bepasszolnia a labdát, de százszázalékos helyzetben a kapu mellé lőtt. A brazil csatár helyzete az év végi összefoglalóban egész biztosan fel fog még tűnni. A második félidőben mutatott játéka alapján a Honvéd rászolgált volna a döntetlenre, de a fővárosi csapat támadóinak semmi sem sikerült ezen az estén.

Herczeg András csapata győzelmével megszilárdította harmadik helyét a tabellán, míg a Honvéd zsinórban harmadik vereségét szenvedte el az NB I-ben.

OTP Bank Liga, 17. forduló
Debreceni VSC–Budapest Honvéd 1–0 (1–0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 2000 néző, v: Kassai Viktor
DVSC: Nagy S. – Bényei, Kinyik, Mészáros N., Ferenczi – Bódi (Filip, 79.), Jovanovic, Tőzsér, Varga (Sós, 71.) – Könyves, Takács (Mengolo, 81.).
Honvéd: Gróf - Baráth, Lovric, Kamber, Deák (Danilo, 68.) - Banó-Szabó, Pölöskei (Lukács, 46.), Gazdag, Holender - Lanzafame, Eppel.
Gólszerzők: Takács (26.)
Sárga lap: Tőzsér (84.), Mengolo (84.), Nagy S. (89.), ill. Deák (62.), Baráth (81.)

Megszerezte idénybeli első idegenbeli győzelmét a Swietelsky Haladás, amely a Puskás Akadémia otthonából hozta el a három pontot 3-1-es sikerével.

Puskás Akadémia FC-Swietelsky Haladás 1-3 (1-1)
Felcsút, Pancho Aréna, 700 néző, v.: Vad II.
Puskás: Hegedüs - Csilus, Vanczák, Spandler, Balogh B. - Molnár G. (Bacelic-Grgic, 68.), Szakály P., Márkvárt (Szécsi, 79.), Mevoungou - Prosser, Perosevic (Diallo, 57.).
Haladás: Király - Schimmer, Wils, Németh Mi., Bosnjak (Williams, 33.) - Jagodics M., Mészáros, Rácz (Grumic, 91.), Németh Má. (Kovács L., 61.), Halmosi - Ramos.
Gólszerzők: Szakály P. (3.), illetve Ramos (14., 94., az elsőt 11-esből), Wils (59.),
Sárga lap: Vanczák (38.), Spandler (58.), Halmosi (71.), illetve Mészáros (41.), Jagodics M. (84.)

A pályafutása 300. NB I-es mérkőzésén pályára lépő Szakály Péter egy bombagóllal már a harmadik percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak, de a vendégek hamarosan egyenlíteni tudtak a Schimmer lerántásáért megítélt 11-esből. A folytatásban többnyire a mezőnyben folyt a játék, a Puskás Akadémia erőltette jobban a támadásokat, de a szünetig több gól már nem esett.

A szünet után is inkább a hazaiaknál volt a labda, a Haladás elsősorban kontratámadásokra épített, s egy szabadrúgás után sikerült átvennie a vezetést. A Puskás Akadémia ezután mindent megtett az egyenlítésért, de a szórványos szombathelyi kontrák közepette végül nem járt sikerrel, sőt, a végén még növelni is tudták előnyüket a vendégek.

Az Újpest kétgólos hátrányát büntetőkkel ledolgozva 2-2-es döntetlent játszott szombaton a vendég Balmazújvárossal.

A találkozót zárt kapuk mögött játszották, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága másfél millió forintra, valamint két zártkapus mérkőzésre büntette az Újpestet a Videoton elleni találkozó miatt, amelyen a lila-fehérek szurkolói az ellenfelet és annak egyik játékosát szidalmazták, tárgyakat - köztük egy WC-tetőt - dobtak a játéktérre, valamint becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető, rasszista magatartást tanúsítottak.

Újpest FC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 2-2 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, zárt kapuk, v.: Erdős
Újpest: Pajovic - Pauljevic, Pávkovics, Balázs B., Kálnoki Kis - Sankovic (Tischler, 56.), Windecker - Nwobodo, Nagy D. (Diallo, 77.), Zsótér (Simon, a szünetben)- Novothny.
Balmazújváros: Szécsi - Habovda (Póti, a szünetben), Rus, Tamás L., Uzoma - Vajda, Sigér, Maisuradze, Haris - Arabuli (Jagodics, 81.), Rácz (Kovács Á., 65.).
Gólszerzők: Novothny (67., 81., mindkettőt 11-esből), illetve Haris (41.), Rácz (48.)
Sárga lap: Windecker (35.), Pauljevic (52.), illetve Haris (22.), Vajda (85.)
Piros lap: Tamás (80.)

