Széttépik a brazilok a PSG öltözőjét

FOOTBALL - UEFA CHAMPIONS LEAGUE - PARIS SAINT GERMAIN v CELTIC 2018 CELTIC CHAMPIONS FOOT FOOTBALL league Paris PARIS SAINT GERMAIN PARIS SG PSG Soccer SPORT UEFA
PSG's Neymar (R), Dani Alves (C) and Thiago Silva (L) at the end of the UEFA Champions League, Group B football match between Paris Saint-Germain and Celtic FC on November 22, 2017 at Parc des Princes stadium in Paris, France - Photo Geoffroy Van Der Hasselt / DPPI
Vágólapra másolva!
A brazil Neymar nyári érkezése nem csak a pályán, az öltözőben is átrendezte az erőviszonyokat a Paris Saint-Germainnél. Két francia újságíró új könyvéből egyéb érdekességek is kiderülnek a francia sztárcsapat háza tájáról.

A PSG a nyári átigazolási időszakban 222 millió euróért megszerezte a Barcelonától Neymart - az átigazolásról itt az Origón is több cikket írtunk, például ezt a nagyot itt, ahogy arról is, hogy a brazil sztár beilleszkedése nem volt zökkenőmentes, elég csak az Edinson Cavanival folytatott több héten át tartó acsarkodásra gondolni.

Neymar vs. Cavani: Hadd rúgjam már én! Hadd ne rúgd már te! Forrás: AFP/Christophe Simon

Most a francia sport napilap, a L'Equipe két, a klubot közvetlen közelről ismerő munkatársa, Damien Degorre és Arnaud Hermant írt könyvet a csapatról PSG, nem lesz még egy visszatérés (PSG la remontada n'aura plus lieu) címmel, ami a Bajnokok Ligájában az előző szezonban a Barcelona elleni 4-0-s hazai sikert és álomfocit követő idegenbeli 1-6-os megsemmisülést és kiesést idézi. Illetve innen indítja a történetet, miszerint a katari kézben lévő PSG beindította a gépezetet, hogy megszerezze Neymart, a Barca második legjobb játékosát (az első, Lionel Messi, ugyebár, érinthetetlen).

Kiderül, hogy az átigazolásban hárman játszottak főszerepet: a PSG portugál sportigazgatója, Antero Henrique, egy izraeli játékosügynök, Pini Zahavi, és a klubtól abban évben visszavonuló, korábban a Barcelonában is megforduló brazil Maxwell. Ugyancsak fontos epizód a történetben, hogy Neymarral egy időben érkezett a Juventustól

a szintén brazil, és az ifjú sztárral jó barátságot ápoló, ugyancsak ex-barcás, Dani Alves,

akiről már hónapokkal ezelőtt igen lesújtóan nyilatkozott Diego Forlán. Így kialakult egy a csapatnál egy erős brazil tengely: élén Neymarral, Dani Alvesszel és a csapatkapitány, Thiago Silvával, de ide húz a másik két brazil, Marquinhos és Lucas Moura, valamint a szintén brazil születésű olasz Thiago Motta és rajta keresztül Marco Verratti is.

Thiago Silva, Dani Alves és Neymar (balról jobbra): aki brazil, velük van Forrás: DPPI/Geoffroy Van Der Hasselt

Így pedig egy csapásra kisebbségbe kerültek az addig hangadónak számító spanyol ajkúak, azaz Cavani, Ángel Di María és Javier Pastore,

de még a spanyol edző, Unai Emery is körön kívülre került

– a könyv szerzői szerint ő a barcelonai 1-6 óta gyakorlatilag nincs beszélőviszonyban a csk-val, Thiago Silvával, ami minden, csak nem egészséges. Pláne egy olyan párharc előtt, ami a csapatra vár: a BL-ben a legjobb 16 között a címvédő Real Madrid vár a franciákra, ami semmivel sem ígérkezik egyszerűbb feladatnak, mint egy évvel korábban (de egy körrel később) a Barcelona, amibe pedig beletört a PSG bicskája. Hamarosan kiderül, igaza volt-e szerzőnknek, aki éppen a két csapat párharcát prognosztizálta a szezon indulása előtt.

És még egy érdekesség, ami Neymar erejét és befolyását jelzi: miközben a Real Madrid ráteszi a kezét a játékosai arculatátviteli jogának 50 százalékára, addig a PSG egyetlen eurócentet sem lát a brazil mosolyával eladott csecsebecsékből, miközben évente 30 millió eurót utal át neki fizetés címén.