Mindkét együttes jó formában várta a találkozót: a lila-fehérek ezt megelőző három bajnokijukat megnyerték, s négy meccse veretlenek voltak a pontvadászatban, míg a Balmazújváros két győzelmet aratott és egy döntetlent ért el legutóbbi három találkozóján. Ráadásul mindkét együttes bejutott a Magyar Kupa nyolcaddöntőjébe.

Óvatos, tapogatózó játékkal indult a találkozó, az újonc egy szöglet után első nagy lehetőségét kihasználva szerzett vezetést a szünet előtt.

A fordulást követően egy szabadrúgásból - némi kapushiba segítségével - tovább növelte előnyét a Balmazújváros. A lila-fehérek két értékesített büntetővel egyenlítettek, s bár a hajrában emberelőnyben támadhattak a három pontért, a győzelmet már nem sikerült megszerezniük.

A sereghajtó Mezőkövesd gól nélküli döntetlent játszott szombaton a vendég Diósgyőrrel.

Mezőkövesd Zsóry FC-Diósgyőri VTK 0-0
Mezőkövesd, 3254 néző, v.: Szabó Zs.
Mezőkövesd: Dombó - Lázár P., Hudák, Szalai A., Vadnai - Iszlai, Tóth B., Mlinar - Koszta (Veselinovic, 78.), Novák, Strestik (Cseri, 62.)
DVTK: Antal - Tamás M., Karan, Lipták, Nagy T. - Forgács, Kocsis G., Busai - Ugrai, Joannidisz (Szarka, 88.), Óvári (Bacsa, 59.)
Sárga lap: Hudák (19.), Tóth B. (80.), illetve Forgács (81.)

Az utóbbi három mérkőzését elvesztő Diósgyőr kezdett jobban, valósággal a kapujuk elé szögezte a sereghajtó mezőkövesdieket, akik július 22-e óta nem nyertek hazai pályán. Az első gólhelyzetre mégis a 26. percig kellett várni, ekkor Ugrai szabadrúgását hárította Dombó. Az eseménytelen első félidő hajrájában Novák révén óriási ziccert hagytak ki a hazaiak.

Szünet után - és egy meg nem adott 11-est követően - rákapcsolt a Mezőkövesd, így a zord időjárás ellenére élvezetesebb lett a meccs. Az 57. percben Ugrai egyedül lépett ki, kicselezte a kapust, de egy visszaérkező védőbe rúgta a labdát. Felváltva forogtak veszélyben a kapuk, komoly helyzetek maradtak ki, de gól nem született, így döntetlennel zárult a borsodi derbi.

A Paksi FC két védője három góljával tartotta otthon a három pontot a Vasas ellen.

Paksi FC-Vasas 3-1 (0-0)
Paks, 842 néző, v.: Solymosi
Paksi: Verpecz - Vági, Lenzsér, Zachán, Szabó J. - Simon Á. - Nikházi (Hahn, 71.), Papp K., Bertus, Kulcsár D. - Szakály D. (Haraszti Zs., 81.)
Vasas: Kamenár - Burmeister (Ferenczi, 85.), Manjrekar, Vaskó - Vergos (Pavlov, 72.), Vida, Berecz, Benes - Ádám, Gaál, Remili (Szivacski, 67.)
Gólszerzők: Szabó J. (55., 62.), Lenzsér (72.), illetve Pavlov (72.)
Sárga lap: Szivacski (82.)
Kiállítva: Manjrekar (92.)

Az első félidőben mindkét gárda sok hibával futballozott, így igazi nagy helyzetet nem láthatott a kis létszámú publikum.

Pakson szenvedett vereséget az előző idényben bronzérmes Vasas Forrás: Vasas Labdarúgás

A fordulást követően kétszer is villant a Paks válogatott védője, Szabó János, aki előbb egy szöglet után fejjel, majd egy remekül eltalált lövéssel gyakorlatilag hét percen belül el is döntötte a három pont sorsát. A 72. percben szépített a Vasas egy hatalmas bombagóllal, de még ugyanebben a percben visszaállította a kétgólos különbséget a hazai csapat egy másik védő, Lenzsér Bence találatával. Ez megtörte a Vasast, amelynek a hátralévő időben már semmi esélye nem volt az egyenlítésre.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista